Egyéb kategória

Elfeledett híres fogás: aszpikos tojás, Munkácsy Mihály kedvence

Vendégvárónak vagy ünnepi előételnek, egy meghitt vacsorára is mutatós az aszpikos tojás, ami eredetileg Munkácsy Mihály festőóriásnak készült először, méghozzá nem máshol, mint a Gundel étteremben. Otthon is egyszerűen elkészíthető – könnyű, mutatós finomság.

vous - 2017.09.21.
Elfeledett híres fogás: aszpikos tojás, Munkácsy Mihály kedvence

A Gundel-dinasztia alapítójáról, Gundel Károlyról sok legenda kering, az viszont biztos tény, hogy nagy örömét lelte abban, hogy híres vendégei számára egyedi és különleges fogásokat kreáljon. Így született például nagy írónk,

Mikszáth Kálmán számára a palócleves, illetve Munkácsy Mihály tiszteletére a kocsonyázott tojás, ami a festő egyik kedvence lett, és az étlapra is így került fel: kocsonyázott tojás Munkácsy módra.

a-vous-lanyok-kedvenc-belsosegei-es-disznosagai-amelyeket-megeszunk2

Hannibál is imádná a VOUS-lányok kedvenc belsőségeit – és ti?

Itthon talán a legmegosztóbb alapanyagok, illetve ételek a belsőségek. A vidéken cseperedettek – szerintem – valamivel szívesebben is fogyasztják, mint „fővárosi” társaink, de mi sem eszünk azért meg mindent. Van, amire még mi sem tudunk ránézni. Pedig sokszor nem csak azért lenne érdemes ennünk ezeket, mert nagyon kedvező áron juthatunk hozzájuk, és mert jó pár belsőség valóban elképesztően finom…

Ba̶r̶o̶m̶f̶i̶r̶a̶ baromira egészséges és finom belsőségek ITT.

Mivel a kocsonya megosztó, az aszpik viszont nem, a hidegkonyhai kínálatban inkább ezen az utóbbi néven szerepel. Aszpikosnak nevezünk minden olyan előételt, amelyet zselatinnal fognak össze vagy vonnak be, lehet ez egy fűszeres, áttetsző leves, vagy éppen zselésített majonéz. Nagy előnyük, hogy könnyen előkészíthetőek, bármikor előkaphatóak, és viszonylag jól eltarthatóak hűvös helyen, mert az aszpik légmentesen elzárja, vagyis konzerválja az ételt.

A cikk itt még nem ért véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek