Időről időre felröppennek a mérgező alapanyagokról szóló hírek, aztán az izgalomhullám elül, és nem ritka, hogy hamarosan szuperélelmiszerekké avanzsálnak. Nehéz eligazodni a pró és kontra érvelések között, de például az tény és való, hogy van olyan alapélelmiszerünk, ami erős ciánmérgezést okozhat.
Ilyen például a bab, igen, az összes szemes és zöldbab is, de csak nyersen! Hőkezelés, vagyis főzés során lebomlik a méreganyagot tartalmazó vegyület, és semmiféle veszélye nincs az egészségünkre. Éppen ellenkezőleg, tápláló, jótékony, rostokban és fehérjében gazdag.
Gyümölcsök, amelyekbe tilos beleharapni
Évának egy feladata volt: nem megenni azt a bizonyos csábító gyümölcsöt, az almát. De ő megette, és utána már magyarázkodhatott, hogy milyen szép volt, mennyire finomnak nézett ki. A baj azonban megtörtént, a sztorit innentől ismerjük. De a tiltott gyümölcsök kora nem járt le, ma is vannak igazán vonzó, sőt lenyűgöző szépségek, amelyek szinte hívogatnak. Gyere, egyél meg! Na, olyankor kell megálljt parancsolni.
A ciánról köztudott, hogy komoly és erős méreg, de a természetben olyan formában található meg, ami emberi – és állati – fogyasztásra alkalmatlan, mert élvezhetetlen, vagyis nagyon keserű.
Ilyen például sok gyümölcs magja, ami egy úgynevezett amygdalin vegyületet tartalmaz,
ez okozhat ciánmérgezést, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk. Pontosabban: fogyasztanánk, de ehhez hatalmas mennyiséget kellene egyszerre megennünk.
A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!