Egyéb kategória

„Van, aki már tudja, mit nyer egy tervezői ékszerrel” – Interjú Nagy Saroltával, a NASHA tervezőjével

Sziasztok, Nóri vagyok, és megszállottan imádom az ékszereket. Ha épp nem vásárolok, rendelek vagy készítek egyet, akkor az Instagramon fájdítom a szívemet egy-egy tervezői darab után. Így bukkantam rá a NASHA ékszerekre is, amik egyszerre letisztultak és extravagánsak. Kevesebb több napunk alkalmából Nagy Sarolta ékszertervezővel beszélgettem.

vous - 2016.11.17.
„Van, aki már tudja, mit nyer egy tervezői ékszerrel” – Interjú Nagy Saroltával, a NASHA tervezőjével

Egy icipici, ruhadarabokkal és bőrcafatokkal teli műhelybe érkezünk, ahol egy mosolygós lány vár minket. Hamar kiderül, Saci nem szokott még hozzá az interjúkhoz, pedig ékszerei egyre sikeresebbek, neve egyre elterjedtebb.

Mikor kezdtél tervezni, és hogyan jött az ékszerek szeretete?

Kiskorom óta a kreativitás jellemez leginkább, mindig is művészlélek voltam. Gimis koromban még bizonytalan voltam a jövőt illetően, így egy dekoratőriskolában tanultam tovább. Elsőre azt gondoltam, a ruhatervezés felé húz a szívem, de később ez máshogy alakult. Az iskola után édesanyám kézművesboltjában kezdtem dolgozni, ahol rengeteg gyöngy és kreatívkellék vett körül, így egy idő után adta magát, hogy elkezdjek velük szorosabb barátságot kötni.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Jól értem, hogy nem iskola keretein belül tanultad a tervezést?

Pontosan. Állandóan kreatívkodtam a hobbiboltban, így kezdtem el teljesen autodidakta módon készíteni az ékszereket. Végül rengeteg kísérletezés és próbálkozás után jöttem rá technikákra.

Milyen anyagokat használtál kezdetben?

Leginkább gyurmából és gyöngyökből készítettem az ékszereket. Több-kevesebb sikerrel. Természetesen volt jó pár félrement darab. Manapság leginkább bőrrel, alumíniummal és gyurmával dolgozom, és ezek közül határozottan a bőr a kedvencem. Azt hiszem, ez látszik is.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Ezeket magadnak készítetted?

Kezdetben igen, csak magamnak, ez volt a teszt üzemmód. De olyan is volt, hogy elkészültem, és bekerült a fiók mélyére. Egyszer felvettem, tetszett, de végül soha többet nem hordtam. Tetszett, hogy van, és ezzel az érzéssel akkor megelégedtem.

Hány éve tervezel, és honnan jött a NASHA?

Négy éve kezdtem el, és azóta él a NASHA márka. A névválasztásban anyukám segített. Nem okozok meglepetést, ha azt mondom, hogy a nevemből jött.

Az ékszereidet figyelve, szinte minden darabban valamilyen formában megtalálható a háromszög mint elem. Ezt tudatosan viszed bele mindegyikbe?

Abszolút! Amikor elkezdtem ezzel foglalkozni, rajongtam a hegyes háromszögekért. Ez azóta is így van, így valamilyen formában mindegyik darabba belecsempészem. Nem feltétlen mindig a háromszögek köszönnek vissza, sok ékszernél inkább csak az éles vonalak, hegyesség a jellemző. Ez bennük a NASHA-érzés.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Hogyan jellemeznéd a saját stílusodat?

Hú, elég nehéz definiálni. Szerintem egyszerre egyszerű és extrém. Szeretem az egyszerű vonalvezetésű darabokat, ruhákat, de közben meg hiszem, hogy minden szettbe kell egy kiemelkedő, hangsúlyos darab.

Az ékszereim szerintem pont ebből kifolyólag egyszerre nagyon egyszerűek és nagyon hangsúlyosak.

Hiába a közös háromszög vonal, még sincs két egyforma ékszered. Hogyan kell elképzelni a tervezés folyamatát, és honnan inspirálódsz?

A tervezés mindig a hangulatomtól, érzéseimtől függ. Van, hogy leskiccelem, gondosan megtervezem, amit viszont akarok látni, de olyan is előfordul, hogy leülök, és vadul nekilátok valaminek. Sokszor munka közben jövök rá, hogy mit is akarok pontosan készíteni, így hagyom, hogy vigyen a kezem és a kreativitásom.

Forrás:
Kerepeczki Anna

Mennyire érzed magad sikeresnek, mennyire befogadók itthon az emberek a hazai tervezésű ékszerek iránt?

Azt gondolom, az emberek még mindig szívesebben bemennek egy fast fashion boltba, és megveszik feleennyiért a termékeket. Nem látják a belerakott munkát, időt és kreativitást.

Ettől függetlenül azt gondolom, kezdenek a magyar divatimádók nyitottabbak lenni, egyre többször választanak tervezői darabok közül. Ők már rájöttek, hogy mit kapnak egy ilyen darabbal, amit végül jobban megbecsülnek, szeretnek, és általában egészen a szívükhöz nő.

Forrás:
Kerepeczki Anna

A tervezés tölti ki a mindennapjaidat?

Jelenleg a tervezés „csak” hobbi, főállásban egy lakberendező cégnél dolgozom, de szinte minden estémet itt töltöm a műhelyben. Munka után, éjjelente készítem az ékszereket. Sokszor ez a kettő együtt kimerítő, de megéri. Amit szeret az ember, az nem teher. Imádom az ékszertervezést, és a jövőben szeretném, ha idővel a hobbim a munkámmá válna.

Ha választhatnál, kinek terveznél szívesen?

Iris Apfelnek. Imádom a stílusát, szuperül összepárosítja a színeket, az anyagokat és természetesen az ékszereket. Neki nagyon szívesen terveznék valami durva darabot.

Forrás:
Kerepeczki Anna
Ajánlott cikkek