Egyéb kategória

A szőrös lábon felháborodunk, a rasszizmuson viszont nem?

A napokban két meghatározó reklám jelent meg: az egyiken egy szőrös lábú lány visel Adidast, a másikon pedig egy fekete nő „tisztul meg”, azaz válik fehérré. Mindkettő felháborította a közvéleményt, de más-más szempontból – jogos volt-e, vagy sem?

vous - 2017.10.15.
A szőrös lábon felháborodunk, a rasszizmuson viszont nem?

Nemrégiben az Adidas húzott egy merészet, és a márka legmenőbb cipőjét, a Superstart nem tökéletes testű modellekkel, hanem aktivistákkal kezdte el reklámozni. A tizenöt másodperces videókban különleges emberek pózolnak a legújabb kollekcióval a lábukon, és beszélnek olyan témákról, amik szerintük fontosak. Ezek a reklámok pár tízezer megtekintés körül járnak YouTube-on, egyet kivéve: egy szőke hajú lány videóján (jelenleg) majdnem másfél millió megtekintés van. 

Objektum doboz

Mielőtt bárki csodálkozna, előre szólok: nem azért ugrott ekkorára a nézettség, mert az emberek hirtelen elkezdtek érdeklődni az iránt, amit Arvida Byström a nőiességről és annak megkérdőjelezéséről állít. Sokkal inkább az robbanotta fel az internetet, hogy a fiatal lány

nem borotválta le a lábát.

Én nem szeretnék most olyan vitákba bocsátkozni, hogy szexi-e a szőrtelenség, vagy sem, vagy hogy nőgyűlölő dolog-e elvárni azt, hogy egy pihe se legyen az ember (nő) testén, vagy sem.

2017-ben szerintem már illene elfogadni azt a tényt, hogy vannak nők, akik úgy döntenek,  felhagynak a szőrtelenítéssel,

ugyanúgy, ahogy vannak nők, akik úgy döntenek, hogy kékre festik a hajukat vagy megcsináltatják a mellüket. Úgy gondolom, hogy amíg nem ártunk a külsőnkkel másoknak, addig azt csinálunk vele, amit csak akarunk – a testünk felett való önrendelkezés jogát pedig senki nem veheti el tőlünk. És mielőtt még valaki azzal jönne, hogy az ő szemét bántja a testszőrzet, a rövid haj vagy az Ugg csizma – a „sértő külső” minimum ott kezdődik, hogy valaki önkényuralmi jelképet visel a testének bármelyik pontján.

A lányra mérhetetlen internetes gyűlölet zúdult. Voltak, akik egyszerűen „nem értették”, mások undorítónak tartották, sokan pedig azzal fenyegették, hogy megerőszakolják – pedig a fotós semmi mást nem csinált, mint kiállt a véleménye mellett, mindezt pedig egy olyan testben tette, ami számára a lehető legkényelmesebb. Az meg, hogy egy nő külsejébe kötnek bele ahelyett, hogy a véleményével szemben fejtenének ki álláspontot, teljesen jól leírja azt a patriarchális berendezkedést, amiben jelenleg élünk.

Ezért is tartom felháborítónak, hogy amíg a szőrös lábú fotóst gusztustalannak nevezik és nemi erőszakkal fenyegetik, addig a legtöbb ember szó nélkül elfogadja, sőt a védelmébe veszi a Dove legújabb (azóta természetesen már visszavont) reklámfilmjét, ami ostobaságával a hatvanas évek csőrasszista viccképeit idézi. 

Objektum doboz

Persze nem állítom, hogy a Dove célja a reklámmal az volt, hogy megsértse a fekete nőket: elhiszem, hogy a cég valójában úgy gondolta, hogy „nem lát színeket”, azt viszont már kevésbé, hogy ez a kisfilm nem ment át legalább száz kreatív szakemberen, marketingesen, és nem volt ott legalább egy ötletgazda, aki szólt volna, hogy „hé, ez amúgy lehet, hogy sértő lesz, nem?”. 

gor-nagy-maria-botrany-rasszizmus2

Én sem vagyok előítéletes Gór Nagy Máriával szemben, de… 

Én nem vagyok előítéletes, ha a 60+-os hazai celebekről van szó, de Gór Nagy Mária, gyerekek, na… ő aztán tényleg mindent megtestesít, ami miatt ezt a korosztályt és társadalmi közeget nem értjük. Rosszul hangzik mint kezdőmondat, ugye? Pedig maga Gór Nagy Mária is valami hasonlót mondott, amikor a TV2 reggeli műsorában a minap kijelentette: „Nem vagyok rasszista, de gyűlölöm az arabokat.” Akiket rögtön a terroristákkal is azonosított, ha már. Hadd szóljon!

Lehet mondani, hogy mi, feminácik/libsik/sjw-k (mindenki karikázza be a neki megfelelőt) mindenen felháborodunk, a valódi rasszizmus nem itt kezdődik. És persze a szappangyártó cég nem hirdette a kampányában, hogy öljetek színes bőrűeket, de sikerült vele egy olyan üzenetet közvetíteni (még ha nem is szándékosan), hogy fehérnek lenni jobb és „tisztább”, azaz magasabb rendű.

Azt a gondolatot pedig végre felejtsük már el, hogy a rasszizmus jogos – bármennyire is könnyű magatokat abba a hitbe ringatni, hogy létezik a Jó meg a Rossz, a világ ennél sokkal bonyolultabb.

Szájbarágósan: nem mindenki jó ember, aki szép, és nem mindenki bűnöző, akinek sötétebb a bőre a tieteknél. 

Nem akarok hegyi beszédet tartani, inkább csak azon érdemes elgondolkodnotok, hogy amikor legközelebb ti vagy bármelyik lányismerősötök kijelenti, hogy ő márpedig nem feminista, akkor jusson eszetekbe ez: jelenleg a társadalmunkat jobban meghatározza az, hogy elnyomja a nők önrendelkezését a saját testük felett, mint az, hogy felvegye a harcot a rasszizmussal – ami viszont a 2000-es éveknek még mindig az egyik legégetőbb problémája.

Ajánlott cikkek