Egyéb kategória

Nyár végi beauty-detox: így hozhatjátok rendbe mindazt, amit megviselt a túl sok napozás

Télen alig várja az ember, hogy előbújjon a Nap, aztán amikor beüt a nyár, túlságosan élvezi is a helyzetet: strandolás, napozás, kirándulás, napozás, sétálás, napozás, kerti parti, napozás, napozás, napozás, napozás. Hiába hangsúlyozzák minduntalan, hogy a Nap kifejezetten káros is lehet: ezt általában nem szívleli meg senki. A hosszú távú komoly következmények mellett azonnali, enyhébb káros hatásai is vannak a túlzásba vitt, felelőtlen napozásnak: leégett bőr, száraz haj, töredezett körmök. Ha ti is túltoltátok a nyarat, ideje rendbehozni magatokat!

vous - 2017.08.05.
Nyár végi beauty-detox: így hozhatjátok rendbe mindazt, amit megviselt a túl sok napozás

Gondolom – vagy legalábbis remélem – azt már tudjátok, hogyan kell vigyáznotok magatokra, ha napra mentek:

  • kalappal vagy kendővel előzhetitek meg a napszúrást,
  • a bőrötöket magas faktorszámú fényvédővel kell bekennetek – mindenhol, ahol fény érheti (méghozzá a napozás előtt minimum fél órával),
  • a szemkörnyékre és az ajkakra külön, arra kifejlesztett 50-es faktorszámú ápolót érdemes használni,
  • a szemeteket UV-szűrős napszemüveggel óvjátok a káros sugaraktól,
  • délelőtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjatok a tűző napon!

Ez viszont csak a megelőzés része a dolognak, sajnos mindezek ellenére is ápolásra szorulhat az ember bőre, haja és körme a nyár végeztével.

Kétségbeesésre viszont semmi ok: eláruljuk, hogyan hozhatjátok rendbe magatokat!

Viszlát, száraz bőr és pigmentfoltok!

A probléma: A napfény hatására pigmentfoltok jelenhetnek meg a bőrön, még a fényvédők használata mellett is. A bőr az extrém igénybevétel miatt irritált és száraz lesz.

Forrás:
Depositphotos

A megoldás: A bőrradírozást előszeretettel ajánlják nyárra, mondván, megkönnyíti a barnulást. Bár ez igaz, ne terheljétek vele még pluszban a bőrötöket! A napsugárzás már önmagában is irritációt okoz, ezt inkább ne fokozzátok! Bőrradír helyett gyengéd, kímélő lemosókkal, arctejekkel tisztítsátok meg az arcotokat, a hidratálás pedig kapjon kiemelt figyelmet, hiszen ezekben a hónapokban gyakorlatilag szomjazik a bőr! A hidratálókrém reggel és este is szerepeljen a napi szépségápolási rutinban, heti egyszer pedig maszk vagy pakolás formájában adhattok egy kis extra löketet a bőrötöknek.

A pigmentfoltokra a külön, erre kifejlesztett halványító krémeket ajánljuk: az összetevők között szerepeljen a C-vitamin, a nikotinamid (másik nevén niacinamid) és a kojicsav.

Ezek segíthetnek a foltok halványításában, esetleg teljes eltüntetésében.

Viszlát, szénakazalhaj!

A probléma: Miközben a bőr védelmének fontossága napi szinten hangsúlyozva van, a hajról szinte mindenki elfelejtkezik, pedig a napfény ugyanúgy szárítja és károsítja a hajat. A nyár végén szárazsággal, töredező hajvégekkel és fénytelen tincsekkel találjuk magunkat szembe.

A megoldás: Első körben érdemes tenni egy látogatást a fodrásznál.

Tetszik, nem tetszik: a töredezett, elvékonyodott hajvégektől meg kell szabadulnotok, így sokkal egészségesebb és rendezettebb lesz a frizurátok, ráadásul csakis így előzhetitek meg a további töredezést.

A hajvágás után heti pár alkalommal kényeztessétek a tincseiteket tápláló pakolásokkal, amik hidratálják a hajat, ezáltal újra simává és fényessé varázsolják a loboncotokat. Választhattok külön erre kifejlesztett terméket vagy akár ti magatok is összeüthettek egy pakolást korábbi receptjeink alapján, melyeket ide kattintva találtok.

Érdemes beruháznotok valamilyen hajolajba is, amivel a hajvégeiteket ápolhatjátok, és egy hővédőt is szerezzetek be, hogy legalább a további formázás ne okozzon károkat.

Viszlát, lemezesen töredező körmök!

A probléma: A strandolás, azaz a folyamatos vízben ázás és száradás (főleg klóros víz esetén) erőteljesen kiszárítja a körmöket, amik ettől gyengévé és töredezetté válnak.

Forrás:
Depositphotos

A megoldás: Nemcsak a kézfejet, magát a körmöket és a körömágybőrt is ápolni kell. Egy minőségi, tápláló összetevőkben gazdag kézkrém legyen az alap, emellett pedig körömápoló olajakkal tegyetek a körmötök épségéért.

Ha költségkímélő megoldást szeretnétek, kókuszolajjal helyettesíthetitek a krémet és a körömápoló olajat: kenjétek be vele a kezeteket és a körmeiteket éjszakára, húzzatok egy nejlonkesztyűt, és így feküdjetek le aludni. 

A dolgot célszerű hetente párszor megismételni, amíg nem enyhül a probléma.

Viszlát, irritált, kipirosodott szemek!

A probléma: az erős napsütés ugyanúgy megviseli a szemet, mint például a szél, a füst vagy a légkondi, így a megfelelő UV-védelemmel ellátott napszemüvegek viselése ellenére is szárazság és irritáció léphet fel.

A megoldás: Műkönny. A szemcseppek csak tünetileg kezelig a pirosságot azáltal, hogy összehúzzák a hajszálereket. Használjatok műkönnyet, amivel megszüntethetitek a szemszárazságot – ezáltal pedig az irritáció is csökkeni fog idővel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.