Egyéb kategória

Tisztázzuk! Ezért kéne ingyenessé tenni a fogamzásgátlást

Mi köze van Donald Trumpnak az ingyenes fogamzásgátláshoz? Elég sok: az új amerikai elnöknek ugyanis első dolga volt hatalomra kerülése után az ObamaCare-rel együtt eltörölni azt. Persze mondhatjuk, hogy ez tőlünk messzire történt, a mi életünket pedig egyáltalán nem befolyásolja (kezdjük ott, hogy nálunk nem is lenne mit eltörölni, ugyebár) – pedig az ingyenessé tett fogamzásgátlás egyáltalán nem ördögtől való, sőt, sokkal több előnnyel jár, mint hátránnyal. 

vous - 2017.02.07.
Tisztázzuk! Ezért kéne ingyenessé tenni a fogamzásgátlást

Belegondoltatok már, összeadva mennyit költöttetek eddigi életetek során fogamzásgátlásra – vagy csak az elmúlt egy évben összesen? Ha nem tévedek, elég sokat. Ráadásul ezeket a kiadásokat sokszor maguktól értetődőnek vesszük – bizonyos havonta elmegyünk a dokihoz, aki felírja az adott gyógyszert vagy hormontartalmú készítményt, aztán pedig szemrebbenés nélkül kifizetünk érte több ezer forintot a gyógyszertárban. És ha ez eddig nektek még fel sem tűnt, a szerencsésebbek közé tartoztok:

a legtöbb ember ugyanis nem azért nem költ fogamzásgátlóra, mert felelőtlen, hanem mert egyszerűen nincs rá pénze.

Rengeteg előnnyel járna

A fogamzásgátlás jelenlegi formájában rendkívül drága és rengeteg szabályhoz kötött, a legszegényebb réteg pedig ezáltal szinte teljesen kimarad belőle. És nem, a mélyszegénységben élő nők sem azért szülnek „annyit”, mert így akarnának segélyhez jutni, hanem mert 1, az óvszer drága 2, az orvosi vizsgálatokon sokszor megalázóan bánnak velük, ezért sokan már a bizalom hiányában nem is fordulnak hozzájuk.

De nemcsak a mélyszegénységben élő nők számára lenne megváltás, ha sikerülne elfogadtatni egy ilyen törvényt: egy nemrég megjelent felmérésből ugyanis kiderült, hogy a magyar tinédzserek nagy százaléka rendszeresen él szexuális életet, ennek ellenére szinte soha nem védekezik

Forrás:
iStock

Ezzel szemben, ha szervezetten, normális (tehát felesleges méhecske-virág hasonlatok és orvosi szakszavak használata nélküli) felvilágosítással összekötve, ingyenesen adnának tanácsokat és fogamzásgátló eszközöket, azzal

  • csökkenne a nem kívánt terhességek száma;
  • csökkene a tinédzserkori teherbe esések gyakorisága;
  • sokkal kevesebb terhességmegszakítást hajtanának végre;
  • mérsékelni lehetne az elszabaduló túlnépesedést;
  • ráadásul sokkal kevesebben lennének kitéve az elszegényedésnek is.

Az ingyenes fogamzásgátlást nemrégiben a Fülöp-szigeteken vezették be, mélyszegénységben élő nők számára. Az (egyébként leginkább botrányos kijelentéseiről és diktatórikus berendezkedéséről elhíresült) elnök szerint ezzel jelentősen csökkenhető lenne a tinédzserkori terhesség, valamint a szülés közbeni elhalálozás, és segítene a népességnövekedés megállításában is. Az meg, hogy ez mennyire válik majd be, már csak a kivitelezésen múlik. 

Forrás:
depositphotos

Mik az ellenérvek?

Ahogyan a legtöbb, nőket érintő témában, itt is sokkal inkább lelkiismereti okok, mint konkrét tények kerülnek előtérbe. Többnyire olyanok, mint hogy ettől majd a nők könnyűvérűvé válnak, a fiatalok minél előbb elkezdenek szexuális életet élni, a népesség pedig egyszer csak elfogy. Ennek ellenére, azokban az országokban, ahol már bevezetésre került az ingyenes szolgáltatás, egy dolgot sikerült csak megfigyelni: történetesen azt, hogy jelentősen lecsökkent az abortuszok száma. 

Nagy szerepe van még a tiltásban egy adott ország vallásosságának is, a katolikus egyház ugyanis a mai napig nem tartja elfogadhatónak a védekezés semmilyen formáját – legyen szó akár tablettáról, akár spirálról vagy óvszerről –, egy erősen vallásos, vagy nagy egyházi befolyással rendelkező országban pedig egy ilyen törvény bevezetése szinte elképzelhetetlen. 

Hol ingyenes?

A már említett Fülöp-szigetek mellett Nagy-Britanniában is teljesen ingyenesen vehetik igénybe a nők a fogamzásgátlást. Az USA-ban 2012-ben vezették be, egészen a mostani eltörlésig.

abortusz-szuletes-terhesseg

Ezért olyan nagy probléma, ha betiltják az abortuszt

A lengyel parlament brutális abortusztervezetén világszerte nők ezrei háborodtak fel és kezdtek tüntetésekbe. De miért is akkora baj – azonkívül, hogy semmibe veszi a nők saját testük felett való önrendelkezését –, ha egy ország totális abortusztilalmat vezet be?

A cikk folytatását ITT találod.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.