Egyéb kategória

Egyetlen hibája, hogy nem diétás: macskatappancs, az elfeledett sváb sütemény

A Katzenprazl, vagyis macskatappancs, cicapracli egy nagyon egyszerű és ugyancsak népszerű, kissé elfeledett aprósütemény, a nálunk élő német nemzetiségű családok nagy kedvence. Nagyon egyszerű és finom, sütés nélkül, csak szárítással készül – de sajnos nem diétás!

vous - 2017.06.05.
Egyetlen hibája, hogy nem diétás: macskatappancs, az elfeledett sváb sütemény

Dió, porcukor, darált keksz és egy kis kakaópor, ennyi kell csupán ehhez a hagyományos sváb aprósütihez, az alapanyagokat pedig tojásfehérje fogja össze. A sűrű masszát úgynevezett nyomófába nyomták bele, majd ebből kiütötték, tepsire rakták, majd nem túl meleg sütőben szárították.

Sajnos mára ezek a nyomófák vagy más néven ütőfák kikoptak a konyhákból, kicsit pepecselős a formázás vele, de valaha nagy divatja volt. A macskatappancs mellett ilyen formában készült az úgynevezett barackmagsütemény, de létezik méhkaptárforma is, illetve

a mai sütipecsétek elődjeként gyakran használtak a sváb asszonyok faragottfa nyomdát a kekszek mintázásához, az úgynevezett kvircedlit.

fajtatiszta-bengali-macska1

„Nem mindenki kaphat cicát” – így keressetek tisztességes macskatenyésztőt!

A kiscicákat mindenki szereti, cukik, kicsik, szóval KELL! Ez az érzés csak fokozódik, ha az interneten oly népszerű macskás videók egyikében meglátunk és megszeretünk egy bizonyos fajtát. Velem pontosan ez történt. Kiskorom óta rajongok a macskákért, egy éve pedig különös szerelem alakult ki az egyik fajta iránt. Elhatároztam, egyszer lesz fajtatiszta cicusom. Böngésztem a neten, gondoltam, felkészülök, tájékozódom. Elakadtam!

Ha nincs ilyen formánk, akkor is érdemes elkészíteni a macskapraclit, nagyon finom csemege, ami sokáig eláll jól záródó dobozba vagy befőttes üvegbe téve. Használhatunk hozzá kisebb fagyigombócoló kanalat, keményebb bonbonformát, de formázható belőle akár kis golyóbis is, bár jó lenne, ha beszerezhető lenne újra a macskamancsos forma – a cicabarátok biztos lelkesen készítenék a békebeli, nagyi-féle sütményt.

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek