Egyéb kategória

Ezért leszünk idegesek, ha lassú a wifink – a tudomány szerint

Lassan vezető sofőrök, lassan sétáló gyalogosok, lassú wifi: úgy tűnik, az akadozva haladó dolgokat nagyon utáljuk, és könnyen fel is bosszantanak minket. De vajon mit mond a tudomány, miért húzzuk fel magunkat gyorsan, ha a netünk leáll?

vous - 2017.03.16.
Ezért leszünk idegesek, ha lassú a wifink – a tudomány szerint

Otthon van wifi, a telónkon meg többnyire mobilnet, úgyhogy bármikor elérhetőek vagyunk. Totál természetes, hogy három másodperc alatt ki tudjuk guglizni, mit csinált legutóbb Vilmos herceg, vagy mi a legújabb frizuradivat. De amint egy kis időre is elszáll a net vagy belassul a wifi, egy az egyben így érezzük magunkat:

Objektum doboz

Amikor elszáll a neted, és kénytelen vagy megismerni a környezetedben lévő dolgokat:
„Ez meg milyen madár?”

Arról nem is beszélve, hogy rögtön mérgesek leszünk, részben azért, mert nem ezért fizetjük a netet, részben pedig… Miért is? Miért bosszant fel minket annyira, hogy a mobilnetünk bekrepál, és öt másodperc helyett egy percig tölt a kijelzőn?

internetes vásárlás

Mi lenne, ha leállna egy napra az internet?

Ugye nektek is ismerős az a bosszantó érzés, amikor utaztok valahova, és lemerül a mobilnetetek, wifi pedig még a közelben sincs? Ez is felér egy tragédiával, na de mi lenne akkor, ha az egész világon leállna a net? VILÁGVÉGE.

A cikket ITT olvashatjátok el.

Főleg, hogy ha kicsit visszaemlékezünk, talán még nektek is élesen megvan az az időszak, amikor a netünk iszonyat lassú volt. Nálam például a youtubozás abból állt, hogy megnyitottam egy 3 perces videót, leállítottam, és 5 percig hagytam úgy, hogy legalább a feléig betöltsön. De ha ma megakad indítás után rögtön, már azt gondolom, hogy „megint lassú a net!”.

Na most ez valójában szimpla pszichológia, ugyanis amikor rákattintunk valamire, rögtön a „felkészül és várakozás” állapotba kerülünk. Készen állunk arra, hogy a következő dolgot végrehajtsuk, fejben már ott is járunk. Az agyunk egyébként is úgy működik, hogy automatikusan pozitív végkifejletre számít, vagyis jelen esetben arra, hogy gyorsan betölt az oldal. Amikor viszont ez lassabb, mint számítottunk rá, rögtön elkezd bennünk létrejönni a feszültség, unalom és frusztráció. Ez a

meglepetés, most aztán várakozhatsz!

dolog pedig felszabadítja az idegességet, ami hirtelen jött cselekedetekhez vezethet. Ez durvább esetben akár az is lehet, hogy idegesen odacsapunk egyet az íróasztalra, de általában abban merül ki, hogy szitkozódni kezdünk. Mindezt lényegében azért, mert már annyira hozzászoktunk a sebességhez, hogy egy kis várakozás kész időpazarlásnak tűnik – írja az EliteDaily.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek