Egyéb kategória

Túlélőkézikönyv sítalpasoknak – így lehet balesetmentes a síszezon

Hetek óta másról sem látok posztokat, mint arról, hogy mindenki síel, korcsolyázik és snowboardozik. Én még életemben nem síeltem, de a baráti társaság mondogatja egy ideje, hogy időszerű lenne már kipróbálni. Persze én egyből a törött önmagamat képzeltem lelki szemeim elé. Hű huszonegyedik századi emberként pedig egyből rágugliztam, mekkora az esélye annak, hogy elhalálozom ebben a nemes sportban.

vous - 2017.02.05.
Túlélőkézikönyv sítalpasoknak – így lehet balesetmentes a síszezon

Nos, némi kutakodás után az derült ki, hogy a félelmem alaptalan, a síelés alapvetően biztonságos sport, amit a következő tények támasztanak alá:

  • A Science Nordic szerint a síelésnél veszélyesebb a snowboard és a hegymászás.
  • Az NSAA (National Ski Areas Association) szerint a 2011/2012-es szezonban 49 síelő veszítette életét a 9,8 millióból.
  • A ski-injury.com összesítése szerint pedig 1000 síelőből mindössze 2-3 ember szenved olyan sérülést, amivel orvoshoz kell fordulnia.

Ez persze nem jelenti azt, hogy félvállról kellene venni a síelésre való felkészülést, sőt! A saját érdeketekben muszáj alaposan felkészülnötök minden eshetőségre, és jobb, ha tisztában vagytok azzal, mi a jellemző balesetek terén, ha síelni indultok. Apropó, költségvetéshez segítséget itt kaphattok!

Forrás:
pexels

Milyen sérülések történhetnek síeléskor?

Úgy tűnik, síelésnél és snowboardozásnál leggyakrabban a térd és a karok sérülésétől kell tartanunk. Míg az alsó végtagok a síelésnél, a felső végtagok a snowboardozásnál vannak inkább veszélyben. A kar, kéz és az ujjak könnyen kificamodhatnak, törhetnek, ugyanilyen sérülékeny még a térd, a váll és a kulcscsont. Ritkább, de előforduló sérülések érhetik a fejet, a mellkast vagy a bokát.

Persze nem kell feltétlenül töréssel számolni, ízületi sérülés, rándulás, ficam, izomszakadás és izomhúzódás is járhat a síeléssel és a snowboardozással. A derék- és hátfájás, izomláz pedig már alapja a síszezonnak. Meg persze a baleset-biztosítás is. Ez utóbbit soha ne felejtsétek el megkötni, izomláz ellen viszont ezekkel a pofonegyszerű gyakorlatokkal felvehetitek a harcot!

Hogyan előzhetitek meg a síbaleseteket?

Először is ne vágjatok a síelés közepébe, hanem kezdjétek az alapoknál. Mindig melegítsetek be alaposan, irány a tanulópálya, egyáltalán nem ciki ott bénázni, sőt, akár esésedzést is vehettek – ezzel rengeteg nagyobb sérüléstől megóvhatjátok magatokat. Ne vállaljatok be rögtön egy nehezebb pályát, haladjatok szépen, fokozatosan, legyetek tisztában azzal, hogy melyik pálya ideális a tudásotokhoz. Ezt színek jelzik, a zöld a könnyű pálya, a kék a nehezebb, a piros és fekete pedig a haladó.

Fontos, hogy megfelelő méretű és minőségű felszerelésetek legyen. Viseljetek sisakot praktikus hajviselettel, öltözzetek rétegesen, és vízhatlan ruhátok legyen, nehogy kihűljetek, ha véletlenül kint rekedtek. Az erős napfény ellen szemüveggel védekezzetek, amiket akár bérelhetünk is Magyarországon. A sisak minden esetben kötelező, és a ruházat ne csak réteges, de vízhatlan is legyen. Védjük az arcot és a szemet az erős fényektől.

Iktassatok be pihenőket rendszeresen! A síelés alaposan megmozgat, sok izmot terhel le egyszerre, így ha elfáradtok, igyatok, üljetek le, pihenjetek, a dekoncentráltság és a fáradtság a melegágya egy alapos balesetnek. Fontos, hogy koncentráljatok mindig a síelésre, egy nagy terepen ugyanis felelősek vagytok a saját és környezetetek testi épségéért is. Emiatt jó, ha betartjátok a sí-KRESZ szabályait, amit itt akár a telefonotokra is letölthettek, hogy mindig kéznél legyen! 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.