Egyéb kategória

Fogadalom teljesítve: fél évig nem vásároltam ruhát és kiegészítőt

Október 11-én megfogadtam, hogy december 31-ig nem vásárolok ruhát, cipőt, táskát, egyéb kiegészítőt. Aztán annyira könnyen ment a kihívás, hogy eldöntöttem: legyen fél év. Úgyis február-márciusban robbannak be a tavaszi trendek, kicsit nehezített a pálya. Most mit mondjak: nem eléggé?

vous - 2017.04.11.
Fogadalom teljesítve: fél évig nem vásároltam ruhát és kiegészítőt

De ne szaladjunk ennyire előre, egy kis összefoglaló a miértekről.

Lassan egy éve jutottam arra a döntésre, hogy, látva a fast fashion kizsákmányolását – embert, állatot, környezetet –, nem vásárolok új termékeket az üzleteikben. Erről a VOUS-n itt írtam először.

Maradtam az alternatív megoldásoknál: offline és online turkáló, ruhacsere. Ezekre amúgy – részemről a turkálóra – nagyon rá lehet csúszni. A felgyorsult divatiparnak köszönhetően a turkálókban egyrészt nagyon hamar ott vannak az épp divatos fazonok, másrészt ha van egy jó kilós turi a közeledben, akkor olyan, mintha egy olyan álomvilágban élnél, ahol folyamatosan leárazzák a legjobb göncöket is.

Közben egyre többet olvastam a témában, és szembesülnöm kellett vele, milyen problémák vannak a használt ruhákkal, mennyire nem kell senkinek, mennyire terheljük a környezetet a ruhaszeméttel.

Októberben aztán úgy döntöttem, annyi ruhám van a turikból, a ruhacserékből és persze korábbról is, hogy nem fogok vásárolni.

Objektum doboz

Két célom volt

1. Lejönni a turikról, és az épp változó stílusomat kicsit rendberakni, megnézni, milyen ruhákat viselek a meglévőkből rendszeresen, hogyan használom ki őket, mi hiányzik általában.

2. A nemvásárlással felhívni a figyelmet a túlfogyasztásra. Illetve sztorivá válni, hogy egyre többet mesélhessek így a fenntartható divatról.

Objektum doboz

Hónapfordulók tapasztalatai

Az elmúlt hónapokban nagyon széles skálán mozogtak a reakciók:

  • Volt, aki hülyének nézett. 😀
  • Volt, aki nem hitte el, ezt meg lehet csinálni.
  • Másoknak inspirációként szolgált, amit csináltam.

Sokszor én is úgy voltam vele, ez az egész valahol tényleg hülyeség, a divat az életünk része, vásárolni kell, szeretünk, szükségünk van rá.

A hatodik hónapforduló előtt arra kértelek, kérdezzetek, mire vagytok kíváncsiak. 🙂

Objektum doboz

Ti kérdeztetek (köszönöm!), én pedig válaszolok

Hányszor volt „nincs mit felvegyek” krízis a hat hónap alatt?

Azt hiszem, erről a barátomat kellene megkérdezni. 😀 Az én emlékeim szerint egy kezemen meg tudom számolni, hány ilyen alkalom volt az elmúlt hat hónapban. Általában ott borul egy összeállítás, hogy nincs OLYAN kabátom vagy OLYAN cipőm, ami a legjobb lenne hozzá.

Ilyenkor jó, ha van néhány jolly joker darabod: nekem idén egy sötétkék farmer + sötétkék pulcsi volt az, amit bármikor fel tudtam venni. Menekültem is ehhez a kombóhoz párszor. De a sötétkét farmer + szürke póló + bőrdzseki is bevált már idén tavasszal.

A többi kérdést és választ a blogomon olvashatjátok el. Kattintsatok ide a teljes cikkért!

Ajánlott cikkek