Világ

Nem lehet újszülötteknek az Andrea nevet adni – döntött az MTA

Se Maninak, se Noának, sem pedig Máriaterezának nem hívhatják senki újszülött gyermekét Magyarországon.

vous - 2017.08.11.
Nem lehet újszülötteknek az Andrea nevet adni – döntött az MTA

A Kormány.hu oldalon kijött azon 22 utónév listája, amit szülők szántak volna gyermeküknek 2017-ben, de a Magyar Tudományos Akadémia nem támogatta, tehát nem lehet újszülötteket elnevezni például így:

  • Andrea (valószínű, hogy férfinévnek szánták – olasz mintára)
  • Oliver (ékezet nélkül – idegen nyelvű írásmód)
  • Bogica 
  • Noá…

Az indoklás elmaradt, de valószínű, hogy a legtöbb név az írásmódja miatt bukott el. A Magyar Tudományos Akadémia által nem támogatott utónevek teljes listáját ide kattintva tudjátok megnézni. 

„Zokogva köptem vissza a tejbegrízt” – Édesbús mese a gyerekek kedvenc édességéről

Szia, a nevem Kandida! – ezek a furcsa utónevek már anyakönyvezhetők 2017-ben

Nagyon nehéz elképzelni, hogy tényleg léteznek olyan szülők, akik a Kandida nevet kérvényezik leendő lányuk számára. Pedig ez nem is most történt meg, a Kandida a Wikipédia szerint az 1990-es években szórványos név volt, a 2000-es években nem szerepelt a 100 legkedveltebb női név között. Kulturális érvek ide vagy oda, ha rajtam múlna, ma már nem lehetne anyakönyveztetni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.