Egyéb kategória

Kiderült: ezért nem tudunk olyan jót aludni valaki más ágyában

Az alvás fő funkciója, hogy pihenjünk, másnap frissen és kivirultan ébredjünk, ám ez nem mindig jön össze. Ha olyankor tapasztaljátok az álmatlanságot vagy a fáradtságot, amikor a barátnőtöknél vagy valahol máshol hajtottátok álomra a fejeteket, akkor most szakemberektől tudhatjátok meg, mi állhat az egésznek a hátterében.

vous - 2017.02.04.
Kiderült: ezért nem tudunk olyan jót aludni valaki más ágyában

Amennyiben már veletek is előfordult, hogy valaki másnál aludtatok, és sokkal fáradtabban keltetek, mint otthon, akkor a Brown Egyetem kutatói most a segítségetekre sietnek. Ugyanis nemrég arra a következtetésre jutottak, hogy egy idegen ágyban másképp pihenünk, mint a sajátunkban. Az ok nem az, hogy kényelmetlen a matrac vagy a párna. Inkább az agyunkban kell keresgélni a megoldást.

Forrás:
iStock

Az agyműködésre specializálódott szakemberek szerint a bal agyfélteke – mely a logikus gondolkodásért, az írott és beszélt nyelvért felel – ébren őrködik, miközben a jobb – a képzelőerőt és a kreativitást befolyásoló – pihen. Amikor egy új, szokatlan helyen alszunk, hamarabb felfigyelünk a legkisebb zajra vagy hangra is, ha van valamilyen mocorgás, biztosan felkapjuk a fejünket rá – mindezt tehát az agyunk bal része miatt.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.