Test

Riasztó tünetek sportolás alatt – van rájuk magyarázat!

Túl azon, hogy a sport jót tesz a testnek és léleknek, elég sokszor különleges mellékhatásokat produkálhat a szervezetetek edzés közben. Ám pánikra semmi ok, most megmagyarázzuk, hogy mi miért történik.
vous - 2016.06.04.
Riasztó tünetek sportolás alatt – van rájuk magyarázat!

A Women’s Health összeszedte, hogy mik a leggyakoribb mellékhatások, amiket egy nehéz edzés után vagy közben tapasztalhattok. Ám ne hagyjátok abba a sportolást, csak mert megijedtetek az ismeretlen tünetektől. Barátkozzatok meg velük, hiszen most segítünk megérteni, mi zajlik ilyenkor a testetekben, és a jövőben lehet, hogy nem lesz olyan félelmetes egy kis pillanatnyi üzemzavar.

1. Folyamatos köhögés

Miután befejeztetek egy kemény edzést, előfordulhat, hogy asztmához hasonló köhögőroham jön rátok. Általában ez akkor történhet meg, ha hirtelen szintet ugrotok az edzésben és sokkal megterhelőbb mozgást végeztek, mint a megszokott. Gyakrabban fordul elő, ha hűvösben vagy száraz időben futottatok, ilyenkor a légcső és a tüdő jobban irritálódhat, ami köhögést vált ki.

Forrás:
pexels

2. Mi ez az íz?

Ha aerobikóra közben hirtelen valamilyen fémes ízt éreztek a torkotokban, ne aggódjatok. Csak a vörös vérsejtjeiteket érzitek, amik vasat szállítanak a testetekben és ilyenkor felgyorsul a folyamat a vérkeringés felpezsdülése miatt. Ha azonban az edzéstől függetlenül is érzitek a fémes ízeket, akkor forduljatok orvoshoz.

3. Zsepik, zsepik mindenhol…

Az orrfolyás egy igen népszerű velejárója az edzéseknek, főleg azoknál, akik a szabadban sportolnak és éppen pollenben és porban gazdag a levegő. Ha sokszor előfordul veletek, hogy egy százas zsepit kell magatokkal vinni futáshoz, akkor jobb, ha elmentek egy allergiavizsgálatra.

4. Merre van a legközelebbi WC?

Forrás:
pixabay.com

A mozgás felgyorsítja a vérkeringéseteket, ez által az emésztési folyamatok is gyorsabbá válnak. Ha pedig nem esztek elég rostban gazdag és tápláló ételt, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy a sporttal töltött gondtalan pillanatokat pánik válthatja fel, mert a legközelebbi mosdóra kell vadásznotok.

5. Őrült viszketés

Több oka is lehet a viszkető testrészeknek. Az egyik a száraz bőr, a másik pedig a természetes reakciója a testnek a bemelegítésre. Ahogy az erek kitágulnak, irritálhatják a közelükben lévő idegeket, ami a viszketést eredményezi.

6. Mi történt?

Előfordulhat, hogy hirtelen nem tudtok gondolkozni, nem emlékeztek dolgokra, vagy nem találjátok a szavaitokat. Elsőre ijesztő, de ne essetek pánikba, hiszen a kemény munka elvonta az összes energiát az agyatoktól. A legjobb, ha ilyenkor isztok egy kis vizet, vagy esztek pár falatot. Amint az agyatok üzemanyaghoz jut, olajozottabban fog működni.

A VOUS-lányok az IRONGIRL-versenyre készülnek, ők is észleltek már hasonló tüneteket, Nóri és Nina is zsepikkel indul futni. Elolvashatjátok azt is, hogyan kezdtek neki az edzésnek a lányok.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.