Egyéb kategória

Kezdődik a téli időszámítás: ne felejtsétek el az órát átállítani!

Nos, sok embernek általában fogalma sincs, mikor kell órát állítani. Miért is kellene, mikor az okostelefon, a laptop és nagyjából minden modern kütyünk magától beáll úgy, ahogy kell. De a faliórát nem a kismanók állítják át – szóval tegyük tisztába, mit állítunk, miért állítunk. 

vous - 2017.10.28.
Kezdődik a téli időszámítás: ne felejtsétek el az órát átállítani!

Holnap hajnalban, vagyis  2017. október 29., vasárnap hajnali 3:00 órakor 2:00 órára kell visszaállítani az órát – egy órával többet alszunk (bulizunk).

Kezdetét veszi a téli időszámítás!

Ez az időszak, amikor reggel egy kicsit világosabb lesz, viszont garantáltan sötétben ér haza, aki 8 órában dolgozik. Juhé! A téli időszámítást csak gyűlölni lehet, hiszen a délután 4 órakor beköszöntő sötétség a lelkünkre is rányomja a bélyegét. Bár, ami azt illeti, a remény megcsillanni látszott 2016-ban…

Tavaly felröppent a hír, hogy egy-két éven belül Magyarország végleg a kelet-európai idősávban marad, vagyis a nyári időszámítás szerint élnénk egész évben – nem állítanánk vissza az órát október végén. Ez azért is jó lenne, mert télen nem lenne olyan hamar sötét. Sajnos az országgyűlés nem fogadta el az indítványt, így marad az állítgatás.

ora-visszaszamlalas-ido

Erre kinek volt ideje?! – Feltalálták az órát, ami visszaszámol a halálunkig

Sok bizarr találmánnyal találkoztunk már – de azt hiszem, ti egyet fogtok érteni, hogy ez viszi a pálmát. Egy Los Angeles-i cég ugyanis piacra dobott egy órát, ami az átlag várható élettartam alapján visszaszámol a halálunk napjáig. Jó kis szülinapi ajándék, nem?

A cikk folytatásáért kattintsatok ide!

Mióta van óraátállítás? 

1907-ben William Willett találta ki, hogy télen vissza kéne állítani az óra mutatóit. Az ok az volt, hogy minél tovább kitolják a nap azon szakaszát, amíg világos van, ugyanis ha korábban sötétedik, kevesebb ideig tudnak az emberek a földeken dolgozni. Az ötlet nem volt túl népszerű, de 1916-ban elfogadták. 

Miért kell átállítani a mutatókat? 

  • Energia takarítható meg az óraátállítással
.
  • Kevesebb lehet a közúti balesetek száma, mert jobbak a látási viszonyok.

  • A szabadtéri programok tovább tartanak.

  • Nyáron tovább lehet strandolni
.
  • Kevesebb bűncselekmény történhet, mert kevesebbet vannak az emberek a sötét utcákon.

Tehát még egyszer!

  • 2017-ben a téli időszámítás kezdete: október 29. – hajnali 3-ról 2-re kell állítani az órákat. 
  • 2018-ban a nyári időszámítás kezdete: március 25. – hajnali 2-ről 3-ra kell előreállítani az órákat.

Ti kedvelitek a téli időszámítást? 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.