Egyéb kategória

Nők, akik kipróbálták a lehetetlent – ez történik, ha egy évig nem vásároltok ruhát

Nem kell senkinek magyaráznom, miért a Black Friday napjára időzítették a Ne vásárolj semmit! napot. Valószínűleg láttatok már plazmatévék fölött marakodó vásárlókat párhuzamba állítva a fejlődő országok üzemeiben fillérekért robotoló nőkkel és gyerekekkel. A legnagyobb baj nem is azzal van, hogy valamit leértékelve akarunk megszerezni (úgy értem, TÉNYLEG leértékelve, akár 70–90%-kal olcsóbban, nem pedig a sok helyen jellemző 20–25%-os kedvezménnyel). A baj sokkal inkább azzal van, hogy a leértékelt holmikból MINDENT akarunk–- válogatás nélkül. Voltak, akik erre mondtak nemet, és nem vásároltak egy évig.

vous - 2016.11.25.
Nők, akik kipróbálták a lehetetlent – ez történik, ha egy évig nem vásároltok ruhát

A túlfogyasztás valószínűleg az egyik legnagyobb probléma jelenleg. Képesek vagyunk meggondolatlanul vásárolni, legyen szó ételről, italról, technikai eszközökről, használati tárgyakról vagy éppen ruháról. Nem véletlen, hogy tőlem az utóbbiról fogtok hallani, mivel idén áprilistól nemcsak a fast fashion márkákra mondok nemet, hanem azt is eldöntöttem, hogy októbertől december 31-ig nem vásárolok ruhát.

Objektum doboz

Ha azt gondoljátok, hogy ez a három hónap minden tiszteletet megérdemel, akkor hadd mutassak be nektek néhány bloggert, akik egy teljes évig nem vásároltak.

Emlékeztek még arra a lányra, aki egy éven keresztül ugyanazt a galléros, A vonalú kis fekete ruhát viselte, cserébe nem vásárolt semmit? Sheena Matheiken ezzel a projekttel hívta fel a figyelmet a divatipar problémáira, a túlfogyasztásra. Sheena úttörő volt a témában, 2009 óta azonban többen is belevágtak a kihívásba.

Összegyűjtöttem azokat a kérdéseket, amelyek rendszeresen felmerültek és–- meglepően – általában ugyanazok a válaszok voltak jellemzőek a világ több pontján is.

600

Bloggerek, akik bevállalták

Az egy évig tartó ruhavásárlás-detox kapcsán a következő bloggerek bejegyzéseire támaszkodtam a cikk írásakor:

Miért döntöttek az #emberkihívás mellett?

Szinte valamennyien azt nyilatkozták, hogy imádnak ruhát vásárolni, shoppingfüggők, konzumőrültek. Aztán valami megváltozott – legtöbbször nem is tudják megmondani, pontosan micsoda. A Hamburgban élő Ricarda például arra döbbent rá, hogy négyméteres ruhásszekrénye van telis-tele ruhákkal. A világon egyetlen embernek sincs szüksége ennyi göncre. Neki sem.

Volt, akinek a spórolás volt a legfőbb célja. Elvégre ha valakinek elég ruhája van, minek költsön további ruhákra, miért ne tegye inkább félre azt a pénzt.

Forrás:
http://matheiken.com/

Másokat az interneten keringő kisfilmek juttatták el a döntéshez. A két leghíresebbről Viola korábbi cikkében is olvashattok. Nemrég belefutottam egy évekkel ezelőtti riportfilmbe. A BBC 3 hat brit fiatalt keresett meg, hogy Indiába vigye őket. Egyetlen dolguk volt: közvetlen közelről kellett megnézniük, hogyan készülnek a fast fashion üzletekbe szánt ruhák.

Az egyikük az azóta televíziós riporterként dolgozó Stacey Dooley volt, aki fantasztikus lehetőségként tekintett az utazásra, de álmában nem gondolta, mivel találkozik majd. A ruhagyári munkásokkal éltek, velük mentek dolgozni, gyerekekkel beszélgettek, akik az egész családjukat tartották el abból a keresetből, amely egy brit, de még egy Magyarországon élő ember számára is félelmetesen kevés.

Aki ezeket a videókat végignézi, jó esetben egy pillanatra megáll és elgondolkodik azon, milyen ruhára költ legközelebb. (A lentit 8:31-től kezdjétek el nézni.)

Objektum doboz

Milyen szabályokat állítottak fel maguknak?

Általában valamennyien adtak maguknak némi engedményt azzal kapcsolatban, mi az, amit mégis vásárolhatnak. A Hamburgban élő Ricarda a fehérneműre és a sportruházatra bólintott rá – az utóbbira leginkább azért, mert a kihívás indulásakor kezdett el jógázni és futni, amihez szüksége volt felszerelésre.

Nunu Keller (Ich Kauf Nix blog), aki azóta könyvet is írt a témában, egyetlen nehézséggel találta szemben magát már a tervezés során: nem tudta, honnan lesznek harisnyái ahhoz a 34 szoknyához, amelyek a szekrényében csak arra várnak, hogy viselje őket.

Lynnette, a Simly for Real blog szerzője két dolgot nem tudott bevállalni: nem mondott le arról, hogy szükség esetén új fehérneműt vagy zoknit vegyen. Illetve megengedte magának, hogy több pár cipőt is vásároljon, mivel alig néhány pár cipővel indult neki az évnek és félt, hogy a meglévő lábbelik nem bírják ki ennyi ideig.

Mennyire volt nehéz számukra az „Egy évig nem vásárolok ruhát” kihívás?

Valamennyien azt állították, hogy teljesen kibírható volt az az egy év, amely alatt majdnem semmit nem vásároltak maguknak. Ez amúgy valószínűleg azért lehet, mert

a szekrényükben tíz évre elegendő ruha gyűlt össze.

Lássuk be, ekkora mennyiségből egy éven keresztül vidáman lehet úgy válogatni, hogy ne unják meg. Félre ne értsetek, le a kalappal ezek előtt a nők előtt. Nekem egy hónap után kezdett el hiányozni a kincsvadászat és már most biztosak lehettek benne, hogy január másodikán valamelyik turkálóban találkozhattok velem. Nem az új ruhák hiányoznak, hanem az a fajta kikapcsolódás és program, amelyet a ruhavásárlás okoz.

Ha ezt tudom helyettesíteni más tevékenységgel, amely nem konzumálás, hanem TÉNYLEG valami teljesen más, akkor egy újabb lépéssel közelebb kerülök ahhoz, ami a célom.

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

Busszal és villamossal jövök a szerkesztőségbe Budapest legforgalmasabb útvonalain. A 45–50 perc alatt, amíg beérek, tíznél több óriásplakát és citylight hirdeti, hogy most azonnal vennem kell egy új ruhát a Mangóban, a H&M-ben, a Zarában – a divatvilág gyorséttermeiben –, mert must have idén őszre. És már megérkezett a karácsonyi kollekció is.

Egészen pontosan 8 + 1 jó okom van arra, hogy ne adjam be a derekam. Kattintsatok ide a folytatásért!

Mennyit lehet spórolni, ha egy évig nem vásároltok ruhákat?

A divat

A divat
Forrás:
Alexandra

A vélemények ebben a kérdésben megoszlanak. Aki a ruháit másod- vagy harmadkézből szerzi be, az valószínűleg kevesebbet fog spórolni, mint az, aki teljes áron vásárolt eddig tengernyi ruhát. Ráadásul minél hosszabb az engedmények listája, annál több ruhadarab kerül be a szekrénybe.

Így járt a Pech & Schwefel blog szerzője is, aki nem érezte, hogy spórolt volna, mivel a sportolás miatt mindig szüksége volt valamilyen sportfelszerelésre. A jó minőségű technikai ruházat köztudottan nem olcsó. Nicole (Intentionallysmall.com) a kihívás előtti évben 2000 dollárt költött ruhákra feleslegesen – mivel már akkor tele volt a szekrénye, ezt az egy év alatt inkább másra költötte.

Csaltak-e és miért?

„Amikor januárban elkezdtem a kihívást, nem tudtam, hogy két esküvő is vár rám. Az egyikre nem vásároltam új ruhát, a másiknál viszont koszorúslány voltam, és fontos volt, hogy a koszorúslányok ruhájának ugyanolyan legyen a színe. Hogy őszinte legyek, azt a ruhát, amit végül viseltem, soha nem tudtam volna megvarrni, így megvettem” – írta Ricarda.

Nicole kétszer csalt – először a kihívás kezdete után kilenc hónappal, amikor annyira beleszeretett egy ruhába (és egy pár hozzá illő cipőbe), hogy nem bírta ki. Aztán két nappal a kihívás vége előtt egy kisebb bevásárlással zárta le az évet. „Tudom, tudom, gyenge voltam, igazán várhattam volna még két napot.”

Mrs. Frugalwoods keményen tartotta magát a kihíváshoz, mindössze egy 50 centes övet vásárolt magának egy év alatt – azt is egy garázsvásáron szerezte be.

Forrás:
http://frugalwoods.com

Mi történt velük, miután letelt az egy év?

Gondolhatjátok, egyikük sem rohant fejvesztve a fast fashion üzletekbe, hogy halomra vásároljanak ruhákat. Valamennyiüket megváltoztatta a kihívás, és több ponton is teljesen ugyanúgy gondolkodtak az kihívás végére:

  • azóta sokkal kevesebb ruhát vásárolnak,
  • jobban odafigyelnek arra, hol és milyen körülmények között készülnek a ruháik.
10x10 gardróbkihívás ugyanazokat a ruhákat viselni 10 napig. kapszulagardrób mengyán eszter

Ugyanazokat a ruhákat viseltem 10 napig, és túléltem

A fenntartható divattal foglalkozó külföldi bloggerek egyik kedvenc gardróbkihívása volt az utóbbi időben a 10 x 10 Challenge: ugyanazt a 10 ruhadarabot viselni 10 napig. Azt vallják, a kevesebb több. Kipróbáltam, és – valószínűleg sejtitek – túléltem.

Kattintsatok ide az összes szettért!

Ajánlott cikkek