Egyéb kategória

Lakberendezési betegségek, amelyek könnyedén orvosolhatóak

A lakásnak is megvannak a maga gyerekbetegségei, később pedig a bütykei és szemölcsei, amelyek vagy műtéttel, vagy egyéb kezeléssel, de megszüntethetőek! Ha a gyors javulást preferálnátok, az nem feltétlenül lesz olcsó mulatság, de megéri, hiszen sokkal jobb közérzettel élhettek majd a mindennapokban. Ha pedig a hosszú regenerálódásban hisztek, haladjatok szépen sorban, apránként, hogy kellőképpen hozzá tudjatok szokni az új otthonotokhoz.

vous - 2017.07.27.
Lakberendezési betegségek, amelyek könnyedén orvosolhatóak

Nem azt mondom, hogy amit csak lehet, cseréljetek le, és nézzen ki úgy a lakás, mint egy lakberendezési magazinban – nem is biztos, hogy jól éreznétek magatokat úgy benne. Főként, mert az esztétika mellett az is nagyon fontos, hogy élhető, ergonómiailag jól kialakított otthonban éljetek. Ezek ugyanis rengeteget segíthetnek abban, hogy jó legyen a közérzetetek, kevesebbet idegeskedjetek, energikusak legyetek, sőt, az esetleges betegségekből való felgyógyuláshoz is jócskán hozzájárulnak.

Objektum doboz

A méret igenis számít

Sokan esnek abba a hibába, hogy tetszik nekik egy bútordarab, és megveszik, de nem nézik meg a bútor méreteit a lakáshoz képest, így vagy túlságosan dromedár lesz, és elnyomja a teret, vagy pedig túl pici bútort választanak, ami pedig elveszik a térben. Ezek a problémák nemcsak a lakást érintik, hanem benneteket is.

Észrevettétek, hogy egy templomban vagy a bíróságon a tárgyalóteremben minden olyan gigantikus méretű?

Azért, hogy minél apróbbnak, jelentéktelenebbnek érezzétek benne magatokat. Ezt pedig a bútorokkal és belsőépítészettel tökéletesen el tudják érni. Ha nem akartok tehát egy kis porszemnek látszódni, illetve úgy is érezni magatokat a saját otthonotokban, kerüljétek el a nem megfelelő méretű, illetve túlméretezett darabokat!

bolhabol-elefantot-dehogy-csak-kis-lakasbol-nagyobbat1

Térmódosító tippek és praktikák

Válasszátok ki a számotokra tökéletes színeket!

Már számtalanszor írtam a színek fontosságáról, és arról, hogy nem véletlenül nyúlunk reggelente egy adott ruhához, hiszen a színek érzelmeket közvetítenek, vagyis amilyen a hangulatunk, az alapján fogunk kiválasztani egy adott ruhadarabot a szekrényből.

Ha például baromi rossz a kedvünk, és vágyunk valami pozitívra, lehet, hogy egy élénk, színes darabra fog esni a választásunk, de ha inkább elbujdosnánk aznap az emberek elől, akkor egy sötét árnyalat lesz a favorit. A színek rengeteget segíthetnek a közérzetünkön, hangulatunkon, csak tudni kell, melyik milyen érzelmet vált ki belőletek. Összeszedtem nektek néhány közkedvelt színt, hogy ha még nem találtatok volna rá az „igazira”, vagy megszabadulnátok a jelenlegitől, könnyebben eligazodjatok!

Objektum doboz

Objektum doboz

Használjátok okosan a mintákat!

A minták legalább annyira – ha nem még inkább – fontosak egy térben. Hiába tetszik – vagy tetszett – egy tapéta vagy függöny, esetleg egy kanapé mintája, ha a motívumai teljesen összenyomják a teret. Nemcsak a sötét-világos színek miatt van térmódosító hatásuk, hanem a motívumok léptéke és elhelyezkedése miatt is. Ha például vízszintes csíkozású a fal, az szélesíteni fogja a teret, ha függőleges csíkozású, az a belmagasság térérzetét növeli, ha túl apró, túl részletgazdag és túl aprólékos mintájú egy felület, az megintcsak összenyomja a teret.

A lakásba soha ne impulzusvásárlás alapján kerüljön be valami. Jó előre nézzetek utána, minek milyen térmódosító hatása van, és ha már elkövettétek a bakit, próbáljátok meg orvosolni, némi utánajárással – a saját érdeketekben.

Objektum doboz

Mintásat mintással? Felejtsétek el a régi szabályokat! Mojzes Nóra

Mintásat mintással? Felejtsétek el a régi szabályokat!

Csíkos, pöttyös, virágos vagy kockás – szerintetek félelmetesen hangzik bármelyik is? Dehogy! Mégis, az emberek többsége legalább annyira fél a mintáktól a lakberendezésben, mint a harsány vagy épp sötét színektől.

Honnan érdemes szemezgetnetek, és mit mivel érdemes kevernetek? Igyekszem minden kérdésre megadni a választ!

Mindig legyen fókuszpont

Hiába van tökéletes harmónia, hiába van mindennek meg a helye, és hiába szereztétek be a tökéletes bútorokat és kiegészítőket, ha nincs a helyiségben egy fókuszpont. Egy-egy hangsúlyos darab ugyanolyan fontos egy térben, mint az öltözködésben egy jól kiválasztott kiegészítő, legyen az egy izgalmas táska, karkötő vagy nyaklánc. Ha nincs, minél előbb szerezzetek be egyet – nagy helyiségeknél akár kettőt is –, amire irányulhat a figyelem.

Gondoljatok csak egy kristálycsillárra, dekoratív lámpabúrára, faliórára vagy egy óriási aranykeretes tükörre. Ha szerettek otthon bütykölni, készítsetek saját DIY darabokat. Egy egyszerű képkeretet fújjatok le aranyra spray-festékkel, vagy ragasszatok strasszokat egy tálra. Nézelődjetek a neten, inspirálódjatok és kísérletezzetek!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

A tökéletes dekorációról se feledkezzetek meg!

Sem minőségben, sem pedig mennyiségben! A dekorációnál szem előtt kell tartani az általam már ezerszer szajkózott alapelvet, vagyis a kevesebb több elvét. A sokféle, apró kütyütől csak káosz fog kialakulni a térben, inkább helyezzetek ki pár hangsúlyosabb darabot, a többit pedig pakoljátok el.

A lakás persona non gratái – avagy ezeket a tárgyakat sürgősen dobjátok ki az otthonotokból!

A lakás persona non gratái – avagy ezeket a tárgyakat sürgősen dobjátok ki az otthonotokból!

Vannak dolgok, amikre egyszerűen „nincs pardon”. Ezeket hosszasan sorolhatnám, de most mindössze egyet szeretnék csak megosztani veletek, ez pedig a lakásban fellelhető megbocsáthatatlan tárgyak listája. Következzen tehát a top-tiltólista az általam – lakberendezőként – gyűlölt és megbocsáthatatlan holmikról!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.