Egyéb kategória

A magyar édesség, ami az amerikaiakat is meghódította: fahéjas majomkenyér

Elképesztően izgalmas utakat jár be egy-egy étel – nemcsak az idő múlásával alakul át, fejlődik és tökéletesedik, de akár kontinenseket váltva is teljesen megújul. Ez történt az aranygaluskával Amerikában. 

vous - 2017.03.09.
A magyar édesség, ami az amerikaiakat is meghódította: fahéjas majomkenyér

A monkey bread, vagyis majomkenyér egy isteni édes kelt tészta, ami határozottan emlékeztet a mi aranygaluskánkra. Azért hívják majomkenyérnek, mert kézzel lehet enni, vagyis tulajdonképpen csak kézzel lehet enni.

A kelt galuskákat leggyakrabban fahéjas cukorral rétegezik, de karamelles, kakaós, csokidarabkás és vaníliás változata is létezik, és gyakran kerül bele valamilyen extra kis gyümölcs: apróra kockázott alma, áfonya, sőt még sós, sajtos változata is ismert.

sajtgolyo-snack

Mesésen finom és egyszerű sajtgolyók – a holló ajánlásával

Aki készített már rántott sajtot, tudja, hogy mennyire macerás és izgulós, még a dupla panír sem mindig garancia, hogy ne folyjon ki az a drága jó, az az imádni való olvadt sajt. A sajtgolyóval viszont ez nem fordulhat elő, és sokkal egyszerűbb és finomabb is, mint a rántott sajt!

A receptet ITT megnézhetitek.

Nos, a monkey bread az 1880-as évek végén jelent meg Amerikában, mégpedig magyar bevándorlók konyháiban, akik ott sem tudtak lemondani erről a zseniális magyar desszertről. Az átütés akkor történt, amikor az 1950-es években a magyar pékségekben elkezdték árulni is a békebeli kelt tésztát, kicsit az amerikai ízlésre alakítva, újabb és újabb változatokat kitalálva.

Olyan népszerű lett, hogy a recept megjelent gasztromagazinokban és szakácskönyvben is, azóta pedig folyamatos a népszerűsége.

Mi most egy picit fahéjas, naranccsal és vörös áfonyával gazdagított majomkenyeret hoztunk: nagyon illatos, puha és foszlós – igazából nem lehet abbahagyni!

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért és a receptért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.