Egyéb kategória

Az agyhártyagyulladás 10 jellegzetes tünete

Mostanában ismét egyre többet hallani arról, hogy fertőző agyhártyagyulladással szállítanak betegeket kórházba Magyarországon. De mit is jelent ez pontosan? Mik a betegség tünetei felnőttkorban?

vous - 2016.12.13.
Az agyhártyagyulladás 10 jellegzetes tünete

A gyulladás a HáziPatika.com szerint a lágy agyhártyák gyulladását jelenti, vagyis a kórokozó a központi idegrendszerbe kerül, azt betegíti meg. Eközben számtalan biokémiai folyamat zajlik le, melyek során többféle anyag gyűlik a gyulladás helyére, az agyhártyára, és ott különböző reakciókat eredményez. Ezeknek a folyamatoknak a következményei jelennek meg a klinikai tünetek formájában. Ezeket észleli a beteg, és ezek alapján születik meg az orvos diagnózisa.

Forrás:
iStock

Mik a tünetei?

  • Magas láz
  • Erős fejfájás
  • A tudati állapot zavartsága
  • Étvágytalanság
  • Rossz közérzet, gyengeség
  • Bizonytalan járás, szédülés
  • Hányinger, hányás
  • Látászavar
  • Jellegzetes testtartás alvás közben: vadászkutyatartás (a beteg az oldalán fekszik, lábait sokszor felhúzva, fejét hátraszegi, és ellenáll, ha előre akarjuk hajlítani)
  • Súlyos esetben kiütések (jellegzetes bevérzések) jelenhetnek meg a testén 

Jellemző a folyamat rendkívül gyors előrehaladása, akár órák alatt is bekövetkezhet a rosszabbodás, mely a megfelelő orvosi kezelés nélkül halálos is lehet. Éppen ezért, ha ezeket a tüneteket tapasztaljátok, azonnal forduljatok orvoshoz, vagy kísérjétek el orvoshoz azt, akin ezeket észlelitek!

IDE kattintva pedig a chlamydia 5 tünetéről olvashattok!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szemétszedés Világnapja
Világ
Szemétszedés Világnapja
vous - 2023.09.18.
Ausztrál kezdeményezésre lett a szeptember harmadik szombatja globálisan a Szemétszedés világnapja, “Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan” mottóval. Ehhez csatlakoztak az ország több pontján a szcientológia önkéntes lelkészek, akiknél már hagyomány, hogy ezen a napon az egyházuk épületének környékén és egyéb helyeken szemetet szednek.

Otthon

Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
Otthon
Egyszeri és megismételhetetlen: Így teheted egyedivé otthonod!
vous - 2023.09.19.
Az otthonunk az egyik legfontosabb pont az életünkben. Ez az a hely, ahol fesztelenül jól érezhetjük magunkat, ahol néhanapján szomorúak vagyunk és ahol komfortra és biztonságra lelhetünk. Sokan a lakberendezés során is a kényelmes megoldásokat keresik, azonban azt senki nem szeretné, ha úgy nézne ki az otthona, mintha egy népszerű bútoráruház katalógusának egyik oldala.