Egyéb kategória

„…ha egyvalamit receptre írathatnék fel mindenkinek, az őszinteség lenne az” – te mit üzensz a világnak?

Neked mi az a gondolat, amit minél több ember számára szeretnél elérhetővé tenni? Mit szeretnél tudatni a világgal? Mi az a viselkedés, amit szerinted mindenkinek el kellene sajátítania? Engem ezek a kérdések foglalkoztattak, ezért játékra invitáltam a VOUS-lányokat. Megkértem őket, hogy válasszanak egy-egy (valós vagy kitalált) hashtag-kampányt és mondják el, miért pont arra esett a választásuk. Íme az eredmény!

vous - 2017.03.24.
„…ha egyvalamit receptre írathatnék fel mindenkinek, az őszinteség lenne az” – te mit üzensz a világnak?

Emcsi

Forrás:
Hámori Zsófia

Emcsire kiskora óta ragadnak a bulvárinfók, ezért választotta ezt a szakmát. Felháborítónak tartja, hogy egyes újságírók mindenféle előzetes tájékozódás nélkül állítanak valótlan dolgokat a hírességekről. Ezzel csak az a gond, hogy a celeb is ember, civil családdal, hozzátartozókkal.

„Igyekszem valódi celebsztorikat lehozni, hivatásomnak érzem, hogy közelebb hozzam őket a civil emberekhez. Jó lenne, ha végre nem pejoratív értelemben gondolnánk a bulvárújságírásra.

A bulvár mindenkit érdekel, mindenki kíváncsi más emberek életére, ezzel nincs is gond, de mutassuk meg a valóságot.

Ancsa

Forrás:
Hámori Zsófia

Ancsa sok fényképet készít, de eddig csak töredékét osztotta meg online annak ellenére, hogy tudja, fotósként nélkülözhetetlen a folyamatos jelenlét a közösségi oldalakon.

„Kitaláltam, hogy összekötöm a kellemeset a hasznossal, így csatlakoztam a #365 kihíváshoz, azaz minden nap fotózok valamit, és fel is töltöm Instagramra még aznap. Nem is gondoltam, hogy ennyire kitartó leszek, ráadásul sokat segít a fejlődésben, egyre könnyebben találom meg a fotogén témákat.”

Ancsa Instagram-kihívását itt követhetitek.

Anna

Forrás:
Hámori Zsófia

Az Eff Your Beauty Standards kampányt Tess Munster (Holliday) első 26-os méretű modell indította el és magyarul annyit tesz, hogy teszek a szépség sztenderdjeire. Ezzel a mozgalommal nemcsak a divatipar sztenderdjeit, hanem a világ szépségideáljait is támadja, és felhívja a figyelmet arra, hogy mindenkiben megtalálható a szépség. Mindegy, hogy mekkora ruhamérettel rendelkezik valaki, vagy rendelkezik-e bármilyen testi furcsasággal, bátornak kell lennie és kiállnia magáért.

„Ami számomra a legfontosabb a kampányban, hogy nem szabad hagynunk, hogy a társadalmunk és a divat elvárásai megnyomorítsanak bennünket akár lelkileg, akár testileg.

Szeresd önmagad, akkor is, ha nem jön rád a tavalyi farmer. Érezd jól magad a bőrödben. Ha változtatni szeretnél, akkor csakis magadért tedd, ne azért, mert mások ítélkeznek.

Tudom, mindenkinek más a szép, ezért sokan nem értenek egyet ezzel a látásmóddal. Én igyekszem úgy élni a mindennapjaimat, hogy elfogadjam magam úgy, ahogy vagyok, és előfordul, hogy igenis szépnek látom magam a méreteim ellenére is.”

Mojzi

Forrás:
Hámori Zsófia

Mojzi egy ideje egyre nagyobb gondot fordít arra, hogy szelektíven gyűjtse otthon a szemetet, és hogy a lehető legminimálisabbra csökkentse a hulladékot. Figyel arra, hogy minél több zöldséget–- sőt abból is, ha lehet, biót – egyen, és hogy saját maga készítse el a környezetkímélő mosó- illetve tisztítószereket, és hogy minél többet járjon gyalog, illetve biciklivel.

Hogy miért tartom ezt fontosnak? Szerintem nem nagyon kell magyarázni, inkább csatlakozni! Eat green, think green!

Eszter

Forrás:
Hámori Zsófia

Áprilisban lesz egy éve, hogy Eszter úgy döntött, nem vásárol többé fast fashion üzletekben, fél éve pedig egyáltalán nem vásárol sem ruhát, sem kiegészítőket.

„Mi a …kacsa?! Nem tartottam magam soha aktivistának, nem éreztem azt, hogy meg kell győznöm valamiről másokat. A divat világa mindig is érdekelt és szinte sokkolt, amikor megtudtam, mi minden zajlik a csillogó felszín alatt: mennyire tönkreteszi a környezetet, kizsákmányoló, elnyomó, közben hatalmas gazdasági tényező.

A világ 25 leggazdagabb embere közül hatan a divatiparból szerezték a vagyonukat.

Szerencsére vannak alternatívák, megoldások, amelyek tőlünk, vásárlók felől érkezhetnek elsősorban. Én nem csak beszélni szeretnék ezekről, hanem át is élni, amiről mesélek. Ezért született a #viszlatfastfashion projekt és a szakmai cikkek gyűjtőhelyeként a Holy Duck! blog, ami most fontos része az életemnek, és remélem, másokat is inspirál majd…”

A #viszlatfastfashion projektet itt, a blogot pedig itt követhetitek.

Viola

Forrás:
Hámori Zsófia

„Szerintem az őszinteség nagyon nagy kincs, mivel egyre ritkábban találkozhatunk vele. Igyekszem aszerint élni, hogy a munkámat, az emberi kapcsolataimat és a döntéseimet is az őszinteség határozza meg. Ez pofonegyszerűnek hangzik, de valójában az ember rengetegszer hazudik magának és a külvilágnak is kisebb-nagyobb dolgokban. Ezért ha egyvalamit receptre írathatnék fel mindenkinek, az őszinteség lenne az:

hiszem, hogy boldogabb, kiegyensúlyozottabb az a valaki, aki képes az őszinteségre.”

Nina

Forrás:
Hámori Zsófia

Nina azért a #choosebeautiful kampányt választotta, mert szerinte nagyon fontos, hogy minden nő gyönyörűnek érezze magát.

„A kampány lényege a következő: csak és kizárólag te döntöd el, hogy mit gondolj magadról. Választhatod azt is, hogy átlagos vagy, de azt is, hogy gyönyörű. Miért érnéd be az előbbivel?”

Zsófi

Forrás:
Molnár Anikó

Steve Rosenfield hét évvel ezelőtt kezdte el „What I Be” névre keresztelt fotósorozatát, amely azóta világméretű kampánnyá nőtte ki magát. Modelljei hétköznapi emberek, akik legféltettebb titkaikat és legbelsőbb félelmeiket és sérelmeiket írják a testükre, ezzel őszintén felvállalva és egyben elfogadva azokat. Rosenfield ezzel a sorozatával nemcsak azt mutatja meg, hogy milyen elítélő társadalomban élünk, hanem azt is, hogy mindenki cipel egy terhet, de a dolgok kimondása néha nagy erővel bír (nemcsak saját magunk, de mások számára is).

Én is az egyenesség híve vagyok és úgy gondolom, sokkal jobb dolgokat tudunk közösen létrehozni, ha őszinték vagyunk egymással. Az igazi őszinteség viszont ott kezdődik, ahol a nehéz témákat is ki tudjuk mondani.

Mindannyiunknak megvannak a magunk gyengeségei, de ne felejtsük el, hogy ezek miatt is váltunk olyanokká, amilyenek ma vagyunk.

Ajánlott cikkek