Egyéb kategória

Balkezesek, figyelem! Új infó derült ki arról, miért ez a domináns kezetek

Bár a jobbkezesek többen vannak, azért mindenkinek akad legalább egy balkezes barátja is. Az évek során a kutatók fejében már sokszor felmerült a kérdés, vajon mitől függ, hogy ki milyen kézzel ír, de konkrét válasz még sosem született. Most viszont egy új kutatással legalább egy mítoszt ledöntöttek!

vous - 2017.02.22.
Balkezesek, figyelem! Új infó derült ki arról, miért ez a domináns kezetek

Bizonyított tény, hogy a balkezesek egy csomó mindenben nagyon tehetségesek, ráadásul ez még az egészségükre is gyakran pozitív hatással van. Sokáig azt hittük, hogy ennek az egésznek a kialakulása attól függ, kinél melyik agyfélteke a dominánsabb. De persze egy kis csavarral: a jobbkezeseknél a bal, balkezeseknél pedig a jobb erőteljesebb. A kutatók viszont még mindig nem tették félre a kérdést, hogy mi az igazi, megingathatatlan ok.

Még jó, hogy nem tették félre, mert akkor nem tudnánk most azt, amit legutóbb fedeztek fel. Egy új kutatás szerint ugyanis ez nem igazán az agyunktól függ, sokkal inkább a gerincvelőtől.

Elmagyarázom!

Amikor egy anyuka 13 hetes várandós, vagyis a baba még a pocakban van, és alig múlt 3 hónapos, a gerincénél máris észrevehető valamiféle aszimmetria. Ahhoz, hogy a kezét mozgatni tudja, az agyi kéregből érkezik egy jel a gerincvelőbe. Csakhogy annak, hogy valaki bal- vagy jobbkezes lesz, már azelőtt vannak jelei, hogy kialakulna a kapocs az agyi kéreg és a gerincvelő között. Épp ezért vélik úgy a kutatók, hogy az örök kérdésre az utóbbi testrésznél rejlik a válasz.

kéz körömlakk köröm

„És tudsz jobb kézzel írni?” – a leghülyébb kérdések, amiket balkezesként megkapunk

A világon kétféle ember létezik. Balkezes meg jobbkezes. Az én esetemben pedig kétbalkezes. Ha valaki jobbkezes, az szinte fel se tűnik senkinek. Ellenkező esetben viszont temérdek kérdést zúdítanak ránk, ha a bal kezünkbe fogjuk például a tollat.

A cikk folytatását ITT találjátok.

Ilyenkor, az anyaméhben ráadásul még a környezet is szerepet játszik abban, hogy végül ki milyen kezes lesz. A környezeti tényezők (amiknek semmi közük a génekhez) alakíthatnak a szimmetrián azzal, hogy megváltoztatják az enzimek kölcsönhatását, és kihatnak a gének fejlődésére. Vagyis így nem egységesen fejlődik a gerincvelő jobb és bal oldala, és ez is szerepet játszhat abban, a kettő közül végül melyik kéz lesz a domináns.

Érdekes egyébként belegondolni, hogy nem kizárólag a gének játszanak szerepet a kérdés eldöntésében, hiszen volt már példa arra, hogy egypetéjű ikreknél az egyik gyerek jobb, a másik pedig balkezes lett. A kutatás még mindig nem tudott fix választ adni a nagy kérdésre, de legalább egy mítoszt ledöntöttek: nem az agyfélteke határozza meg ezt.

Forrás:
pexels.com
Ajánlott cikkek