Egyéb kategória

Legyetek jelen a pillanatban: négy menő teaház, ahová érdemes betérni egy csészényi feltöltődésre

A hideg idő beköszöntével mindenkinek jólesik néha egy csésze forró kávé vagy tea. Kávézókkal Dunát lehetne rekeszteni, izgalmas, minőségi, autentikus teázót találni viszont már kihívás – de szerencsére nem lehetetlen. Bár Budapestnek megvannak a maga jól bejáratott, régi teázói, mi most négy újabb, kevésbé ismert helyet mutatunk be nektek. 

vous - 2017.11.22.
Legyetek jelen a pillanatban: négy menő teaház, ahová érdemes betérni egy csészényi feltöltődésre

Flying Bird Tea House

A Kazinczy utcát a legtöbben a bulizással azonosítják, pedig

a bulinegyed ikonikus utcáját akkor is érdemes útba ejtenetek, ha egy kis nyugalomra vágynátok.

Az itt megbúvó Flying Bird Tea House ugyanis hibátlan kínálattal és kellemes hangulattal vár benneteket. A választék Kínából és Tajvanból érkezik, a pultosok pedig örömmel segítenek a választásban, ha valaki a bőség zavarával küzdene. Már az is elegendő infó nekik, ha eláruljátok, milyen erősségű italra vágytok.

Ha pedig igazi teaszakértővé szeretnétek válni, vagy csak mániákusan rajongtok a teázásért, és szeretnétek minél többfajta italt megismerni, akkor a teatanfolyamaikra is ellátogathattok – ugyanis tartanak ilyeneket is. A weboldalukon részletes tematika taglalja a tananyagot – ami szerintem kellő bizonyíték arra, hogy ha valahol, hát itt biztosan jó kezekben lesztek akár csak vendégként is!

Forrás:
Facebook/Flying Bird Tea House

Zhao Zhou

A Zhao Zhou (ejtsd: Dzsao Dzsu) impozáns környéken, a Lánchíd szomszédságában foglal helyet. Ez viszont ne rettentsen el benneteket:

bár a legtöbb itt helyet kapó étterem és bár a nem-éppen-olcsó kategóriába esik, a teázásban az a jó, hogy még a legdrágább teából is megfizethető egy csészényi. 

A helyen három árkategória közül lehet válogatni:

az egycsillagos minőségű tea 1850, a kétcsillagos 2650, a háromcsillagos pedig 3600 forintos áron érkezik kancsónként. Ha viszont egy tea már nyitva van, akkor egyetlen pohárral is kérhettek belőle – ami természetesen jóval olcsóbb.

Zhao Zhou egy buddhista mester volt 778–897 között, aki minden neki szegezett, a világ nagy problémáit boncolgató kérdésre azt válaszolta: menj, igyál teát.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, ezzel a szellemiséggel én meglehetősen könnyen tudok azonosulni…

Ha nektek is nyomná valami a lelketeket, vagy csak egy kis feltöltődésre vágytok a hideg, téli napokon, akkor térjetek be hozzájuk. Mi is csak annyit mondunk:

menjetek, igyatok teát.

Forrás:
Facebook/Zhao Zhou

Marumoto

A Bazilikától pár perces sétára lévő Marumoto teázó Japánt hozza el nektek. Közvetlenül Japánból érkeznek a termékeik és a teáik, és az üzlet dolgozói is a japánoktól tanult szellemiségben dolgoznak – így például borravalót nem fogadnak el. (Kipróbáltam, tényleg képtelenség több pénzt otthagyni, mint amennyi a számlán eredetileg szerepel.) Ha még csak most kezdtek ismerkedni a teázással, akkor ez lesz a ti helyetek:

kezdők számára is kínálnak italokat, azaz pontosan tudják, mely ízek alkalmasak arra, hogy a kevésbé tapasztalt kóstolót is magukkal ragadják.

A kínálat szempontjából ez a hely picit kilóg a sorból: 

szinte csak zöld teáik vannak – de a zöld teán belül rengetegféléből lehet választani. Ha kedvetek lenne kipróbálni a Pinterest egyik slágeritalát, a matchát, itt megtehetitek! A tea alapú, kávészerű italon túl pedig a matcha alapú desszertekkel is kísérletezhettek.

Forrás:
Facebook/Marumoto

Kong Ming Teaház

Kong Ming a kínai kultúrtörténet egyik legokosabb stratégája volt, aki teával mentette meg a kínai katonákat, amikor azok egy utazásról hazatérve egy rejtélyes vírustól genygültek le. Amikor a katonák meggyógyultak, Kong Ming arra kérte őket, hálaként mindannyian ültessenek egy-egy teafát. A katonák teljesítették a stratéga kérését, és ezzel létre is jött Kína első teaültetvénye.

Bár a teaház csak egy éve nyílt, a hitvallásuk nagyon szimpatikus: 

nemcsak a kínai teakultúrát akarják megismertetni a magyarokkal, hanem azt is, hogyan lehetünk tudatosan jelen a pillanatban egy csésze tea segítségével.

Ez az a hely, ahol tényleg nagyon komolyan veszik a teázást:

a vizet egy speciális víztisztítóval teszik lágyabbá, hogy az a lehető legjobban hasonlítson a Keleten felszolgált teavízhez.
 

Forrás:
Facebook/Kong Ming Teaház
Címkék: #tea #teaház #teázó
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.