Test

Okok, amikért szúrni kezd a mellkasotok a futástól

Én nem vagyok futó alkat, szerintem előbb nyelném le magam keresztbe, mint hogy futásra adjam a fejem. Mindenesetre, ebben talán az is szerepet játszott, hogy rühelltem, ha elkezdett „szúrni” az oldalam vagy a mellkasom. Pedig ennek amúgy van pár nagyon logikus magyarázata, hogy miért fáj a futás.

vous - 2020.11.01.
Okok, amikért szúrni kezd a mellkasotok a futástól

Most kezdtétek

Ha csak most kezdtetek futni, ne csodálkozzatok, hogy nem bírjátok. Gyakorlatlan futó számára nehezebb belőni az intenzitást. A Women'sHealth magazin szakértője szerint a legjobb, ha bemelegítésként sétáltok, majd nyugodt ütemben futtok. Ha futás közben nem bírtok beszélgetni, akkor túl intenzíven toljátok az edzést. A nehézlégzés is normális ennél a sportnál, de ez sok gyakorlással és futással elmúlik. Az IRONGIRL-t ezzel az edzéstervvel futották le a VOUS-lányok, használjátok szeretettel!

Begörcsölnek a mellkas izmai

Csakúgy, mint a láb izmai, a bordákat körülvevő izmok is simán begörcsölhetnek. Ez általában erős lokális fájdalom, amit a dehidratáltság elősegít, így gondoskodjatok róla, hogy a napi 2 liter vizet megigyátok, edzések során pedig erősítsétek ezeket az izmokat is. Jó, ha a légzésetek aszimmetrikus, a kettő ki, kettő be légzés helyett inkább lélegezzetek kettőt be, hármat ki. Ez ellazítja az izmaitokat is.

Forrás:
iStock

Gyomorégésetek van

Lehet, hogy nem tudtok róla, de gyomorégésetek van. Ennek oka lehet az is, hogy a mozgás nyomást gyakorol az emésztőrendszerre, így érdemesebb futás előtt hanyagolni a nehéz ételeket, a fűszeres dolgokat.

Nem bírja a tüdőtök

Az asztma könnyen megnyilvánulhat mellkasi fájdalomban futás közben, ezt edzés előtt gyógyszeresen tudjátok kezelni, de mindig legyen kéznél az inhalálókészüléketek, máskülönben könnyen sürgős ellátásra lehet szükségetek. Más veszélyes, de kevésbé gyakori okok közé tartozik a légmell (mikor a levegő a tüdő és a mellkasfal közé feszül) és a tüdőembólia. Ha hirtelen fellépő légszomjatok és súlyos fájdalmaitok vannak, rögtön forduljatok orvoshoz!

Szívproblémáitok vannak

Tudjuk, hogy minél keményebben futunk, annál nehezebb a szívnek dolgozni. Ha a szív vérellátása nem megfelelő, könnyen jelentkezhet fájdalom, ez az állapot az angina. Fizikai terhelésre könnyen alakulhat ki akut szívroham vagy artériás szakadás. Tünetei lehetnek a heves szívdobogás, mellkasi fájdalom, izzadás, hányinger, hányás, légszomj, szédülés.

Ha úgy érzitek, valami nem stimmel a ketyegőtökkel, ne habozzatok! Forduljatok rvoshoz! Legrosszabb esetben elszenvedtek egy kis vizsgálatot, utána pedig élvezhetitek a futás alakformáló hatásait tovább.

Ajánlott cikkek