Test

Riasztó tünetek sportolás alatt – van rájuk magyarázat!

Túl azon, hogy a sport jót tesz a testnek és léleknek, elég sokszor különleges mellékhatásokat produkálhat a szervezetetek edzés közben. Ám pánikra semmi ok, most megmagyarázzuk, hogy mi miért történik.
vous - 2016.06.04.
Riasztó tünetek sportolás alatt – van rájuk magyarázat!

A Women’s Health összeszedte, hogy mik a leggyakoribb mellékhatások, amiket egy nehéz edzés után vagy közben tapasztalhattok. Ám ne hagyjátok abba a sportolást, csak mert megijedtetek az ismeretlen tünetektől. Barátkozzatok meg velük, hiszen most segítünk megérteni, mi zajlik ilyenkor a testetekben, és a jövőben lehet, hogy nem lesz olyan félelmetes egy kis pillanatnyi üzemzavar.

1. Folyamatos köhögés

Miután befejeztetek egy kemény edzést, előfordulhat, hogy asztmához hasonló köhögőroham jön rátok. Általában ez akkor történhet meg, ha hirtelen szintet ugrotok az edzésben és sokkal megterhelőbb mozgást végeztek, mint a megszokott. Gyakrabban fordul elő, ha hűvösben vagy száraz időben futottatok, ilyenkor a légcső és a tüdő jobban irritálódhat, ami köhögést vált ki.

Forrás:
pexels

2. Mi ez az íz?

Ha aerobikóra közben hirtelen valamilyen fémes ízt éreztek a torkotokban, ne aggódjatok. Csak a vörös vérsejtjeiteket érzitek, amik vasat szállítanak a testetekben és ilyenkor felgyorsul a folyamat a vérkeringés felpezsdülése miatt. Ha azonban az edzéstől függetlenül is érzitek a fémes ízeket, akkor forduljatok orvoshoz.

3. Zsepik, zsepik mindenhol…

Az orrfolyás egy igen népszerű velejárója az edzéseknek, főleg azoknál, akik a szabadban sportolnak és éppen pollenben és porban gazdag a levegő. Ha sokszor előfordul veletek, hogy egy százas zsepit kell magatokkal vinni futáshoz, akkor jobb, ha elmentek egy allergiavizsgálatra.

4. Merre van a legközelebbi WC?

Forrás:
pixabay.com

A mozgás felgyorsítja a vérkeringéseteket, ez által az emésztési folyamatok is gyorsabbá válnak. Ha pedig nem esztek elég rostban gazdag és tápláló ételt, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a sporttal töltött gondtalan pillanatokat pánik válthatja fel, mert a legközelebbi mosdóra kell vadásznotok.

5. Őrült viszketés

Több oka is lehet a viszkető testrészeknek. Az egyik a száraz bőr, a másik pedig a természetes reakciója a testnek a bemelegítésre. Ahogy az erek kitágulnak, irritálhatják a közelükben lévő idegeket, ami a viszketést eredményezi.

6. Mi történt?

Előfordulhat, hogy hirtelen nem tudtok gondolkozni, nem emlékeztek dolgokra, vagy nem találjátok a szavaitokat. Elsőre ijesztő, de ne essetek pánikba, hiszen a kemény munka elvonta az összes energiát az agyatoktól. A legjobb, ha ilyenkor isztok egy kis vizet, vagy esztek pár falatot. Amint az agyatok üzemanyaghoz jut, olajozottabban fog működni.

A VOUS-lányok az IRONGIRL-versenyre készülnek, ők is észleltek már hasonló tüneteket, Nóri és Nina is zsepikkel indul futni. Elolvashatjátok azt is, hogyan kezdtek neki az edzésnek a lányok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!