Egyéb kategória

Amikor a nagy nap nem egy felnőtt kislány álmairól szól – Tippek zöld esküvőhöz

Azt gondolom, a tudatosság valahol arról szól, hogy felnövünk, racionálisan gondolkozunk, de a képletből nem vonjuk ki a szívünket és a lelkünket sem. A tudatosság finom egyensúlyozás. Hol itt engedünk, hol ott, de a lényeg, hogy saját magunkon kívül másra is figyelünk. A környezetünkben élő emberekre és a környezetünkre. A zöld esküvőnél is valahol ez a lényeg.

vous - 2017.05.15.
Amikor a nagy nap nem egy felnőtt kislány álmairól szól – Tippek zöld esküvőhöz

Ha valaha férjhez mennék (vagy megtartanám a sokat emlegetett beöltözős bulimat, ahol menyasszonynak öltöznék), akkor ma már nagyon fontos szempont lenne a környezettudatos, fenntartható, zöld irányvonal. Igazi green dayt tartanék: délelőttől kezdődne a móka, a naplemente lenne a csúcsa, este pedig szépen menne a levezetés, akár hajnalig. Sosem voltam az a lány, aki tízévesen megtervezi leendő esküvőjének minden pillanatát, de a ruhámat én is sokszor megrajzoltam. Szerencsére már nem emlékszem, milyen habos, nagy szoknyás csodát álmodtam magamnak.

Kinőttem az esküvőről való álmodozást, vagy bele sem nőttem igazán, nem is tudom. Talán ezért is könnyebb egy olyan esküvőt felvázolni nektek, ahol nem a menyasszonyról, hanem a párról és a násznépről szól minden.

Ahol nem az a fontos, mennyire passzol a székszoknya (egyáltalán divat még a székszoknya?) az asztali futóhoz és a koszorúslányok ruháinak szegélyéhez. Ahol nem azzal akarjuk emlékezetessé tenni az eseményt, hogy a legkülönlegesebb ételeket tálaljuk fel a legkáprázatosabb helyszínen. Ahol nem kell mindenáron (és itt a hangsúly a mindenáron van) parádés ruha, helyszín. Vagy ha kell, akkor valami másban ott van az a kompromisszum és tisztelet, ami a vendégeket, a környezetet illeti.

Forrás:
unsplash

Mióta megtettem az első lépéseimet afelé, hogy megpróbáljak minél kevesebb hulladékot termelni, rendszeresen találkozom olyan cikkekkel, posztokkal, írásokkal, amelyekből az esküvőszervezéshez is hasznos praktikákat leshetnék el. Amúgy pedig számtalan dolog teljesen evidens, maximum a profitot hajtó esküvőipar feledteti el veletek a kézenfekvő és egyszerű megoldásokat.

Nem is szaporítom tovább a szót, íme néhány tipp zöld esküvőhöz, amely környezettudatos, fenntartható, kevesebb hulladékkal jár. Ha ezek közül csak néhányat megfogadtok, máris tettetek valamit.

Előkészületek

 • Ha ragaszkodtok a papír alapú meghívóhoz, újrapapírból készítsétek a meghívót, újrapapír borítékba kerüljön. Ha kétoldalasra tervezitek, nem kell plusz papír az információkhoz.
 • Meghívó helyett adhattok virághagymát is ajándékba, amely az esküvőtök időszakában nyílik ki. Így a meghívás gesztusa nem marad el, nem kell a meghívótervezéssel foglalkoznotok. A szervezést ezután végezhetitek online – létrehozhattok honlapot, Facebook-csoportot, küldhettek köremailt.
 • Már meglévő papírt használjatok fel az ültetőkártyához, de a nevek kerülhetnek például favágásnál keletkezett zöldhulladékra is – az ágakat vágassátok fel vékony korongokra, majd erre cezuzával írjátok fel a neveket.

Forrás:
unsplash

Ruha

 • Az új ruha varratásánál tudatosabb választás a nagymamátok vagy édesanyátok ruhájának átalakítása.
 • Sokan döntenek a ruhabérlés mellett, amely abból a szempontból nem a legkörnyezettudatosabb, hogy az utókezelése során a mosás, fehérítés és fertőtlenítés nem környezetkímélő módon történik.
 • Vannak, akik használt ruhát vásárolnak és azt varratják át.
 • A VOUS ügyeletes anyukája, Lilla egyszer már elmesélte, hogyan lehet egy menyasszonyi ruhát 25 000 (majd 12 500) forintból megúszni úgy, hogy imádjátok a végeredményt.

Forrás:
unsplash

Dekoráció, eszközök

 • A saját és a szomszédos kertekből kérjetek növényeket díszítéshez – a rezgőke, a borostyán gyönyörű, de a mezei virágok között is van olyan, amelyik tovább bírja. Ne feledkezzetek meg a különböző termésekről sem, a tobozok például gyönyörűen mutatnak.
 • Vázák helyett használjatok befőttesüveget, amelyet sokféle módon díszíthettek – az esküvő hangulatától, vezérmotívumaitól függően.
 • Kérjetek kölcsön karácsonyi égősorokat, lampionokat, gyertyákat, és használjátok ezeket. A befőttesüveg itt is jó szolgálatot tehet: mécsestartóként is tökéletes.
 • Eldobható tényérok és evőeszközök helyett porcelántányért és üvegpoharat válasszatok.
 • Készítsetek már meglévő papírból dekorációt.
 • Régi csipkefüggönyök, jutavászon, régi zsákok, szalmabála is illenek a zöld esküvőhöz. A turkálókban méterárut is találtok.
edinas paper

Papírból dekoráció? Így csináljátok!

A VOUS-lányok közül Viola és Mojzi is jártak már papiros workshopon, sztárszerzőnk, Takács Nóra is mutatott egy jó ötletet.

Catering

 • A menü alapanyaga ne távoli országokból érkezzen. Egy jó kis házi csigatészta a tyúklevesben, zöldségek és gyümölcsök a kertből, sajtok a piacról.
 • Sok helyen a mai napig a násznép viszi az aprósüteményt, tartsátok meg ezt a jó szokást.
 • Ha ennél is tovább mentek, és a násznép sem ellenzi, az egész menü állhat olyan ételekből, amelyet a vendégek hoznak.
 • Ásványvíz helyett kancsókban tegyetek ki az asztalokra (tisztított) csapvizet, ha lehetőség van rá, forrásvizet, szénsavas ásványvíz helyett szódával készüljetek.
 • Gyümölcslé helyett házi szörpök, limonádé kerülön az asztalra.
 • Ha sörcsapot béreltek, az üvegekre / dobozokra sem lesz gondotok.
 • A maradékot osszátok szét a vendégek között (előre jelezhetitek, hogy hozzanak üveget, dobozt).
Interjú Beke Lucával a Lucidité esküvői ruhák tervezőjével molnár anikó esküvői ruha

VOUS-lányok esküvője

A VOUS-lányok közül már többen is férjhez mentek.

 • Séllei Lilla DIY-esküvőjéről ebben a cikkben is szó esik.
 • Puha Andi csupaszív esküvőjén (majdnem) az egész szerkesztőség ott volt. Az előkészületekről és a szertartásról az #andiesküvőrekészül hashtag alatt mindent megtaláltok.
 • Fotósunk, Molnár Ancsa (a képen) a teaszeretete kapcsán mesélt az esküvőjükről – ebben a cikkben.
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.