Egyéb kategória

Beszínezik a szürke hétköznapokat – A legcoolabb magyar virágosok Instagramon

Aki a virágot szereti... az az Instagramon megtalálja a mennyországot! A legszürkébb hétköznapokat is fel tudja dobni, ha elmerültök egy-egy virágkötő, virágtermelő vagy virágüzlet gyönyörű fotói között. Próbáljátok csak ki. Én most két hazai virágtermelőt és két itthoni virágüzlet-tulajdonost mutatok be, akiknek nemcsak a képeit hoztam el, hanem fejenként 3 kérdést is feltettem nekik, így kiderül, melyik 2017 virága, vigyünk-e vörös rózsát első randira (na nem mi, hanem a srácok), milyen legyen az anyák napi csokor, és melyik elfeledett klasszikus tér vissza idén.

vous - 2017.04.25.
Beszínezik a szürke hétköznapokat – A legcoolabb magyar virágosok Instagramon

Virágos Pagony

Tudtátok, hogy a legtöbb itthon kapható vágott virág import áru? A Virágos Pagony kétfős csapata arra vállalkozott, hogy megmutassa, a holland tulipánnak vagy az amerikai orchideának is lehet hazai vetélytársa. Olyan fajtákat kezdtek termeszteni, amelyek gyönyörűek, de Magyarországon még kevésbé ismertek. Mindezt a lehető legnagyobb szeretettel, odafigyeléssel, fenntarthatóan.

Mit jelent a fenntartható virágtermesztés?

A fenntarthatóság alapvetően számunkra leginkább a természetközeliséget jelenti. Az érintetlen mezők sokféleségét próbáljuk behozni a Pagonyba; nálunk nincsenek nagy mennyiségben azonos fajták, inkább sok fajta van, és mindig kisebb mennyiségeket termesztünk.

Így nemcsak a sokféleséget és változatosságot garantáljuk, de a kis mennyiségek mindig gazdára is találnak, a komposztra szinte sosem kerül nálunk eladatlan virág.

A termesztés során elsődleges szempont a növényvédő szerek minimális használata, a tápanyag-utánpótlást pedig szerves trágyára alapozzuk, a lehető legkevesebb műtrágyával kiegészítve. Fontos a társadalmi fenntarthatóság is, minden partnerünkkel valódi hosszú távú és őszinte kapcsolatot akarunk kiépíteni és fenntartani.

Objektum doboz

Melyek most a legnépszerűbb virágtrendek és vágott virágok?

Külföldön egyre inkább a könnyed, laza csokorkötés van terjedőben, sokszor szinte csak mezei hangulatú virágokkal dolgoznak az angolszász országokban a profi virágkötők. A sokféle, már-már tarka szín is egyre többször figyelhető meg például egy menyasszonyi csokorban.

Végre talán már itthon is kezd elterjedni ez a könnyed, mezei hangulatot idéző irányzat, úgy véljük, ráfér a frissítés a hagyományos, talán kissé berögződött hazai kínálatra.

Mi ezért kimondottan olyan fajtákat termesztünk, amelyek nem a szokványos „régi vágású” szemléletbe illenek, szeretnénk mi is hozzájárulni a változatos, sokszínű új trend terjesztéséhez.

Objektum doboz

Milyen új fajokat szeretnétek megismertetni a magyar közönséggel?

Nagyon lelkesek vagyunk, megszámlálhatatlanul sok faj és fajta van a kipróbálandó listánkon! A piacra viszont szépen sorjában tudjuk bevezetni az újdonságokat. Tavaly már sikere volt az Ammi fajtáinknak és a Cosmosoknak, ezek a mezei hangulat felelősei. Örülünk, hogy a Zinniák néhány különleges változata is gyökeret tud verni kínálatunkban.

Érdekesek a hazai konyhákban hagyományosan fűszernövényként ismert fajták virágkötészeti felhasználásra szánt változatai is, így van már speciális bazsalikomunk és zsályánk is. 

Az illatos ledneknek (Lathyrus odoratus) Angliában és a tengerentúlon hatalmas kultusza van, szerintünk itthon is lehetne növelni ennek a kismillió gyönyörűséges színben pompázó szirmú növénynek a népszerűségét.

Kedvencünk talán mégis leginkább az itthon még szinte ismeretlen mákfélék sokasága, egyszerre klasszikusan elegáns, mégis trendi alapjai lehetnek egy könnyed esküvői csokornak, ilyenek például a peónia virágú vagy az izlandi mákok.

Objektum doboz

Karol & Blase

Amikor egy család élete negyven éve a virágtermesztésről szól, akkor ők tudnak valamit. A Karol & Blase káprázatos fotói mögött rengeteg szakértelem áll, amellyel olyan virágok nőnek náluk, amelyekre mindenki áhítozik. Őket a trendeken kívül kicsit a háttérről is kérdeztem.

Hogyan változott a virágtermelés Magyarországon 40 év alatt?

Az elmúlt negyven évben nagyon sok változáson ment át a hazai virágtermelés, mind a virágok összetételét, mind a termelői réteget illetően. A folyamatosan változó divat-, illetve virágtrendek nagyban befolyásolják a hazai kínálatot. Mindig vannak slágernövények, egy adott virágnál kedvenc fajták, figyelemfelkeltő újdonságok, de gyakran előfordulnak visszatérő klasszikusok is.

Nálunk ilyen nagy visszatérő klasszikus éppen a muszkári. 

Kiszorulni látszanak a piacról a hazai termelők, helyüket és termékeik helyét a külföldi gazdaságból érkező kedvezőbb árú import növények veszik át, melyek gyakran minőségben alulmaradnak a hazaival szemben. Fajtaválasztékban érdemes figyelni a külföldi termelői palettát, hiszen évről évre rengeteg új fajta jelenik meg a piacon, legyen szó tulipánról vagy krizantémról, de említhetnék más virágokat is.

Objektum doboz

Egyre inkább érezzük az igényt a vásárlóink nagy része felől, hogy ki vannak éhezve az újdonságokra, és tartják magukat az elvárt minőségi követelményeikhez, kisebb részük pedig nagyon árérzékeny. Az egyre szeszélyesebb időjárás is nagyban befolyásolja a hazai virágtermelést, különösen, ha az idei év hideg téli hónapjait vagy a szélsőséges ingadozásokat vesszük figyelembe.

Mit kell tudni a muszkáriról?

A muszkári szerintem személy szerint egy műalkotás.

Györnyörű apró harangokból áll, melyek nagyon szabályosak. A klasszikus kék színű virágnak mára rengeteg árnyalatát kísérletezték ki, fehér és rózsaszín is létezik belőle.
(Idén már barátkoztunk a fehérrel, de jövőre nagyon szeretnénk egy gyönyörű rózsaszín táblát!)

Nem tudom, hogy amiatt tűnt-e el egy időre a népszerű virágok köréből, mert nem túl tartós virág, vagy amiatt, mert túlságosan populárissá vált, és meguntuk.
A tartósságot illetően viszont van egy jó hírünk! A muszkári élettartamát megduplázhatjuk, ha nem vágjuk le a hagymáról, hanem hagymával együtt helyezzük vázába.

Objektum doboz

Mennyire lehet meglovagolni a trendeket egy virágtermelőnek?

​Nagyon fontos, hogy egy ilyen típusú megújulás hatással​ legyen egy termelőre is, illetve legyen rá igénye, hogy vevőinek kíváncsiságát és vállalkozókedvét kiszolgálja. 
Egy adott kertészet adott típusú növények termesztésére alakította ​területét​, de gyakran előfordul, hogy újdonság bevezetésével kísérletezik​. Alapesetben tehát a saját profilon belül fajtákkal dobhatja fel egy termelő a palettáját. De kínálatbővítés kapcsán akár új növény bevezetésével is lehetünk trendkövetőek.

Objektum doboz

hazi-limonade-tollak-es-vadviragok-igy-dekoraljatok-a-hippi-eskuvotoket-2017-ben4

Házi limonádé, tollak és vadvirágok – így dekoráljátok a hippi esküvőtöket 2017-ben!

Fényfüzérek, álomfogók, vadvirágok. Tollak, csipke és színes szalagok. Tűsarkú cipellő helyett mezítlábas menyasszony. Minden, ami természet. Talán így jellemezhetnénk röviden a hippi esküvőket, amik 2017-ben nagyon népszerűek lesznek. Most elhoztam nektek azokat a bohém dekorelemeket, amikkel igazán különlegessé és hangulatossá varázsolhatjátok őket.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Flow' and More

Réti Adrienn, a Flow' and More megálmodója az Instagramon nemcsak varázslatos hétköznapjait, az üzlet kulisszatitkait és gyönyörű munkáit mutatja be, hanem egy kicsit beenged a magánéletébe is. Misa, a pomerániai törpespicc nem is egy kutya, hanem a főnök maga, a magazin-főszerkesztők, tévések és szupermodellek kedvence, aki nemcsak akkor csal mosolyt az arcotokra, ha beugrotok az üzletbe, hanem az Instán keresztül is.

Objektum doboz

Természetesen Adrienn-nek is feltettem három kérdést.

Milyen volt a saját esküvői csokrod?

Pink peóniából, rózsaszín hortenziából, pasztellrózsaszín David Austin rózsából és hófehér orchideából állt. Elsőrorban a kedvenc színvilágomat próbáltuk visszahozni benne, igazodva a helyszín kozmopolita mivoltához.

Objektum doboz

Szerinted melyik 2017 virága, és miért?

Egyértelműen a protea. Önmagában is nagyon mutatós, de különféle kisebb fejű virágokkal és zöldekkel kombinálva fantasztikus összhatást lehet elérni vele. Édeni virágnak is nevezik, nemhiába…

Egzotikus külsejében benne van a melegség, a pompa és a bujaság is egyben.

Hogyan marad sokáig friss a vágott virág?

A vágott virág tartósságát növelni tudjuk, ha naponta friss vizet adunk neki, és picit visszavágjuk a szárát. Ilyenkor célszerű minél ferdébben vágni, hogy nagyobb felületen tudja felszívni a vizet. A csokrot igyekezzünk hűvös helyre tenni, a melegben és a tűző napon hamarabb elvirágzik.

Objektum doboz

Laura Virág

Muszula Timi három budapesti ékszerdoboz vezetője: a Vintage Garden bisztrót, kistestvérét, a bűbájos The Sweet desszertszalont és a Laura Virág virágüzletet nem kell bemutatni azoknak, akikben ott lakik a királylány. A Laura Virág Instagram-oldala ennek a három helyszínnek és Timi elképesztő vizuális világának esszenciája. Ha egy kicsit szürkének indul a nap, csak pörgessétek végig a fotókat, és egyből rózsaszínebb, vidámabb és élettel telibb lesz minden.

Objektum doboz

Nála sem hagytam ki a kérdéseket.

Milyen virág illik első randira? A vörös rózsa ciki? 

Első randira mi nem szoktuk ajánlani a vörös rózsát, sőt, ha őszinte akarok lenni, néha nincs is az üzletben, mert elfelejtek venni. Egy évben egyszer azért azzal is lehet kedveskedni! Én azt gondolom, hogy a figyelmesség a legfontosabb, és ha egy férfi az első randira virággal érkezik, lehet az bármilyen: akár virágüzletből, akár egy nénitől az utcán, vagy csak egy bokorról leszakítva, mi, nők örülünk neki! 

Objektum doboz

Melyik a kedvenc virágod, és miért?

Hű, minden hónapban más… imádom a virágokat! De ha választani kell, akkor az örök kedvencek: boglárka, peónia – mindkettő a nagymamámhoz kötődik.

Anyák napjára milyen csokrot kötnél?

Mi a dobozokat részesítjük előnyben, hiszen hosszabb utazást is tökéletesen kibírnak, mert végig vízben vannak a virágok. Színben idén az anyák napi színünk a barack, úgyhogy sok sok szép vegyes barackszínű virágos dobozt fogunk készíteni!

Objektum doboz

Ajánlott cikkek