Egyéb kategória

Az agyhártyagyulladás 10 jellegzetes tünete

Mostanában ismét egyre többet hallani arról, hogy fertőző agyhártyagyulladással szállítanak betegeket kórházba Magyarországon. De mit is jelent ez pontosan? Mik a betegség tünetei felnőttkorban?

vous - 2016.12.13.
Az agyhártyagyulladás 10 jellegzetes tünete

A gyulladás a HáziPatika.com szerint a lágy agyhártyák gyulladását jelenti, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Eközben számtalan biokémiai folyamat zajlik le, melyek során többféle anyag gyűlik a gyulladás helyére, az agyhártyára, és ott különböző reakciókat eredményez. Ezeknek a folyamatoknak a következményei jelennek meg a klinikai tünetek formájában. Ezeket észleli a beteg, és ezek alapján születik meg az orvos diagnózisa.

Forrás:
iStock

Mik a tünetei?

  • Magas láz
  • Erős fejfájás
  • A tudati állapot zavartsága
  • Étvágytalanság
  • Rossz közérzet, gyengeség
  • Bizonytalan járás, szédülés
  • Hányinger, hányás
  • Látászavar
  • Jellegzetes testtartás alvás közben: vadászkutyatartás (a beteg az oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
  • Súlyos esetben kiütések (jellegzetes bevérzések) jelenhetnek meg a testén 

Jellemző a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, akár órák alatt is bekövetkezhet a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül halálos is lehet. Éppen ezért, ha ezeket a tüneteket tapasztaljátok, azonnal forduljatok orvoshoz, vagy kísérjétek el orvoshoz azt, akin ezeket észlelitek!

IDE kattintva pedig a chlamydia 5 tünetéről olvashattok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.