Egyéb kategória

Nőverés, emberáldozat és gyújtogatás – nem a locsolkodás a legfurcsább húsvéti szokás

Ahány ország, annyi szokás. Húsvétkor ez hatványozottan igaz. A mi locsolkodásunk elbújhat más országok húsvéti hagyományai mellett. 

vous - 2017.04.14.
Nőverés, emberáldozat és gyújtogatás – nem a locsolkodás a legfurcsább húsvéti szokás

Belefutottam egy írásba a Womens's Day oldalán, ahol országok szokatlan húsvéti hagyományait listázzák. A listán szerepelt Magyarország is. Így írnak rólunk: 

„A locsolkodás igen népszerű hagyomány Magyarországon. A hagyomány szerint húsvéthétfőn a fiúk játékosan meglocsolják illatos vízzel a lányokat. Régen ezt egy vödör vízzel tették, ma már inkább parfümöt használnak, és kérnek egy puszit is mellé. A víz a termékenységet, gyógyulást szimbolizálja” – írják.

Nos, nem hazudtak, bár a mi szokásainknál sokkal durvábbak és meghökkentőbben is léteznek a világon. Utánajártam párnak.  

katolikus

„A megáldott pászkát mindig finomabbnak éreztem, mint mielőtt elvittük a misére” – Katolikus ünnepek egy modern lány emlékeiben

Ha a chat vagy az iMessage létezett volna 100-150 évvel ezelőtt, az ismerkedés első kérdése a „mizu?” helyett a „milyen vallású vagy?” lett volna. Manapság ez igazán viccesen hangzik, hiszen ezt nem igazán tartjuk fontosnak, mert ha még vasárnaponként el is megyünk a családdal a templomba, egy 21. századi fiatal nem őrzi az egyházi hagyományokat.

Miért is tenné?

Norvégia

A norvégok húsvétkor krimit olvasnak, ilyenkor imádnak borzongani. Norvégiában ilyenkor a tévécsatornák krimiket adnak, és a könyvesboltok szintén megtelnek ilyen könyvekkel. Meg kell hagyni, nagyon furcsa szokás – számunkra. Ez a hagyomány még az 1990-as évek elejére nyúlik vissza, a legenda szerint ilyenkor emberáldozatokat mutattak be a bőséges termés érdekében…

Csehország 

A csehek, ahogy mi is, locsolkodnak, ám emellett valami nagyon furcsát és kegyetlen dolgot is művelnek húsvétkor. A fiúk nemcsak megöntözik a lányokat, de feldíszített fűzfavesszővel „meg is verik őket”. A hagyomány szerint ez egészséget és jó szerencsét hoz a nőknek. 

Németország

A németek sem finomkodnak húsvétkor: gyújtogatnak. Általában ilyenkor égetik el a karácsonyfát, vagy szalmakerekeket gyújtanak fel és gurítanak le domboldalakról. Telet temetnek.

olyan-cuki-hogy-belehaloook-diy-unikornis-tojas-husvetra-mojzes-nora11

„Olyan cuki, hogy belehaloook!” – DIY unikornistojás húsvétra

Ha idén nem a hagyományos tojásfestésre vágytok, hanem valami viccesre, dizájnosra, egyedire és könnyen kivitelezhetőre, készítsétek el a „celebállatos” verziót, vagyis a Pinterest sztárját, az unikornistojást – persze nem a locsolófiúknak, sokkal inkább a barátnőiteknek!

A cikk ITT folytatódik.

Ausztrália

Ausztráliában a húsvét nem a nyúlhoz kapcsolódik, hanem egy nagyon hasonló állathoz, a bilby nevezetű erszényes kislényhez. Az ausztrál emberek nem kedvelik a nyulakat, szerintük ugyanis ők pusztán pusztító rágcsálók. Minden, ami nálunk nyuszi húsvétkor, az náluk bilby. 

Húsvét-sziget

Bár a név kötelez, ez esetben mégsem. A Húsvét-szigeten ugyanis nem ünneplik a húsvétot. Ennek nagyon egyszerű oka van: pogányok lakják. Nevét pedig onnan kapta, hogy húsvétvasárnap fedezték fel.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.