Egyéb kategória

Most akkor szükség van hüvelyi irrigálásra, vagy sem? – szakértő válaszolt

A hüvely kívülről alig látható, szemérmesen elrejtette a természet. Ez nem véletlen, hozzáférhetetlensége, felépítése és működése azt szolgálja, hogy képes megvédeni, ápolni és tisztán tartani magát. Vagy mégsem?

vous - 2017.03.18.
Most akkor szükség van hüvelyi irrigálásra, vagy sem? – szakértő válaszolt

Vannak, akik azt vallják, hogy a hüvely kimosása, öblítése – az ún. hüvelyöblítés vagy hüvelyi irrigálás – segít megőrizni a hüvely egészségét, higiéniáját. Mivel sok a kérdés ezzel kapcsolatban, hiszen az ellentábor is hangosan hajtogatja a maga igazát, megkértem dr. Mezei Emese gyógyszerészt, segítsen tisztázni a kérdést.

Szükség van hüvelyi irrigálásra, vagy sem?

„Az intim területek tisztán tartására nem alkalmas a hagyományos tusfürdő, sampon és szappan, hiszen használatuk közben akár csípő, égő érzést is tapasztalhatunk, illetve megbontja a természetes egyensúlyt. Egy jótékony bacilus (Lactobacilus acidophylus) van a hüvelyben, ami olyan savanyú közeget (3-4 pH-érték) teremt, amelyben elpusztulnak a kórokozók. Ez az egyensúly nagyon könnyen felborulhat, ilyenkor érdemes lehet irrigálni.

Először tejsavas irrigálást célszerű végezni, lehet, hogy már ennyi segít visszaállítani a hüvelyflórát. Ha nem lenne elég, akkor használhatunk hüvelyflórapótló tablettákat.

Ha nincs panaszunk, akkor nem szükséges irrigálni, mert a nem megfelelően végzett irrigálással mi magunk is felboríthatjuk a flóránk egyensúlyát” – magyarázta dr. Mezei Emese.

Forrás:
iStock

Mikor érdemes hüvelyi irrigálást alkalmazni?

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy bármikor a saját véleményetekben, érzésetekben bízva be lehet vetni a hüvelyi öblítést. Dr. Mezei Emese szerint az alábbi esetekben érdemes megfontolnotok, hogy sort kerítsetek rá: 

A gyógyszerész szerint ha folyásotok van, ami nem színtelen vagy szagtalan, érdemes orvoshoz fordulni. Az ilyen esetekben végzett irrigálás ugyanis csak elfedi és elnyújtja a fertőzést, ami akár komolyabb problémához is vezethet.

menstruáció

Viszket? Csíp? Kellemetlen? Lehet, hogy az illatosított intim betét az oka!

Mennyire kell, hogy része legyen egy nő egészségügyi felszerelésének az illatosított intim betét és az intim törlőkendő?

Szakembert kérdeztünk, válaszát itt elolvashatjátok!

Ajánlott cikkek