Egyéb kategória

Hopp, a tészta kimaradt! No para, így is lesz süti: fordított almatorta illatosan

A fordított pitetorta zseniális találmány, nagyon egyszerű, mégis szépséges és finom a végeredmény. Az alma krémessé párolódik a tészta alatt, ráadásul a tésztát sem tudja eláztatni vagy szalonnássá tenni.

vous - 2017.01.27.
Hopp, a tészta kimaradt! No para, így is lesz süti: fordított almatorta illatosan

A fordított almatorta, a Tarte Tatin igazi klasszikus desszert, ami általában leveles vagy gyúrt vajas pitetésztával készül, és a legenda szerint a véletlennek köszönhetjük. Egyszer egy bizonyos

Tatin kisasszony szórakozottságában elfelejtett tésztát tenni a tervezett almatorta aljára,

és gyors megoldásként a tésztát inkább a tetejére borította, mint hogy elölről kezdje a teljes műveletet. Az így készült almatortának viszont hatalmas volt a sikere: a vajban párolódott sült alma sokkal finomabb, krémesebb volt, mintha a sütemény tetejére került volna.

almaspite01

Lépésről lépésre – Az elronthatatlan almás pite titka

Az almás pite az a sütemény, amire szinte minden nemzetnek megvan a maga válasza és variációja, és lehetetlen olyat találni, ami ne lenne finom. Mi most a békebeli, nagymamafélét készítjük, de mutatunk néhány változatot is.

Két omlós tésztaréteg között gazdag almatöltelék, tulajdonképpen ennyi csak az almás pite. Hogy lehetséges ezt annyi módon variálni?

A cikket ide kattintva olvashatjátok tovább!

 Torták és csokis finomságok

Torták és csokis finomságok
Forrás:
Alexandra

Ennek a sütési módszernek a nagyszerűségét jól mutatja, hogy azóta rengeteg recept és változat született, más gyümölcsökkel, sőt zöldségekkel, a pitetészta helyett piskótatésztával vagy kevert tésztával.

Vannak, akik külön karamellizálják az almát egy sepenyőben egy kis cukorral és vajjal, majd ezután teszik a tortaforma aljára, de így gyakran beleragad vagy túlsül: aki szereti az aranyszínűre sült, puha, enyhén karamellizálódott almát, annak nem kell ennyit bajlódnia. Egy alaposan kivajazott, cukorral meghintett aljú kapcsos tortaformába halmozva az almát, majd erre öntve a tésztát, tökéletes végeredményt kapunk egy jó tésztarecepttel. Mi most egy olyan egyszerű, gyors és kiadós kevert piskótatésztát ajánlunk, ami nem szárad ki, sokáig finom puha marad és nem morzsálódik.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
Világ
Közösen kutatja a Velencei-tó helyzetét és lehetőségeit a Kodolányi Egyetem és a HÖOK
vous - 2025.06.12.
Tudományos együttműködést indított a Velencei-tóért a Kodolányi János Egyetem és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). A több kutatást és tudományos vizsgálatot is magába foglaló kezdeményezés célja, hogy átfogó turisztikai, szociológiai és demográfiai képet adjon a Velencei-tó térségének helyzetéről. A részleteket sajtótájékoztató keretében ismertette Domokos Tamás, a Kodolányi Egyetem elnöke és Budai Marcell, a HÖOK sajtófőnöke Székesfehérváron, az felsőoktatási intézmény székhelyén.

Otthon

Zsálya szín és stílus: a természet inspirálta modern életérzés
Otthon
Zsálya szín és stílus: a természet inspirálta modern életérzés
vous - 2025.06.23.
Egy esős reggelen talán neked is feltűnt már, milyen különleges módon találkozik a nedves, zöld növényzet a borús eget beborító felhőkkel. Ez a hangulat és színspektrum ihlette meg napjaink egyik legdivatosabb árnyalatát: a zsálya zöldet. Ez a szürkével keveredő, finom és nyugtató hatású szín elegáns megjelenést kölcsönöz bármilyen környezetnek. De miért is van ekkora sikere, és hogyan használhatjuk ezt a természet ihlette színt a mindennapokban?