Egyéb kategória

Álomszép rózsaszín menyasszonyi ruhák, amelyekbe azonnal beleszerettek majd

Rózsaszín ruhában férjhez menni ma még mindig nem megszokott, a mai menyasszonyok inkább a fehér valamenyik árnyalatára voksolnak. A rózsaszín inkább különleges, de higgyétek el, kétszáz évvel ezelőtt nem okozott volna akkora meglepetést, mint manapság.

vous - 2017.08.13.
Álomszép rózsaszín menyasszonyi ruhák, amelyekbe azonnal beleszerettek majd

Azt hiszem, minden kislány ábrándozik arról, milyen ruhában menne férjhez, és nem tévedek nagyot, ha azt gondolom: a legtöbben hófehér ruhát képzelnek maguk elé. Pedig a hófehér menyasszonyi ruha viszonylag új "találmány", sok divattörténeti forrás Viktória angol királynő nevéhez köti, aki 1840-ben házasodott össze Albert herceggel. A királynő esküvője legalább akkora szenzációszámba ment, mint Katalin és Vilmos frigye.

És míg Katalin menyasszonyi ruhájával a csipkeruhák népszerűségét növelte, addig Viktoria királynő az addig nem túl népszerű fehér ruhát hozta divatba a gazdag hölgyek körében.

A fehér és annak változatai (törtfehér, tojáshéj, ekrü) ugyanis egyáltalán nem tartoztak a legfelkapottabb ruhaszínek közé akkoriban.

Forrás:
Pexels.com

A menyasszonyi ruha mindig a pár (pontosabban inkább a férj) gazdagságát reprezentálta, így mindig a gazdagságot jelképező színben pompázott. Ha az adott időszakban ez az arany volt, akkor arany volt a ruha, ha viszont a bíbor ruha elkészítése még az arany árával is vetekedett, akkor a menyasszony nagy valószínűséggel bíborban ment férjhez. Aki emlékszik a művészettörténet órákon elemzett Arnolfini házaspár című festményre, az valószínűleg maga elé tudja idézni, hogy a menyasszony zöld ruhát viselt.

Egy, az 1800-as évek menyasszonyi ruhájának divatját taglaló jegyzet szerint Jane Austen idejében – az 1700-as évek végén és az 1800-as évek elején – a kékvérűek ezüsttel és csipkével díszített ruhát viseltek, sőt egy időben a sárga ruha is kifejezetten divatosnak számított, de ez nem zárta ki a többi színt sem. Ebben az időben teljesen normális volt, ha valaki kékben, zöldben, barnában, rózsaszínben, sőt, feketében ment férjhez. Minél alacsonyabb társadalmi csoportba tartozott a menyasszony, annál sötétebb és hétköznapibb ruhát viselt az esküvőjén, hogy azt ne csak a nagy napon, hanem később is fel tudja venni.

A fehér és az ekrü színű ruhák egyáltalán nem voltak elterjedtek, ami már csak a tisztítással járó munka miatt sem volt csoda.

A rózsaszín egy ideje azért nem számít olyan szokatlannak, hogy azt látva a násznép csak kapkodja a levegőt. A rózsaszín meglepő ugyan, de nem megbotránkoztató. Emlékezetes, de a legjobb értelemben az. Igazi sztárszínné vált az utóbbi időben: Hollywoodban Jessica Biel és Anne Hathaway is rózsaszínt választott. A finom púderrózsaszín mellett tette le a voksát Portia de Rossi – Elle DeGeneres párja – és Reese Witherspoon is.

És akkor most néhány mai fotó inspirációnak:

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Interjú Beke Lucával a Lucidité esküvői ruhák tervezőjével

„Ez bizalmi dolog a tervező és a menyasszony között” – Beke Lucával, Takács Nóra menyasszonyi ruhájának tervezőjével beszélgettem

Beke Luca valamit nagyon tudhat, ugyanis a VOUS-lányok közül ketten is az általa tervezett ruhát választották életük nagy napjára. Pedig Luca sokáig gyerekruhákkal szeretett volna foglalkozni, mígnem nagyjából két éve valaki felkérte, tervezze meg álmai menyasszonyi ruháját. Azóta nincs megállás: idén már csak néhány helye van, annyian keresték meg. Az interjút ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek