Egyéb kategória

Pénzügyi szakértők javasolják: havonta maximum ennyit költsetek ruhavásárlásra

Ugye hogy mennyire fel tudja dobni az eseménytelen délutánokat egy jó kis bevásárlás? Valahogy az egész kedvünk jobb lesz, amikor egy csinos pólóval vagy szoknyával a kezünkben lépjük át a lakás küszöbét. De vajon mi az az összeghatár, amit ruhavásárlásnál nem lenne szabad átlépni? Eláruljuk!

vous - 2017.03.18.
Pénzügyi szakértők javasolják: havonta maximum ennyit költsetek ruhavásárlásra

Őszintén, ki az, akivel még sosem fordult elő, hogy betévedt egy boltba (szigorúan csak körülnézni), és több pénzt hagyott ott a végén, mint amennyit be mer vallani? Előfordul, hiszen néha teljesen feldobja a kedvünket, ha egy csini ruhával gazdagodik a ruhatárunk. A gond ott kezdődik, ha nem találjuk a határt, és a következő fizetésig épphogy kihúzzuk a vásárolgatás miatt.

Forrás:
iStock

Az Elite Daily szerint a legtöbb pénzügyi szakértő egyetért abban, hogy ruhavásárlásra a fizetésetek 5%-át érdemes költeni havonta, és nem többet. Vagyis nézzünk egy példát:

Tegyük fel, hogy a fizetésetek 150.000 Ft. Ez alapján havi szinten 7500 Ft-ot lenne szabad ruhára költenetek. Ha pedig inkább évi 2-3 alkalommal szoktatok egyszerre több ruhát venni, akkor ez a határ összesen 90.000 Ft egy évben.

Persze ez nem azt jelenti, hogy ennyit kötelezően el kell költenetek a ruhatáratokra. Főszerkesztőnk, Eszter például a fenntartható divat mellett tette le a voksát, és nemet mondott a fast fashion márkákra. Cikkeiben olvashattatok már olyan emberekről, akik 1 teljes éven át nem vásároltak ruhát, sőt, azt is megmutatta többek között, hogyan viselhettek 1 alkalmi ruhát 7-féle módon, akár a hétköznapokon is. IDE KATTINTVA rengeteg érdekességet olvashattok tőle!

kiforditott-pulcsi-jelentese1

„Még évekig elvagyok anélkül, hogy új ruhát vennék” – ehelyett az érdekel, kik készítik őket

„Tudom, hogy te nem vásárolsz ilyen helyeken, de én meg nem akarom tudni, hogy készült, és kész!” Ha nem is nap mint nap, de rendszeresen találkozom ehhez hasonló, indulatosnak tűnő kommentekkel. Azzal, hogy nemet mondtam a fast fashionre, nagyon sokakat felbosszantok, pedig nem tettem semmit, csak én eldöntöttem, hogy más utat járok és erről szívesen beszélgetek, mesélek.

A cikket ITT olvashatjátok tovább.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.