Aki életmódot vált és edzeni kezd, valószínűleg jobban odafigyel arra, hogy meglegyen a napi kellő fehérjebevitele. Ez többnyire csirkemellet jelent valamilyen hosszan felszívódó szénhidráttal, mondjuk rizzsel vagy bulgurral. Ezzel csak az a baj, hogy míg a köretet egészen változatosan variálhatjátok, a csirkét kevésbé tudjátok lecserélni valami másra. Pedig de, le lehet!
A csirkén kívül is vannak más, alternatív fehérjeforrások, amelyek biztosítják azt a fehérjebevitelt, amit egy csirkemell. Teljesen megértem, hogy egy idő után a leggusztábban megsütött csirkemellet is reflexből levernétek az asztalról, méghozzá tányérostól. Van az a szint, amikor már egyszerűen képtelenek vagytok ránézni, mert uncsi, meg amúgy is, a jóból is megárt a sok. A jó hír, hogy ha már sütőben, egészben és lecsósan sem izgat a csirke, akkor van mit ennetek helyette. De ha mégis adtok esélyt a csirkének ma, akkor így készítsétek el!
Nem csak a csirke van húsból
A hal, a pulyka éppen olyan jó szolgálatot tesz nektek, mint a csirke. Lehet, hogy a fehér húsokat részesítitek előnyben az alacsony zsírtartalmuk miatt, de nem fog megártani, ha időnként beiktattok némi vörös vagy vadhúst, készítetek egy májas pörit. Jó döntés lehet a darált csirke- és pulykahús is, ebből tudtok fasírozottat készíteni, ami azért mégis változatosabb, mint ha a száraz csirkemellett ennétek. A hal pedig kifejezetten ajánlott magas omega-3 zsírsav tartalma miatt. A legjobbak a mélytengeri halak, mint a lazac, makréla és a hering, karácsonyra például a lazacot is beépíthetitek a menübe, mondjuk így!
Túró
Telitalálat csirke helyett a túró. Szórhatjátok salátára bőségesen, de magában is ehetitek, sósan, zöldségekkel összekeverve, vagy édesen, édesítőszerrel, némi gyümölccsel. A határ a csillagos ég, használjátok a fantáziátokat!
Lencse
Személyes kedvencem a lencse, egyrészt mert nagyon finom, másrészt mert rendkívül tápláló. Fehérjetartalma magas, emellett pedig szuper szénhidrátforrás is, méghozzá a jó fajtából. Alacsony glikémiás indexe miatt lassan szívódik fel, így sokáig jóllakottak lesztek, és lesz energiátok is. Apropó, itt egy lencsekisokos, szilveszterig érdemes átnéznetek!
Tofu
Nem véletlenül mondják, hogy a vegánok a tofut használják a csirke helyettesítésére, hiszen ízre, állagra hasonló, persze nyilván nem ugyanaz. Magas fehérjetartalma mellett nyolc esszenciális aminosavat, vasat, kalciumot, mangánt, foszfort és szelént tartalmaz. A benne lévő szójafehérje pedig segíthet a koleszterinszint csökkentésében is. Hogyan egyétek? Mint a csirkét: grillezve, pörköltesen, ahogyan jólesik!
Tojás
A tojás nem csak reggeliként állja meg a helyét, napközben, ebédre és vacsorára is szuper fehérjeforrás csirke helyett. Salátába, rántottaként, tojáskrémként is szuper megoldás, tényleg csak rajtatok múlik, hogyan készítitek el. Néhány tuti tippért kattintsatok ide!