Egyéb kategória

„Férfit vagy nőt akarok?” – ezeket a kérdéseket tegyétek fel magatoknak, mielőtt nőgyógyászt választotok

Az első találkozás egy új nőgyógyásszal olyan, mintha randizni vagy állásinterjúra indulnánk, megszorozva 100-zal. Kisebb lelki trauma már maga a gondolat is, hogy egy vadidegen fog matatni „ott”, éppen ezért kell alaposan végiggondolni, kinek is adjátok meg a lehetőséget. Ez egy olyan döntés, ami – még nem tudjátok, de – az egész életetekre kihat. Mert elég egy rossz élmény, hogy egy életre megutáltassa veletek már a nőgyógyász szót is, pedig ez lesz az egyik legfontosabb kapcsolat az életetek során.

vous - 2017.03.30.
„Férfit vagy nőt akarok?” – ezeket a kérdéseket tegyétek fel magatoknak, mielőtt nőgyógyászt választotok

Nálam épp aktuálissá vált az új nőgyógyász keresése, ami sosem egyszerű feladat. Szerencsés voltam, mert nagyon szerettem az előző orvosomat, egyáltalán nem voltam már zavarban előtte, és most kezdhetem az egész folyamatot elölről egy új emberrel. Egy igazán jó orvos-páciens kapcsolat akkor működik jól, ha megvan a kölcsönös bizalom, jó a kommunikáció, mindenki (de főleg ti) el meri mondani a problémáit, kérdéseit. És mivel nem vagyunk egyformák, ezért a szükségleteink is mások, hiába ajánl nektek valaki egy jó szakembert, ha számotokra mégsem szimpatikus az illető.

Szóval ha éppen nőgyógyász-választás előtt álltok, jó, ha az alábbi szempontokat végiggondoljátok:

1. Férfi legyen vagy nő?

Tapasztalataim szerint az a legritkább, ha valakinek mindegy, milyen nemű az orvosa. „Nőnél még nem voltam, de valamiért nem is akarok, pedig azok az ismerőseim, akik mindkettőnél jártak, csakis nőhöz mennének.” Lili véleménye teljesen általános, a legtöbben így vélekednek. Én eleinte kizárólag férfiorvoshoz voltam hajlandó járni, mert az tűnt természetesebbnek. Aztán amikor váltottam nőire, onnan éreztem azt, hogy teljesen jó kezekben vagyok.

Gondold végig: hogyan éreznéd kényelmesebben magad? Ha egy nő vagy egy férfi vizsgálná meg az intim tájaidat? Ne hallgass másokra, csakis a saját igényeidre.

600

Miért lesz egy férfi nőgyógyász? Öt orvos elárulta

Vannak, akik „lányos” zavarukban szívesebben fordulnak női nőgyógyászhoz, de sokan esküsznek a férfiak gyengédségére és hozzáértésére. Tény, hogy Magyarországon sokkal több a férfi nőgyógyász, mint női, de mi vesz rá egy férfit arra, hogy ezt a hivatást válassza?

Korábbi cikkünket ide kattintva olvashatjátok.

2. Idős vagy fiatal?

Nem is gondolná az ember, de ez is egy elég lényeges szempont. A vélemények itt is eltérnek, van, aki ezt, van, aki azt pártolja. Emese azt mondja: „számomra fontos, hogy ne legyen fiatal, inkább középkorú vagy idősebb legyen.” Az indok? Hogy legyen tapasztalata, és ne a kezdők bizonytalanságával vizsgálgasson, függetlenül attól, hogy nő vagy férfi. A másik indok? Ha veletek egykorú férfi a nőgyógyászotok, nem orvosként, hanem pasiként tekintetek rá, ami egyáltalán nem szerencsés. Mások inkább a fiatalokra szavaznak: „fontos, hogy tapasztalt legyen, és értse a dolgát, de ne legyen túl öreg.” Kata ugyanis úgy érzi, hogy egy idősebb férfi vagy nő „a lábai között” számára nem egy természetes és elfogadható gondolat.

És ha ti nem érzitek magatokat kényelmesen, már rossz az egész.

3. Poénkodjon vagy legyen komoly?

Természetesen itt is eltérnek a vélemények. Tudjátok, vannak azok a dokik, akik amatőr stand uposnak képzelik magukat, és folyamatosan viccelődnek veletek. Sok nőnek ez tényleg segít, mert oldja a feszültséget, míg másokat inkább feszélyez, mert ők egy komoly kérdéssel fordultak az orvosukhoz, aki mindenből viccet csinál. Hallottam már sztorikat női és férfi nőgyógyászokról (érdekes módon a férfiaknál az idősebbek, míg a nőknél a fiatalabbak a poénkodósabbak), akik egyetlen mondatot sem voltak képesek elmondani valami második jelentés nélkül, és ezen persze csodálatosan el is szórakoztak. Én azt mondom, az egészséges egyensúly a legjobb, mert nyilván jó, ha a nőgyógyász megpróbálja oldani a feszültséget, de ezt nem kizárólag poénokkal lehet. Rita szavaival élve: „legyen lelkes, de NE TÚL lelkes!”

Tipp: ezt nem lehet előre végiggondolni, ezért csak a tapasztalatok alapján döntsetek. Ha nektek a poénok jönnek be, válasszatok egy laza dokit, de ha a határozottság és a komolyság nyugtat meg, akkor meg egy visszafogottabbat.

4. SZTK vagy magán?

Ez inkább pénztárca illetve nőgyógyászati probléma kérdése. Ha például fogamzásgátló tablettát szeretnétek feliratni, nem feltétlenül szükséges magánorvoshoz mennetek. Viszont hosszú távon nem árt, ha van egy orvos, akiben megbíztok, akivel már van egy kialakult kapcsolat, amit mondjuk ki: könnyebb kialakítani egy magánorvossal.

5. Mennyire fontosak az ajánlások?

Ahogy már írtam, mindenkinek egyéni igényei vannak, mégis megnyugtató tud lenni, ha másoktól azt halljátok valakiről, hogy ő megbízható és kedves ember. Szóval bárkihez is kérnétek időpontot, előtte az ismerősök körében és a neten tájékozódjatok, hogy miket mondanak róla. Lilla számára például ez sokkal fontosabb, mint hogy hol rendel:

Nálam az a fő szempont, hogy milyen véleményeket hallok/olvasok róla.

6. Milyen célból kerestek orvost?

Ha már a gyerekvállalásra készültök, vagy jön is a baba, akkor nyilván olyan orvost kell keresnetek, aki terhesgondozással és szülészettel is foglalkozik. Itt még számtalan egyéb kérdés is felmerülhet. Például hogy a kiszemelt nőgyógyász természetes szülés vagy császárpárti-e, hogy milyen vizsgálatokat végez el ő, és mikért küld el máshoz, hogy mi a szakterülete, egy veszélyeztetett terhes nő értelemszerűen olyan orvost keres, aki jobban ismeri ezt a témát. Itt is tájékozódjatok, mielőtt kiválasztanátok valakit, és ha már ott vagytok a dokinál, kérdezzetek, kérdezzetek, kérdezzetek. Az az orvos, aki nem tolerálja a túl sok kérdés felvetését, valószínűleg nem a ti nőgyógyászotok lesz.

Az ezekre adott válaszok már jó támpontot adhatnak a keresgéléshez, de ha kiválasztottatok valakit és mégsem szimpatikus, nyugodtan búcsút lehet inteni. Tényleg olyan ez, mint a randizás:

Elsőre csak a nagyon szerencsések találják meg az „igazit”.

Ajánlott cikkek