Valóságos vitaminbomba, csupa frissítő és alakbarát, valamint olyan egyszerű elkészíteni, akár egy turmixot. Folyékony salátának is nevezhetnénk a gazpachót, ami hűsít, felpörget és laktat egyszerre, mindehhez elképesztően finom is.
A spanyol konyha remeke a gazpacho, igazi adu ász, amit akár magunkkal vihetünk üvegbe zárva munkahelyre vagy strandra, ideális gyors ebéd vagy vacsora, de egy kerti partin vagy baráti grillezésen is mennyei előétel lehet, ráadásul laktóz- és gluténmentes, vegán és egészséges fogás.
Ezer változata létezik, de a klasszikus spanyol recept alapja mindig érett, édes paradicsom, egy kis paprika, hagyma, uborka és fokhagyma, amit egy kevés ecettel és olívaolajjal turmixolnak össze.
A spanyolok gyakran tesznek bele egy kis kenyeret is: a kenyérbelet összetépkedve adják a zöldségekhez, ami a mixelés során eltűnik: ettől krémesebb, simább, homogénebb lesz.
Gazpcho mellé ideális desszert: a világhírű spanyol fánk: a churros!
Olajban sül, de nem kerek, könnyű és levegős a tésztája, de nem kelt tésztából készül. Hagyományosan csokiszószba mártogatják – és nem csak farsang idején!
A zöldségek arányai változhatnak, ahogy a leves sűrűsége is: nincsenek szabályok, a saját ízlésünkre hallgassunk: ha szeretjük, készíthetjük paprikásabbra vagy uborkásabbra, paradicsomosabbra, vadulhatunk a fokhagymával, ha épp azt szeretjük. Akár hígíthatjuk egy kis vízzel vagy zöldségalaplével ivósra, vagy hagyhatjuk sűrűbbre, kanalazhatóra.
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!