Egyéb kategória

Nem véletlen, hogy a legtöbb Disney-hősnek már nem él az anyukája

Ha megfigyeltétek, a legtöbb Disney-mesében a főhősnek vagy hősnőnek már nem él az édesanyja. Sőt, olyan is előfordul, mint például A kis hableányban, hogy említést sem tesznek az anyukáról. Hihetetlenül szomorú ok áll az egész mögött.

vous - 2017.03.12.
Nem véletlen, hogy a legtöbb Disney-hősnek már nem él az anyukája

Pinokkió, Pán Péter, Ariel, Belle A szépség és a szörnyetegből, Jázmin, Pocahontas, Hófehérke, Hamupipőke. Ezeknek a Disney-hősöknek már nem élt, vagy egyszerűen nem volt anyukájuk. Gyakran nem is tettek említést arról, hogy mi történhetett vele. Aztán ott van Bambi, Quasimodo, Tarzan vagy Maugli, akik a mesében veszítik el szeretett anyjukat. Dumbónak ugyan él az édesanyja, de szinte a teljes mesében be van zárva egy ketrecbe.

Vajon miért van az, hogy egy alapvetően vidám, gyerekeknek szóló mesében ilyen tragikus dolog történik?

Objektum doboz

A válasz Walt Disney saját tragikus sorsában keresendő. Walt és testvére, Roy 1938-ban, a Hófehérke és a hét törpe hatalmas sikere után úgy döntöttek, meglepik szüleiket és vásároltak nekik egy házat közvetlenül a filmstúdió mellett. Walt nagyon büszke volt arra, hogy saját otthont tudott adni édesanyjának, Flora Call Disneynek, akit szinte rajongással szeretett. Alig a beköltözés után egy hónappal Flora panaszkodni kezdett a fiainak, hogy a gázkazánnal valami probléma lehet, mert szivárog. Állítólag ezt mondta a házvezetőnek:

Jobb lesz, ha azonnal megjavíttatjuk a kazánt, különben egyik nap már nem leszünk életben.

Walt azonnal intézkedett, elküldte szüleihez a stúdió karbantartóit, akik ugyan úgy hitték, kijavították a hibát, de mint kiderült, nem voltak olyan szakképzettek, mint egy valódi szerelő. A kazánból továbbra is szivárgott a gáz. 1938. november 26-án reggel Flora kiment a hálószoba melletti fürdőbe, és miután nem jött vissza onnan, Disney édesapja, Elias is utánament. A feleségét a csempére zuhanva találta, majd nem sokkal később a folyosón ő is összeesett. Végül a házvezetőnő találta meg és húzta ki őket az udvarra. Eliast kórházba vitték gázmérgezéssel, de Florát nem sikerült újraéleszteni.

Disney egész életében hibásnak érezte magát.

Ha nem vette volna meg a szép új házat, édesanyja talán évekkel tovább élhetett volna még. Valószínűleg Disney a gyászát próbálta enyhíteni a meséi által, de a főhőseinek nem volt képes idilli családi hátteret írni.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek