Egyéb kategória

Nem véletlen, hogy a legtöbb Disney-hősnek már nem él az anyukája

Ha megfigyeltétek, a legtöbb Disney-mesében a főhősnek vagy hősnőnek már nem él az édesanyja. Sőt, olyan is előfordul, mint például A kis hableányban, hogy említést sem tesznek az anyukáról. Hihetetlenül szomorú ok áll az egész mögött.

vous - 2017.03.12.
Nem véletlen, hogy a legtöbb Disney-hősnek már nem él az anyukája

Pinokkió, Pán Péter, Ariel, Belle A szépség és a szörnyetegből, Jázmin, Pocahontas, Hófehérke, Hamupipőke. Ezeknek a Disney-hősöknek már nem élt, vagy egyszerűen nem volt anyukájuk. Gyakran nem is tettek említést arról, hogy mi történhetett vele. Aztán ott van Bambi, Quasimodo, Tarzan vagy Maugli, akik a mesében veszítik el szeretett anyjukat. Dumbónak ugyan él az édesanyja, de szinte a teljes mesében be van zárva egy ketrecbe.

Vajon miért van az, hogy egy alapvetően vidám, gyerekeknek szóló mesében ilyen tragikus dolog történik?

Objektum doboz

A válasz Walt Disney saját tragikus sorsában keresendő. Walt és testvére, Roy 1938-ban, a Hófehérke és a hét törpe hatalmas sikere után úgy döntöttek, meglepik szüleiket és vásároltak nekik egy házat közvetlenül a filmstúdió mellett. Walt nagyon büszke volt arra, hogy saját otthont tudott adni édesanyjának, Flora Call Disneynek, akit szinte rajongással szeretett. Alig a beköltözés után egy hónappal Flora panaszkodni kezdett a fiainak, hogy a gázkazánnal valami probléma lehet, mert szivárog. Állítólag ezt mondta a házvezetőnek:

Jobb lesz, ha azonnal megjavíttatjuk a kazánt, különben egyik nap már nem leszünk életben.

Walt azonnal intézkedett, elküldte szüleihez a stúdió karbantartóit, akik ugyan úgy hitték, kijavították a hibát, de mint kiderült, nem voltak olyan szakképzettek, mint egy valódi szerelő. A kazánból továbbra is szivárgott a gáz. 1938. november 26-án reggel Flora kiment a hálószoba melletti fürdőbe, és miután nem jött vissza onnan, Disney édesapja, Elias is utánament. A feleségét a csempére zuhanva találta, majd nem sokkal később a folyosón ő is összeesett. Végül a házvezetőnő találta meg és húzta ki őket az udvarra. Eliast kórházba vitték gázmérgezéssel, de Florát nem sikerült újraéleszteni.

Disney egész életében hibásnak érezte magát.

Ha nem vette volna meg a szép új házat, édesanyja talán évekkel tovább élhetett volna még. Valószínűleg Disney a gyászát próbálta enyhíteni a meséi által, de a főhőseinek nem volt képes idilli családi hátteret írni.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.