Cikkek, tanulmányok és könyvek ezreiben olvashatunk arról, hogyan étkezzünk egészségtudatosan. Igyekszünk megjegyezni, hogy az egyes ételek, alapanyagok milyen hatással vannak szervezetünkre, testünk működésére. Odafigyelünk, hogyan áll össze a napi és a heti étrendünk, hogy a bevitt tápanyagokkal minél tovább megőrizzük egészségünket, fittségünket és szépségünket. De vajon ilyenkor mi a helyzet a „boldogságszintünkkel?” Milyen étrenddel és szokásokkal őrizhetjük meg vagy növelhetjük?
Az egészségünkért tett erőfeszítések – legyen szó táplálkozásról vagy testmozgásról – hosszú távon mindenképpen pozitív hatással lesznek az életünkre, a közérzetünkre. Kivéve, ha túlzottan „rágörcsölünk” a témára.
Ha mindig tökéletességre törekszünk, ha minden szabályt mereven be akarunk tartani, és nem engedjük meg magunknak, hogy néha lazítsunk.
Legyünk őszinték! Az egészségtudatos étkezés, az életmódváltás sokunknak sokszor nem is olyan könnyű. Hiszen le kell mondanunk jó néhány korábban kedvelt ételről, élvezetes falatról. Esetleg el kell hagynunk régi szokásainkat, és újakat kell kialakítanunk. Az alkalmanként egymásnak ellentmondó információk okozta frusztrációról már ne is beszéljünk!
Információk és érzések
Nagyon dicséretes, ha minél több információt és tudást gyűjtünk össze a témával kapcsolatban. De ne várjuk el magunktól, hogy naprakészen kövessük a legújabb tudományos kutatások eredményeit. Fontos viszont, hogy friss tudásunk legyen a saját testünkről és egészségi állapotunkról.
Járjunk rendszeresen ellenőrző és szűrővizsgálatokra.
Figyeljünk oda a testünk jelzéseire, tudatosítsuk magunkban, mi az, ami jólesik, és mi az, ami nem. Így könnyebben és frusztrációmentesen hozhatunk döntést akkor is, ha különböző étkezési irányzatok egymásnak ellentmondó szabályait próbáljuk betartani.
4 orvosi vizsgálat, amire huszonévesen is el kell mennetek
Huszonévesen az ember hajlamos elbagatellizálni és mit sem törődni az egészségével. Ez viszont nagyon nagy hiba. Sajnos a fiatalokat sem kerülik el a súlyos betegségek, ti ne legyetek a „velem ez úgysem történhet meg emberek”, járjatok fiatalon is orvosi vizsgálatokra, szűrésekre, leginkább ezekre!
Egészséges-e a tej? Együnk-e húst? Mennyi szénhidrát fogyasztása ideális? Figyeljük meg, hogy hatnak ezek az ételek az egészségünkre, és az érzéseinkre (is) hagyatkozva döntsünk!
Változatosság és mértékletesség
Az „új szabályaink, szokásaink” kialakítása – és betartása is – könnyebb és örömtelibb lesz, ha minél tágabb határokat húzunk meg. Azaz
minél kevesebb ételt teszünk tiltólistára, inkább a mennyiséget vagy a gyakoriságot próbáljuk csökkenteni.
Például ehetünk csokoládét, de csak hetente egyszer, egy szeletet. Ihatunk kávét, de a korábbi napi négy adag helyett csak kettőt. Mindez sokkal könnyebb, ha valódi változatosságra törekszünk, ha új ételeket próbálunk ki, és iktatunk be az étkezésünkbe.
Minimalizmus, zero waste, környezettudatosság 1×1 – mit, miért és hogyan csináljatok?
Ha rendszeresen olvassátok a VOUS-t – és miért ne tennétek –, pontosan tudjátok, hogy a szerkesztőségben többen is vagyunk, akik igyekszünk minél környezettudatosabban élni, és erről rendszeresen írunk is. Nemegyszer kaptuk meg az elmúlt időszakban, hogy teljesen vagy részben bolondok vagyunk. Hülyék vagyunk, hogy vissza akarunk menni 100-200 évet az időben. Egy csöppet sem érezzük ezt. A fejlődés útja nem minden esetben az egyenesen előre.
Maradjunk önmagunk
Fontos, hogy ismerjük magunkat és a pontosan meghatározott céljainkat! Így könnyebben megtaláljuk a hosszabb távon is fenntartható megoldást.
Ha például napközben egy csésze kávé és az ahhoz kapcsolódó kis rituálénk adja meg számunkra azt a feltöltődést, amire szükségünk van ahhoz, hogy magabiztosan és felszabadultan nézzünk szembe a napi kihívásokkal, akkor ne mondjunk le róla! Építsük be az étrendünkbe, és bűntudat nélkül élvezzük minden csepp ízét.
Forrás: www.szajharmonia.hu