Egyéb kategória

Nőverés, emberáldozat és gyújtogatás – nem a locsolkodás a legfurcsább húsvéti szokás

Ahány ország, annyi szokás. Húsvétkor ez hatványozottan igaz. A mi locsolkodásunk elbújhat más országok húsvéti hagyományai mellett. 

vous - 2017.04.14.
Nőverés, emberáldozat és gyújtogatás – nem a locsolkodás a legfurcsább húsvéti szokás

Belefutottam egy írásba a Womens's Day oldalán, ahol országok szokatlan húsvéti hagyományait listázzák. A listán szerepelt Magyarország is. Így írnak rólunk: 

„A locsolkodás igen népszerű hagyomány Magyarországon. A hagyomány szerint húsvéthétfőn a fiúk játékosan meglocsolják illatos vízzel a lányokat. Régen ezt egy vödör vízzel tették, ma már inkább parfümöt használnak, és kérnek egy puszit is mellé. A víz a termékenységet, gyógyulást szimbolizálja” – írják.

Nos, nem hazudtak, bár a mi szokásainknál sokkal durvábbak és meghökkentőbben is léteznek a világon. Utánajártam párnak.  

katolikus

„A megáldott pászkát mindig finomabbnak éreztem, mint mielőtt elvittük a misére” – Katolikus ünnepek egy modern lány emlékeiben

Ha a chat vagy az iMessage létezett volna 100-150 évvel ezelőtt, az ismerkedés első kérdése a „mizu?” helyett a „milyen vallású vagy?” lett volna. Manapság ez igazán viccesen hangzik, hiszen ezt nem igazán tartjuk fontosnak, mert ha még vasárnaponként el is megyünk a családdal a templomba, egy 21. századi fiatal nem őrzi az egyházi hagyományokat.

Miért is tenné?

Norvégia

A norvégok húsvétkor krimit olvasnak, ilyenkor imádnak borzongani. Norvégiában ilyenkor a tévécsatornák krimiket adnak, és a könyvesboltok szintén megtelnek ilyen könyvekkel. Meg kell hagyni, nagyon furcsa szokás – számunkra. Ez a hagyomány még az 1990-as évek elejére nyúlik vissza, a legenda szerint ilyenkor emberáldozatokat mutattak be a bőséges termés érdekében…

Csehország 

A csehek, ahogy mi is, locsolkodnak, ám emellett valami nagyon furcsát és kegyetlen dolgot is művelnek húsvétkor. A fiúk nemcsak megöntözik a lányokat, de feldíszített fűzfavesszővel „meg is verik őket”. A hagyomány szerint ez egészséget és jó szerencsét hoz a nőknek. 

Németország

A németek sem finomkodnak húsvétkor: gyújtogatnak. Általában ilyenkor égetik el a karácsonyfát, vagy szalmakerekeket gyújtanak fel és gurítanak le domboldalakról. Telet temetnek.

olyan-cuki-hogy-belehaloook-diy-unikornis-tojas-husvetra-mojzes-nora11

„Olyan cuki, hogy belehaloook!” – DIY unikornistojás húsvétra

Ha idén nem a hagyományos tojásfestésre vágytok, hanem valami viccesre, dizájnosra, egyedire és könnyen kivitelezhetőre, készítsétek el a „celebállatos” verziót, vagyis a Pinterest sztárját, az unikornistojást – persze nem a locsolófiúknak, sokkal inkább a barátnőiteknek!

A cikk ITT folytatódik.

Ausztrália

Ausztráliában a húsvét nem a nyúlhoz kapcsolódik, hanem egy nagyon hasonló állathoz, a bilby nevezetű erszényes kislényhez. Az ausztrál emberek nem kedvelik a nyulakat, szerintük ugyanis ők pusztán pusztító rágcsálók. Minden, ami nálunk nyuszi húsvétkor, az náluk bilby. 

Húsvét-sziget

Bár a név kötelez, ez esetben mégsem. A Húsvét-szigeten ugyanis nem ünneplik a húsvétot. Ennek nagyon egyszerű oka van: pogányok lakják. Nevét pedig onnan kapta, hogy húsvétvasárnap fedezték fel.

Ajánlott cikkek