Egyéb kategória

Tényleg mindenkinek jár egy utolsó fotó? – A viktoriánus kor különös szokása

Minden kornak megvannak a maga szokásai, a gyászt is mindenki máshogy éli meg. Egészen véletlen, hogy a fotográfia kialakulása és a viktoriánus kor egy időszakra tehető. Hogy hogy jön ez ide? Úgy, hogy a viktoriánus kori halotti fotókon folyton pörög az internet. A hivatalos nevén post-mortem fotográfiák a halottaknak állítanak emléket, gondolván: mindenkinek jár egy utolsó fotó.

vous - 2016.10.30.
Tényleg mindenkinek jár egy utolsó fotó? – A viktoriánus kor különös szokása

A festészet kialakulása óta bevett szokás volt a halott családtagokról festményt készíttetni, de ezt csak a gazdagabbak engedhették meg maguknak. A fotográfia születésének hajnalán, a dagerrotípia feltalálása forradalmasította a portrékészítést. Sokkal olcsóbbá és egyszerűbbé vált, mint portrét rendelni a festőművészektől. Nem csoda, ha az ünnepi fotográfiarendelés hamar elterjedt a középosztályban, sőt, a szegényebbek között is.

A megrendelők felöltöztek vasárnapi ruhájukba, elmentek a műterembe, és elkészíttették a portréjukat. Akkortájt úgy vélték, a halott családtagról készült képnek is helye van a családi fotóalbumban.

Az elhunyttal való fényképezkedés szokását ma már furcsának tekintjük, de a viktoriánus időkben a halál közelsége természetesebb volt, mint manapság. A különböző betegségek miatt gyakoribb volt a korai halál és a csecsemőhalandóság is. A gyászoló családok így akartak emléket szerezni szeretteikről, sokan hittek abban, hogy a fotók magába zárják az elhunytak lelkét is. Ez a – ma már talán morbidnak tűnő – hagyomány meglehetősen gyakori volt Európában a 19. század végén, az Egyesült Államokban azonban nem rendelkezett akkora hagyománnyal. A 20. század elejére a szokás kiment a divatból.

patológia

„El kell fogadnod, hogy a test csak egy porhüvely” – egy volt boncsegéddel beszélgettünk

Az elmúlást a mai napig tabuként kezeljük, emiatt keveset tudunk azokról a foglalkozásokról, amelyek közvetlen összefüggésben állnak a halállal. Ki állapítja meg, hogy miért történt a haláleset? Hova kerül a test a halál beállta után? Lehet tárgyként kezelni egy holttestet?

A kérdéseitek mind megválaszolásra kerülnek egy korábbi cikkünkben!

Na de hogyan is készültek ezek a fotók?

Mivel a kezdeti fotográfiai technikák nem tették lehetővé a pár másodperces fotók elkészülését, ezért minden műteremben állt egy speciális szék fejtartó résszel, így a modell nyaka nem fáradt el a hosszú expozíciós idő alatt. Ezt az eszközt használták az elhunytak kitámasztásához is. A csecsemőket gyakran pólyába, kiságyba tették, vagy épp édesanyjuk fogta őket.

Forrás:
Wikipedia
Lindsey Natzic-Villatoro

Ma is létezik

Lehet, hogy furcsálljuk, de még ma is vannak olyanok, akik őseinkhez hasonlóan gondolkodnak, és fotókat készíttetnek elhunyt szeretteikről.

Például 2014-ben egy fotóművész, Lindsey Natzic-Villatoro megosztott egy Facebook-bejegyzést, amelyben egy igazán szívszorító történetet mesél el. Egy házaspárról szólt, akik még születése előtt elvesztették kislányukat. A pár a történtek ellenére úgy döntött, hogy mindenképpen szeretnének fényképet a babájukról. Szeretnék megmutatni mindenkinek, hogy milyen gyönyörű is volt a lányuk. Lindsey a családtagok és a szülők búcsúja közben készítette fotóit, megörökítve ezzel az utolsó pillanatokat.

Forrás:
Wikipedia

Forrás:
Wikimedia Commons

Sokszor előfordult, hogy ágyba, székbe fektették őket, mintha aludnának. Általában kedvenc tárgyaikkal pakolták körbe a testeket, ami a hétköznapi környezetüket idézi, így még élethűbbnek tűntek.

Forrás:
Wikipedia

A testet a legszebb ruhákba öltöztették, és gyakran ülő pozícióba helyezték és pirosítóval kisminkelték az arcukat, hogy élethűbbnek tűnjenek.

Forrás:
Wikimedia Commons

Volt, hogy a fotósok túl sokat dolgoztak azon, hogy élőbbé varázsolják az elhunytakat. Az utolsó családi fotón például a középen álló halott lány szemgolyóit sötétre színezték. Elég félelmetes, nem?

Ezzel a hagyománnyal kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Furcsának és morbidnak gondolom, miközben értem az szeretteinkkel való utolsó örök emlék fontosságát is. Ti mit gondoltok erről? Szavazzatok!

Objektum doboz

Forrás: Múlt-kor, Wikipedia, BBC

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!