Egyéb kategória

Egy 88 éves holokauszttúlélő, aki ma már hírességeknek készít öltönyöket

A Martin Greenfield Clothiers nem csak egy szimpla gyár, ahol tucatszámra készítik az ugyanolyan ruhákat. A hely tulajdonosa, a 88 éves Martin ugyanis szívvel-lélekkel, heti 6 napot dolgozik itt, pedig a szakmát még egy koncentrációs táborban tanulta meg. Most ő mesélte el történetét.

vous - 2017.02.05.
Egy 88 éves holokauszttúlélő, aki ma már hírességeknek készít öltönyöket

Martin Greenfield még csak kisgyerek volt, amikor a náci katonák megjelentek az otthonuknál, az akkori Csehszlovákiában. Őt és családját ezek után koncentrációs táborba vitték; Martint elszakították szüleitől és testvéreitől Auschwitzban. Soha többet nem találkozott egyikükkel sem. De a mai napig gyakran álmodik velük, és felidézi magának édesapja tanácsát: „soha ne hagyd abba a mosolygást”.

saul-fia-oscar-film-casting-director

„Már megvolt a jelöltünk a szerepre, de Géza ösztönösen tudta hozni Sault” – A Saul fia casting directorával beszélgettünk

A Saul fia soha nem látott sikereket élt meg, de már az elkészítése sem a szokásos módon zajlott. Csak a szereplőválogatás másfél évig tartott, az egyetlen női karaktert pedig 1500 lány közül választották ki. A film casting directorával, Zabezsinszkij Évával az Oscar-gála előtti, izgalmakkal teli napokban beszélgettünk.

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

A táborban aztán arra kényszerítették, hogy ruhákat készítsen, pedig ő valójában nemhogy nem értett a szabószakmához, de még azt sem tudta, hogyan fogjon a kezében egy tűt. Egy ottani szabó viszont a segítségére sietett, rengeteg dolgot megtanított neki, amit ő sosem felejtett el.

Így amikor 19 éves korában felszabadították a Buchenwald koncentrációs tábort, és Amerikába mehetett végre, rögtön kapott munkát. Idővel felfedezték a tehetségét, a tulajdonos a szárnyai alá vette, és annyi tudást elsajátított, hogy 1977-ben megvette a gyárat. Az elmúlt 70 év alatt többek között Eisenhower elnöknek és Paul Newmannek is készített öltönyöket, a Made in America pedig számára nemcsak egy címke.

„Szeretem ezt az országot. Én nem látok különböző nemzetiségeket, én csak embereket látok.”

Objektum doboz

Ajánlott cikkek