Egyéb kategória

Ez történik veletek hetekkel és hónapokkal azután, hogy leteszitek a cigit

Új év, új én, ilyenkor pedig rengetegen fogadják meg szerte a világon, hogy leszoknak a dohányzásról. Van, aki már elkezdte, van, aki még csak tervezi, de az tuti, hogy segít megtartani a fogadalmat, ha elolvassátok, mi változik a testetekben a leszokás után!

vous - 2017.01.02.
Ez történik veletek hetekkel és hónapokkal azután, hogy leteszitek a cigit

Senkit nem ér váratlanul a tény, hogy a dohányzás nagyon rosszat tesz a szervezetnek hosszú távon. És nem csak az egészségeteknek árt, hanem a bőrötöket is roncsolja, a bosszantó cigiszagról pedig nem is beszélve! Mégis, ha valaki rászokik, nagyon nehezen tudja végleg letenni. A Mirror magazin viszont most megmutatta, mennyi minden történik a szervezetetekben akár csak néhány nappal később!

alkohol-bor-ital-fogyasztas

Egy kétszínű ismerős: mindent az alkohol pozitív és negatív hatásairól

Születésnapi bulikon és hétvégente hajlamosak vagytok többet inni, mint kellene? Akkor érdemes tudnotok, hogy az alkohol mérsékelt fogyasztásával kapcsolatban is már évek óta tartanak a viták, a töméntelenről már nem is beszélve. Most mi is beállunk a sorba, feltárjuk mindkét oldal állítását és véleményét, a döntést pedig a ti kezetekbe adjuk.

A cikk folytatásáért IDE kattintsatok!

8 órával később

Ez az az időszak, amikor a legtöbben kedvet kapnak egy cigihez, és majdnem megfeledkeznek a fogadalmukról. Ekkor elhagyja a nikotin a véráramot, és megkezdődik a vágyakozás egy kis cigiért.

Egy nappal később

A stressz-szintetek megemelkedik, sokkal türelmetlenebbek és ingerlékenyebbek lesztek. Nehéz kitartani, de érdemes, mert ezután kezdődnek a pozitív hatások.

Két-három nappal később

Ha tényleg nem szegtétek meg a fogadalmat, a nikotin eddigre már kiürült a szervezetetekből, de azért időbe telik ehhez hozzászokni. Sokan kezdenek el ilyenkor rágózni vagy nikotintapaszt használni. Viszont ekkor veszitek észre, hogy az ízeket és a szagokat jobban érzékelitek!

Forrás:
pixabay.com

Egy héttel később

Ha ezen az időszakon túl vagytok, akkor a neheze már mögöttetek van! Gyakran eszetekbe jut még a cigi, de a jó hír, hogy a testetek már nem igényli fizikailag a nikotint. Ilyenkor tapasztalhattok köhögést, de ez normális – a tüdőtök éppen tisztítja magát.

Két héttel később

A vérkeringésetek elkezd helyreállni, különösen a száj és a fogak környékén. A füst miatt sérült szövetek elkezdenek helyrejönni.

fog fogak sárgarépa

A fogínyvérzés veszélyesebb lehet, mint gondolnátok

Bár a népesség ötöde tapasztalja magán a fogínyvérzést, csak kevesen fordulnak orvoshoz miatta. A megfelelő kezeléssel pedig nemcsak a fogvesztés, de komoly betegségek is megelőzhetők. Érdemes tudnotok, mi állhat az aggasztó probléma hátterében!

A cikk folytatását ITT találjátok.

Egy hónappal később

A leszokás idején tapasztalhattok álmatlanságot, depressziót, ingerlékenységet, de ez az egy hónapos mérföldkőnél eltűnik. Ha mégsem, érdemes orvoshoz menni. A jó hír, hogy akik négy héten át megállják a cigizést, ötször nagyobb eséllyel tartják be a fogadalmat, méghozzá véglegesen.

Három hónappal később

A hosszú séták sem okoznak már gondot, az az idegesítő köhögés is elmúlik végre, és a szívinfarktus esélye is csökken.

Fél évvel később

A fáradtság és a nehézlégzés már a múlté. A tüdőben okozott problémák ekkor már meggyógyulnak, és sokkal egészségesebbé válik.

Egy évvel később

50%-kal kevesebb az esélye egy szívrohamnak, és a stroke veszélye is jelentősen csökken.

Forrás:
pixabay.com

Öt évvel később

Azok, akik régóta dohányoznak, nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek. Ha viszont öt éven át sikerül megállnotok a dohányzás iránti vágyakozást, ez az arány pont annyi lesz nálatok is, mint egy átlagos embernél.

Tíz évvel később

A tüdőrák az egyik legnagyobb veszély egy dohányos életében. Tíz évvel a leszokást követően az esély erre feleannyi lesz, mint egy dohányos ember esetében.

Jól jönne néhány tipp a leszokásért? Korábbi cikkünkből hasznos ötleteket meríthettek!

Ajánlott cikkek