Egyéb kategória

Hagyjátok az óévben a szokásos lencsét – dahl makhani, az egészséges indiai főzelék

Nincs rántás, nincs habarás, mégis egy sűrű, izgalmas, fűszeres, csupa egészség főzelékféle a dahl, az indiaiak egyik kedvelt, változatosan elkészíthető fogása. Tartalmas, melengető és elképesztően finom, ráadásul az elkészítése sem bonyolult. Érdemes néha túllépni a klasszikusainkon, és felfedezni valami újat!

vous - 2017.01.01.
Hagyjátok az óévben a szokásos lencsét  – dahl makhani, az egészséges indiai főzelék

A dahl makhani vagy makhni Punjab régió különlegessége, de ma már egész Indiában, sőt a világ más pontjain is készítik.

A dahl makhani jelentése „vajas lencse", alapja apró szemű fekete lencse,

amit más lencsefélékkel és hüvelyesekkel kevernek készítéskor, leggyakrabban vörös babbal, így egy növényi fehérjékben gazdag, kiadós és laktató egytálétel valójában, sűrűségét tekintve valahol a főzelék és a sűrű leves között, amit rizzsel és lepénykenyérrel tálalnak és fogyasztanak.

fozelek1

Egy recept, amihez jobb, ha nem vagytok hűségesek – Főzelékek finoman, egészségesen, újragondolva

A főzelék, ahogy mi ismerjük, sehol máshol nem létezik ebben a formában, nevezhetjük nyugodtan hungarikumnak is, de az is igaz, hogy a klasszikus főzelékek felett eljárt az idő. Az elvileg csupa egészséges zöldségből álló kiadós és tartalmas egytálételt egy durva rántással lealázni és egyenízűvé tenni olyan hagyomány, amihez nem kell, sőt nem is szabad hűségesnek lennünk.

A cikk folytatása ITT jön!

A dahl, daal vagy dal lényege, hogy hüvelyesekből készül, nincs benne rántás, hiszen a lencsefélék, babok, borsók maguktól besűrűsödnek. A baj csak az, hogy a különféle hüvelyesek főzési, puhulási ideje eltérő, de ezt szerencsére egyszerűen áthidalhatjuk, ha a gyorsan fővő fekete lencse mellé például konzerv vörösbabot választunk.

A dahl makhani alapja hagyma és sokféle fűszer, paradicsom, vaj és tejszín,

de a tejtermékeket kiválthatjuk kókuszzsírral és kókusztejszínnel, így már vegánok és laktózérzékenyek számára is ideális fogás lehet. 

A zseniális lencsés fogás elkészítése egyáltalán nem bonyolult és hosszadalmas, az egyetlen kihívást a sokféle fűszer jelentheti, de aki szereti az indiai ízvilágot, az a beszerzett fűszereket rengeteg módon felhasználhatja, akár klasszikusabb ételeink megbolondítására is! 

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.