Otthon

A lakásnak is kell a szőrtelenítés – pláne, ha állatot tartotok az otthonotokban

Akinek van otthon házi kedvence, az tudja, mennyi problémát tudnak okozni bundás barátaink. A lakáson végigfutó sáros tappancsnyomok, az alom átütő „illata” és a mindent beborító szőrpamacsok ismerősek lehetnek. Ráadásul, ha valaki nem porszívózik fel naponta, vagy nem mossa le a kutyus lábát sétáltatás után, a helyzet csak rosszabbodhat. Hogy könnyebb dolgotok legyen, nem csak utólag kell takarítani, érdemes meg is előzni azt, hogy elhatalmasodjon a lakáson az állatkerti hangulat – ebben segítek ma nektek.

vous - 2016.11.19.
A lakásnak is kell a szőrtelenítés – pláne, ha állatot tartotok az otthonotokban

Amellett, hogy baromi zavaró a szőrcsomók látványa a padlón, szőnyegen, kanapén és a szobasarkokban, összegyűjtik a port és egyéb allergéneket, így nem is túl egészséges. Különösen fontos, hogy napi szinten szabaduljatok meg a levedlett bundától, főleg, ha hosszabb szőrű négylábúval rendelkeztek.

Előzzétek meg!

A szőröknek van egy olyan remek tulajdonságuk, hogy sima felületre rátapadnak – sztatikusságuk miatt. Ezért sokkal nehezebb megszabadulni tőlük. De ha előre gondolkodnátok, érdemes beszerezni antisztatikus spray-t, amit használhattok padlóra, bútorokra és kárpitokra egyaránt.

Fújjátok rá egy rongyra, és ezzel töröljétek át a felületeket, ezután már könnyű dolgotok lesz a következő porszívózásnál vagy törölgetésnél, hiszen könnyebb lesz megszabadulni a szőröktől, emellett pedig nem tapadnak majd úgy rá a lefújt felületekre, mint enélkül.

A kutyusokat – de még a cicusokat is – érdemes naponta többször átfésülni, hogy egyszerre egy nagyobb mennyiségű kihullott szőrcsomótól mentesítsétek őket, illetve a lakásotokat. Ha van rá mód, egy-egy sétáltatás alatt, a szabadtéren végezzétek a szőrtelenítést. Sőt, érdemes rendszeresen meglátogatni vele a kutyakozmetikát, és időközönként rövidebbre vágatni a bundáját.

Sétáltatás után mindig töröljétek át vagy mossátok le házi kedvencetek mancsait.

Az is sokat segíthet, ha a kutyusnak megvan a maga kis vacka, így lesz hova elvonulnia és bekuckóznia ahelyett, hogy a kanapén vagy az ágyon kötne ki. Míg ők taníthatóak, sajnos a macskáknál nem fogjátok tudni ugyanezt elérni, de ha kibéleltek neki egy dobozt, biztosak lehettek benne, hogy szívesen tölti majd ott az időt. Az itt elhelyezett pokrócokat fontos, hogy minél rendszeresebben mossátok, és ne feledkezzetek meg a mosógép tisztán tartásáról sem, ha ilyen jellegű holmikat mostok, célszerű néha-néha egy üres programot is elindítani, amivel megtisztíthatjátok a gépet.

Forrás:
Kerepeczki Anna
macska

Kitúr titeket a kedvencetek az ágyból? Csináljatok neki saját sarkot, és mindketten jól jártok!

Hogy hol van a kutya helye a lakásban? És a macskáé? A válasz egyszerű: ott, ahol ti vagytok! Ahol a legtöbbet lehet veletek, ahol szemmel tarthat titeket, és ahol biztonságban érezheti magát.

Ha megkönnyítenétek a saját dolgotokat, lehetőleg minél kevesebb szőnyeget használjatok, míg a padlóról viszonylag könnyű megszabadulni az állatszőrtől, addig a szőnyegeket sokszor csak kínszenvedések közepette lehet tisztán tartani. Bútorok közül is érdemes olyat választani, amelyeknek a huzata levehető és mosható, legyen az egy kanapé, fotel, esetleg szék. A szekrényajtókat pedig mindig gondosan csukjátok be, mert sajnos ez az egyik kedvenc helye a cicáknak, amit a tiszta ruháitok bánhatnak.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Problémamegoldás

  • Szőnyegekből legkönnyebben úgy tudtok megszabadulni a „kosztól”, ha fogtok egy ablaklehúzót, és a gumis felét többször végighúzzátok a szőnyegen. Ez amellett hogy összegyűjti a szálakat, ki is húzza belőle azokat, amik „beleépültek”.
     
  • A gumikesztyű lehet a legjobb barátotok! Vizezzétek be a kesztyűt, és erőteljes mozdulatokkal simítsátok át vele többször a kárpitot, textileket és szőnyegeket. Elképesztően jó munkát végez a felületekkel. Időközönként mossátok le a kesztyűt használat közben is.
francia bulldog kutya gazdi

Egyszerű trükkökkel űzzétek ki az állatszagot a lakásotokból!

„Mielőtt előveszitek a szekrény mélyéről a legmárkásabb, legfinomabb illatú tisztítószereteket, alaposan gondoljátok át, vajon az a megfelelő választás-e. A kutyák és a macskák szaglása ugyanis igen érzékeny.”

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok.

  • A ruhatisztító henger szintén alapdarab, ha az ember állatkákkal van körülvéve, persze nemcsak a ruhákon, de a bútorokon is bevethetitek. Ha éppen nincs kéznél, akkor celluxot is használhattok erre a célra. A ragadós felével kifelé tekerjétek rá a kezetekre, majd „ütögessétek át” vele a problémás felszínt.
     
  • Ha túlságosan sok szőr került a ruhára vagy kanapéra, először vessétek be a kesztyűs megoldást, majd a maradékot szedjétek fel a hengerrel.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A textilekből pedig úgy tudjátok a leghatékonyabban kiszedni az állatszagokat, ha sütőport vagy szódabikarbónát szórtok a felületre, kissé beledörzsölitek, egy éjszakát állni hagyjátok, majd felporszívózzátok a port.

Nektek van valamilyen bevált módszeretek?

kerepeczki anna cica

Képszerkesztőnk, Anna friss macskatulajdonosként kipróbálta az alábbi trükköket!

Ezek pedig a következőképpen váltak be neki:

Vizes gumikesztű: Gyors és hatékony módszer! Meglepődtem, hogy ennyi cicaszőr van a kanapénkon, pedig csak egy hete lakik nálunk a kis ördögfiókánk.

Ruhatisztító henger: A szőr mellett rengeteg hajszálat és szöszt szedtem össze a hengerrel, valószínűleg minden héten használni fogom ezt a módszert. Ráadásul takarítás közben a cicus sem unatkozik, hiszen érdekli a henger, és egyből ráveti magát. 🙂

Ajánlott cikkek