A narancssárgába forduló őszi levelekkel szerencsénkre a narancsszín tökök is megérkeznek, amelyek egyrészt baromi finomak, másrészt baromi jól néznek ki, és ha ez még nem lenne elég, szuperegészségesek is, és még csak sokba sem kerülnek. A tök elképesztően sokoldalú zöldségféle, amit a levesek és főételek mellett akár salátákba és süteményekbe is tehetünk. Nézzétek csak!
Persze sütve jön ki leginkább finom édeskés íze, de levesbe vagy rizottóba, vagy akár egy jó kis tésztamártásba főzve is isteni. Na de nem csak az íze, élettani hatásai miatt is érdemes rendszeresen fogyasztani a szezonban.
Tele van kalciummal, cinkkel, mangánnal, vassal, rézzel, foszforral, C-vitaminnal, karotinnal, A-, B1-, B2- és B6- vitaminokkal. Hatékonyan veszi fel a harcot a gyulladásos betegségekkel, megfázással, tüdőgyulladással, köhögéssel, tüsszögéssel és allergiával szemben. Jót tesz a bőrnek, az emésztésnek, serkenti a máj működését, és nagyon alacsony a kalóriatartalma.
Következzen néhány tökös recept a Cookta.hu-ról:
És néhány inspirációs kép, hogy megjöjjön az étvágyatok.
A gomba valóban szuperélelmiszer? – ha szuper, ha nem, együk!
Amellett, hogy tipikus őszi kaja, baromi finom, változatosan elkészíthető, viszonylag olcsó, és még csak nem is hizlal. Ezek mellett pedig nem jelent túl nagy kihívást az elkészítése még azoknak sem, akik nem annyira jártasak a konyhaművészet terén. A gombák jó tulajdonságai ezzel még korántsem értek véget… Olvassátok, és egyétek!