Elképesztően izgalmas utakat jár be egy-egy étel – nemcsak az idő múlásával alakul át, fejlődik és tökéletesedik, de akár kontinenseket váltva is teljesen megújul. Ez történt az aranygaluskával Amerikában.
A monkey bread, vagyis majomkenyér egy isteni édes kelt tészta, ami határozottan emlékeztet a mi aranygaluskánkra. Azért hívják majomkenyérnek, mert kézzel lehet enni, vagyis tulajdonképpen csak kézzel lehet enni.
A kelt galuskákat leggyakrabban fahéjas cukorral rétegezik, de karamelles, kakaós, csokidarabkás és vaníliás változata is létezik, és gyakran kerül bele valamilyen extra kis gyümölcs: apróra kockázott alma, áfonya, sőt még sós, sajtos változata is ismert.
Mesésen finom és egyszerű sajtgolyók – a holló ajánlásával
Aki készített már rántott sajtot, tudja, hogy mennyire macerás és izgulós, még a dupla panír sem mindig garancia, hogy ne folyjon ki az a drága jó, az az imádni való olvadt sajt. A sajtgolyóval viszont ez nem fordulhat elő, és sokkal egyszerűbb és finomabb is, mint a rántott sajt!
A receptet ITT megnézhetitek.
Nos, a monkey bread az 1880-as évek végén jelent meg Amerikában, mégpedig magyar bevándorlók konyháiban, akik ott sem tudtak lemondani erről a zseniális magyar desszertről. Az átütés akkor történt, amikor az 1950-es években a magyar pékségekben elkezdték árulni is a békebeli kelt tésztát, kicsit az amerikai ízlésre alakítva, újabb és újabb változatokat kitalálva.
Olyan népszerű lett, hogy a recept megjelent gasztromagazinokban és szakácskönyvben is, azóta pedig folyamatos a népszerűsége.
Mi most egy picit fahéjas, naranccsal és vörös áfonyával gazdagított majomkenyeret hoztunk: nagyon illatos, puha és foszlós – igazából nem lehet abbahagyni!
A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért és a receptért kattintsatok a Cookta oldalára!