Egyéb kategória

A lebegő falu, és a tó, ami idén fagyott be másodjára – Fotósorozat a Bokodi-tóról

Biztosan hallottatok már a magyarországi lebegő faluról, aminek már az egész világ a csodájára jár. Videoklipek, filmek és reklámok szereplője a Bokodi-tó, én pedig 15 percre lakom tőle. Ennek ellenére még csak kétszer voltam fényképezni a környékén, ezúttal az erről készített sorozatot mutatom be nektek, és persze mesélek is a helyről.

vous - 2017.02.04.
A lebegő falu, és a tó, ami idén fagyott be másodjára – Fotósorozat a Bokodi-tóról

Komárom-Esztergom megyében, Oroszlánytól nem messze található Bokod. A két település közötti Bokodi-tavat az oroszlányi erőmű hűtőtavaként létesítették még a '60-as években. Amikor idekerültem a VOUS-hoz, és elkezdtem ismerkedni a többiekkel, előkerült a bizonyos kérdés, amire én sosem szeretek válaszolni, mert soha senki se tudja, merre van az, ahol lakom.

– Honnan jöttél?

– Bokodról.

– Bokod? Nem hallottam még róla.

– Komárom-Esztergom megyében van. Tudjátok, ott van a Bokodi-tó, ami a Bing keresőnek volt a háttere. A lebegő falu.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Tisztán emlékszem, hogy közel két éve még senki se tudta, miről beszélek. Pedig a Bing kereső nagy népszerűséget hozott a kis falumnak, illetve a tónak. Ma már, amikor kiderül a lakóhelyem, mindenki első kérdése, hogy:

– Úú, ahol a lebegő falu van?

– Igen az.

– És voltál már ott fotózni? Tök jó képeket láttam róla. Olyan gyönyörű az a hely.

– Nem, még nem voltam.

– Hogyhogy? Hát ott élsz mellette.

– Igen, tudom…

Forrás:
Kerepeczki Anna
A tóparti ház

A tóparti ház
Forrás:
Alexandra

Én otthonról kb. rálátok a tóra, és gyalog egy laza 15 perc odajutni. Ezért is mindenki meglepődik – persze jogosan –, hogy most télen voltam életemben először fényképezni a Bokodi-tavat.

Tudjátok, ha 23 éven keresztül az életed része valami, a nagymamád mellette lakik, az iskolába járás során mindennap legalább kétszer látod, nem úgy tekintesz rá, mint mások.

Mindig is gyönyörködtem a tó látványában, imádtam iskolából hazafelé kinézni a busz ablakán, amikor a tó mellett haladtunk el, de ennyi. 

Most, hogy munka miatt pár éve Budapestre költöztem albérletbe, ritkán tudok hazautazni, így már kicsit sajnálom, hogy eddig nem fotóztam a tavat, viszont úgy érzem, szakmailag igazán most értem meg rá. Ezért is igyekszem pótolni az elmaradást!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Az egyik különlegessége a tónak az, hogy amíg üzemelt a hőerőmű, télen sosem fagyott be. Ilyenkor minden télen langyos volt a víz, és gőzölgött, gyönyörű volt. Sajnos már két éve bezárt az erőmű, így idén második éve, hogy befagyott a tó. Számomra, mint bokodinak, ez nagyobb látványosság, mint maga a tó. Ezért is örülök, hogy most télen fényképeztem, mert igazán hangulatos, különleges fényképeket készíthettem.

A stégházak most nem lebegnek, hanem jégbe fagyva álldogálnak és pihennek, kicsit mintha az idő is megállt volna a környéken.

Mindenki ugyanabból a szögből fényképezi a tavat, tudom-tudom, onnan a legszebb, de ha arra jártok, nézzetek körbe máshol is, mert lehet még kincseket találni. Nemcsak a tó maga, hanem a tó körül az erdő is teljesen elvarázsolt, legközelebb lehet, hogy a Bokod körüli erdőket járom majd be, tavasszal biztos csodálatos lesz!

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna

Forrás:
Kerepeczki Anna
mengyan-eszter-turisztikai-latvanyossagok-csalodas1

Ha csak egyetlen helyre juthatnék el a világon, ez legyen az! VAGY MÉGSE?!

Léteznek a világon gyönyörű helyek. És léteznek olyan helyek is, amelyeket a megfelelő nézőpontból fényképezve, egy kis (?) utómunkával egyenesen káprázatossá lehet varázsolni. A fotók aztán régebben plakátokra, katalógusokba, magazinokba, tankönyvekbe kerültek, a Windows-háttérképünkké váltak, ma pedig a bloggerek, Insta-celebek állandó hátterei. Nem csoda, ha azt érezzük, egyszer az életben el KELL jutnunk oda. A végeredmény: brutális csalódás.

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább.

Ti jártatok már a Bokodi-tónál?

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
Világ
Majka, Azahriah, Korda György és Balázs Klári – a legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit júliusban az EFOTT fesztivál
vous - 2023.03.27.
A legnagyobb magyar sztárokkal és legendákkal várja látogatóit az EFOTT fesztivál július 12. és 16. között a Velencei-tónál. Hat színpadon több mint 100 fellépőt láthatnak a fesztiválozók, többek között a VALMAR, Azahriah, a Wellhello, a Halott Pénz, Majka vagy a nagyszínpadra visszatérő Korda György és Balázs Klári produkcióját.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.