Egyéb kategória

Mi köze Rihanna bugyijának Coco Chanelhez? Elárulom

2017 februárjában bombaként robbant a hír, hogy Riccardo Tisci 12 év után otthagyja a Givenchy divatházat. A pletykák szerint azért, hogy Donatella Versacét váltsa a Versace háznál. Olyan nevekkel dobálózok, akiket sokan ismerünk, de ha megkérdeznék tőletek, ki a Dior, a McQueen vagy a Valentino tervezője, tudnátok rá válaszolni a Wikipédia nevű barátotok segítsége nélkül?

vous - 2017.02.17.
Mi köze Rihanna bugyijának Coco Chanelhez? Elárulom

Jó, mert én sem! Vagyis van, hogy éppen tudom, ki a tervező, de ez általában csak azért fordul elő, mert ikonikus a jelenlegi tervező / írtam róla cikket / fülig szerelmes vagyok az általa alkotott világba. A VOUS-n az Örökösök a nap témája, ezért megmutatom nektek, kik azok a tervezők, akik a legismertebb divattervezők örökségét viszik tovább.

 A Zsolnay-kód

A Zsolnay-kód
Forrás:
Alexandra

Givenchy: ???

Hubert de Givenchy 1952-ben alapította a neve alatt futó divatházat. A tervezőt onnan is ismerhetitek, hogy Audrey Hepburnnel ápolt szoros barátságot, legendás filmes jelmezek kötődnek a nevéhez: a Sabrina estélyije, a Mókás arc rövid menyasszonyi ruhája. Ő volt az első olyan párizsi divattervező, aki Hollywoodban dolgozott.

Givenchy, aki idén ünnepli 90. születésnapját, 1995-ben ment nyugdíjba. Egy ilyen esemény mindig óriási mérföldkő a divatház életében, hiszen az új vezető tervezőnek egyszerre kell újat alkotnia és megtartania a házra jellemző irányvonalakat. Givenchyt John Galliano (1995–1996), Alexander McQueen (1996–2001), majd Julien Macdonald (2001–2004) követték, Tisci 2005-től tervezett a Givenchy égisze alatt.

Riccardo Tisci szegény családból származik, édesanyja egyedül nevelte őt és nyolc testvérét. A tervező sokszor nyilatkozta azt, hogy a körülötte élő erős nők inspirálták couture-kollekcióit, amelyekkel erős, független, mégis rendkívül nőies nőket teremtett.

Tisci követte nagy elődjét abban, hogy ő maga is szövetséget kötött Hollywooddal.

Nagy kedvencem 2011-ből az a halványlila ruha, amit Cate Blanchett viselt az Oscar-gálán, de nagyon szerettem, amikor Rooney Marát öltöztette a vörös szőnyegen. Egyre több hírességgel került jó barátságba – már ha ez a fogalom létezik Hollywoodban. Azt vallotta, hogy nem a sztárokat öltözteti, hanem a barátait.

Legismertebb munkája Kim Kardashian esküvői ruhája. Már jó ideje Kanye West barátja volt, amikor a rapper felhívta, hogy megismert egy lányt, akivel randizik, a tervezőnek nem voltak előítéletei Kimmel szemben, de meg kellett tapasztalnia a másik oldalt is. Kapott hideget-meleget, amikor elkezdte öltöztetni, vagy amikor vele jelent meg a Met-gálán, majd az esküvői ruháját is megtervezte. Végül mégis neki lett igaza: az, hogy Anna Wintour

az amerikai Vogue címlapjára engedte a Kardashian–West párost, tökéletes bizonyítéka megkerülhetetlenségüknek.

A divatház abban a pillanatban, amikor a cikket írom, még nem nevezte meg új vezető tervezőjét. Aki Tisci helyére lép, annak komoly nyomás alatt kell terveznie, az elmúlt 12 évben ugyanis szárnyalt a ház. 

Forrás:
Vogue.com, Wikipedia, Instagram

Chanel: Karl Lagerfeld

Először volt Coco Chanel, utána Karl Lagerfeld, köztük pedig a nagy csend. A Mademoiselle 1971-ben bekövetkezett haláláig vezette a világ legismertebb divatházát, amelyet talán mindenki elfelejtett volna, ha nem csekkol be a házhoz az akkor még túlsúlyos és barna hajú Lagerfeld 1983-ban, hogy leporolja a kalapokat, megreformálja a tweedzakókat, átszabja a Jackie Kennedy-kosztümöket, hogy a gyöngyöket hatalmasra cserélje. Kiegészítőként bokszkesztyűben (1984) és szörfdeszkával (1991) küldte a modelleit a kifutóra.

„Nem hiszem, hogy egyetértene a munkámmal – mondta Karl Lagerfeld egyszer.

– Valószínűleg utálná, amit csinálok.

Elmesélte azt is, hogy mindeki óva intette attól, hogy a Chanel divatház feltámasztásába belevágjon, hiszen Coco Chanellel együtt a házat is eltemették. Lagerfeldnek viszont nemcsak feltámasztania sikerült a házat, hanem rendkívüli magasságokba is emelte.

Ki gondolta volna, hogy egy Chanel táska a mai huszonéves lányok áhított divatkiegészítője lehet, vagy hogy Rihanna méretes Chanel bling-blingeket viselve dugdos zöldhasúkat a bugyijába? Lehet, hogy Coco Chanel tényleg forog a sírjában?

Lagerfeld olyan sztárokat használ múzsának, akiket a tinik is követnek, aztán a szezon végén lecseréli őket. Keira Knightley, Kristen Stewart, Cara Delevingne, Lily Rose Depp – csak hogy néhány mostani múzsát említsek.

Lagerfeld a Chanel mellett (évi nyolc kollekcióval) a Fendi olasz divatház vezető tervezője is, emellett saját márkáját is menedzseli. A divattervező 84 éves, és egyelőre úgy tűnik, esze ágában sincs nyugdíjba vonulni.

Forrás:
Vogue.com, Wikipedia

Alexander McQueen: Sarah Burton

Alexander McQueen végtelenül tehetséges divattervező volt. A divatvilág fenegyerekének tartották, de folyamatosan küzdött a démonaival. A Givenchynál töltött sikertelen időszak után 1999-ben alapította meg saját divatházát, amellyel sikert sikerre halmozott.

Kollekcióit végignézve szinte minden alkalommal beleborzongok a zsenialitásába.

Szerény, félénk és kedves – így írják le Sarah Burtont, aki Alexander McQueen után a divatház vezető tervezője lett. Olyan, mint amilyen az általa tervezett ruhák soha nem lesznek. A 43 éves tervező Manchester külvárosában nőtt fel négy testvérével. Szüleitől azt tanulta, hogy a tudást senki nem veheti el tőle, így rengeteget tanult gyerekként. Alexander McQueen a főnöke, a mentora és a barátja volt egy személyben. Volt, hogy hajnal háromkor hívta, csak úgy, Sarah pedig hosszasan beszélgetett vele. Bármit megtett volna érte – mondta egy interjúban.

Sarah teljes sokkban vette át a divatházat, fejezte be McQueen utolsó kollekcióját, majd nem sokkal később már Katalin hercegnének tervezett esküvői ruhát, amellyel örökre beírta magát a történelemkönyvekbe. A sikere pedig azóta is töretlen, szinte lehetetlennek tűnik, hogy eltávolodjon a divatháztól, amelyet most már vele (is) azonosítanak.

Forrás:
Vogue.com, alexandermcqueen.com
alexander mcqueen

Öltöztette a hírességeket, de nem kedvelte őket – Alexander McQueen, a divatvilág különc tervezője

Az angol divat huligánjaként, valamint minden idők egyik legprovokatívabb és legfantáziadúsabb divattervezőjeként emlékszik a világ Alexander McQueenre, pedig igazán csak halála után lett elismert a neves divattervező. De honnan jött és mit tudott a szabóinas, akit Hasfelmetsző Jack és a halál ihletett meg leginkább?

A cikk folytatását ide kattintva olvashatjátok.

Valentino: Pierpaolo Piccioli

Készült egy gyönyörű, tiszteletteljes dokumentumfilm Valentino Garavani divattervezőről. A nyugdíjba vonulását már bejelentette, az utolsó, általa tervezett kollekciót és 45 éves tervezői karrierjét összefoglaló gigantikus kiállítást készítette elő. Nemcsak Valentino előtt tisztelgés ez a film, hanem a nő előtt is, akit ő teremtett. Klasszikus szépség, gyönyörű, természetes.

2007 és 2008 között Alessandra Facchinetti, 2008 és 2016 között pedig Maria Grazia Chiuri voltak a divatház vezető tervezői. Maria Grazia Chiuriról még ejtek szót lentebb. A divatházat jelenleg Pierpaolo Piccioli vezeti, aki 26 év után végre a saját útját járhatja. A divatipar egyik legsikeresebb tervezőpárosa voltak Maria Grazia Chiurival együtt.

Belegondoltatok, milyen lehet az, amikor Robin egyszer csak Batman nélkül marad, vagy Watsonnak kell ugyanazt hoznia, mint amikor Scherlockkal együtt dolgoztak? Piccioli azonban erre azt mondja, hogy John Lennon is a Beatles tagja volt, mégsem velük együtt írta meg az Imagine-t. John Lennonnak ehhez a szólókarrier kellett. (És talán Yoko Ono is.)

Forrás:
Vogue.com,metmuseum.org

Christian Dior: Maria Grazia Chiuri

Maria Grazia Chiuri és Pierpaolo Piccioli több mint húsz éve pályatársak és barátok. Közös éveik a Valentinónál 1999-ben kezdődtek: a kiegészítők tervezésével bízták meg őket, majd a táskák és a napszemüvegek tervezését is ők vették át. Valentino nyugdíjba vonulása után egy évvel már a tervezőpáros nevéhez köthető minden kollekció.

2016-ban Maria Grazia Chiurit a Dior kérte fel arra, hogy legyen náluk vezető tervező – ilyen még sosem volt a divatház történetében, minden eddigi tervezőjük férfi volt. We Should All Be Feminists – hirdette a Diornál debütált első kollekciójával. Ezzel újraértelmezte Christian Dior első, 1947-es kollekcióját, a New Lookot. Dior akkor a múltba lépve alkotta meg az új nőt, Chiuri 70 évvel később a jövőben keresi.

És valami olyan álomszerű tündérvilágban, amely teljesen elvarázsol. Első couture-kollekciójának darabjait egytől egyig szeretném felpróbálni, az erdőben sétálgatni bennük mezítláb, leheveredni egy olyan képzeletbeli rétre, amely nyomokban sem tartalmaz ízeltlábúakat.

Amikor megláttam a Dior ruháit, egy kicsit úgy éreztem, megcsaltam Valentinót. De közben rájöttem, hogy én bizony nem Valentino-lány vagyok, hanem Chiuri-lány, akit rabul ejtett ez a modern tündérvilág. Remélem, még sok kollekciót látok tőle!

Forrás:
Vogue.com, Wikipedia, metmuseum.org
Sziasztok, elmentünk az Oscarra! Megmutatjuk, mit viseltünk a vörös szőnyegen

Sziasztok, elmentünk a…

Egy-egy jelentős díjátadó előtt szívesen eljátszunk a gondolattal, mi vajon mit viselnénk egy ilyen eseményen. Szerencsére van egy szuper öltöztetőnőnk, fotósunk, Molnár Ancsa személyében, aki vállalja, hogy ránk adja álmaink ruháját. Ancsa tavaly az Oscar-gálára adta ránk az általunk kiválasztott ruhákat, idén pedig nem hagyta, hogy Éva-kosztümben lépjünk a Grammy vörös szőnyegére. A két cikket a következő linkeken érhetitek el:

Ajánlott cikkek