Egyéb kategória

Sorozat készül Amerika legdurvább gyerekgyilkosságáról

Bár nálunk kevésbé ismert a történet, az USA-ban már több mint húsz éve lázban tartja az embereket egy máig felderítetlen gyerekgyilkosság. Erről készít most tényfeltáró dokumentumsorozatot a Netfilx – talán ennyi év után végre megtudjuk, mi történt?

vous - 2017.01.05.
Sorozat készül Amerika legdurvább gyerekgyilkosságáról

A rémes JonBenét Ramsey-gyilkosság máig nem hagyja nyugodni az embereket: hogyan lehetséges, hogy éppen karácsonykor meggyilkolnak egy csodaszép (egyébként gyerek-szépségversenyeken is induló) hatéves kislányt? Az eset azért is rendkívül különleges, mert a mai napig nem sikerült elfogni az elkövetőt, pedig a szülőktől kezdve a volt szomszédokon át a kislány testvéréig szinte mindenki gyanúsított lett az évek alatt.

De mi is történt pontosan?

A rendőrség ’96 karácsonyán kapta a bejelentést, miszerint Patsy és John Ramsey kislánya eltűnt az éjszaka folyamán, a szülők pedig reggel találtak egy igencsak furcsa zsarolólevelet a házban. A feltételezett gyerekrabló nemcsak különös összeget jelölt meg levelében – egészen pontosan 118 ezer dollárt, ami annyi, mint amennyit John év végi bónuszként kapott a munkahelyén –, hanem rendkívül hosszú terjedelemben, két és fél oldalban írta meg követeléseit.

A legtöbb zsarolólevél ugyanis mindössze percek alatt összedobott sorokból áll, ezt azonban valószínűleg több mint húsz percig írta valaki. Egyébként ez az első ilyen eset a gyilkosságok történetében, hogy ennyire hosszú levelet hagy a feltételezett elkövető.

A dolgokat tovább bonyolítja, hogy a bejelentés után nyolc órával megtalálták a kislány holttestét, egészen konkrétan a ház pincéjében, annak ellenére, hogy a szülők korábban azt állították, az egész házat átkutatták. Nem is csoda, hogy hamar a szülők is gyanúsítottá váltak, elsősorban az anyuka, Patsy (és később a nagytesó, Burke is, de erről lejjebb).

Forrás:
People

Az anya volt a tettes?

Patsy Ramsey maga is szépségkirálynő volt a hetvenes években, és ahogy az sokszor lenni szokott, később lányát is modellpályára szánta. A Kis JonBenét már hatéves kora előtt sorra nevezett és nyerte meg a gyerekszépségversenyeket. A legtöbb gyerekmodell anyjához hasonlóan Patsy is mindent megtett azért, hogy kislánya csodálatos és sikeres legyen – egyes feltételezések szerint ez vezetett a halálához.

A konyhában talált ételmaradék és a boncolás alapján ugyanis megállapítható, hogy a kislány éjszaka, a halála előtt evett valamit. Sokak szerint az anyja rajtakapta ezen és dühében ölhette meg.

De elsősorban a zsarolólevél miatt került a rendőrség látóterébe: a grafológiai elemzés során ugyanis rengeteg hasonlóságot fedeztek fel Patsy és a gyilkos írása között, ez később mégsem tűnt elég bizonyítéknak. (Az anya egyébként 2006-ban, 49 éves korában meghalt.)

A család pedig kirakatba rakta a gyászát: a szülők talkshow-ról talkshow-ra hakniztak, lányuk gyilkosát keresve, de mindhiába. Ráadásul mint kiderült, a rendőrség hibát hibára halmozott: a bejelentés megtörténte után a szülők valamiért egyből az összes ismerősüket a házba csődítették, a rendőrség pedig nem tett ez ellen semmit, így hát az mehetett be a bűntett helyszínére, aki csak akart.

A nyomozásnak az sem tett jót, hogy a gyilkosság karácsony napjára esett, így legtöbben szabadságon voltak, ráadásul ezelőtt még sosem találkoztak hasonlóan brutális esettel a környéken. Évekkel később fény derült a rengeteg hibára, de ez túl sokat nem segített az ügy felderítésén, inkább csak tovább bonyolította azt.

Amikor pedig húsz évvel később már szinte feledésbe merült volna a sztori, egy tévés interjú mindent felforgatott. A Ramsey család fia, Burke, aki a gyilkosság idején mindössze kilencéves volt, húsz év után először szólalt meg nyilvánosan.

A fiú egyébként fiatal kora ellenére már annak idején is gyanúsított volt, többek között azért, mert lehetett tudni róla, hogy korábban bántalmazta a húgát egy golfütővel, ráadásul többször is ürülékkel szórta be a lány szobáját.

Húga halála utáni viselkedése is eléggé figyelemfelkeltő volt: a fiú a tévéinterjúk alatt szinte folyamatosan mosolygott, gyász és szomorúság szinte egyáltalán nem látszott rajta, mintha örülne a történteknek. Na, pontosan ugyanez történt a kellemetlen, 2016-os interjújában is dr. Phillel – az adást itt tudjátok megnézni.

A gyilkosság után ezer meg ezer összeesküvés-elmélet látott napvilágot, olyan is előfordult, hogy valaki magára vállalta a felelősséget – mint később kiderült, hamisan. Sőt, egy őrült teória szerint JonBenét nem is halt meg, hanem felnőtt és Katy Perry lett belőle (spoiler: ez nem túl valószínű). Talán most végre okosabbak lehetünk azzal kapcsolatban, mi is történt 1996 karácsony éjszakáján? 

A Netflix JonBenét-gyilkossággal foglalkozó, januárban megjelenő dokumentumfilm-sorozata először a Sundance fesztiválon lesz látható, Kitty Green rendezésében.

Ajánlott cikkek