Lélek

„Sok lány hiszi, hogy rejtélyes lesz tőle, de ez inkább ijesztő” – elárulták a pasik, mi miatt húznak jobbra vagy balra valakit a Tinderen

Az online randizás népszerűbb, mint valaha: egy friss kutatás szerint az amerikaiak 38%-a használt már valamilyen társkereső oldalt. Ezek általában a közös érdeklődési kör és egyéb hasonlóságok alapján ajánlottak potenciális jelölteket a felhasználóknak, aztán 2012-ben berobbant a köztudatba a Tinder, ami gyökeresen megváltoztatott mindent: mindössze pár másodperc alatt, az első benyomás alapján kell döntenie a felhasználóknak egymásról. Ha viszont ilyen hamar dőlnek el a dolgok, talán érdemes beszélni róla, hogy mi alapján húznak valakit jobbra vagy épp balra a pasik...

vous - 2016.10.26.
„Sok lány hiszi, hogy rejtélyes lesz tőle, de ez inkább ijesztő” – elárulták a pasik, mi miatt húznak jobbra vagy balra valakit a Tinderen
Első benyomások

Első benyomások
Forrás:
Alexandra

Közhely, de igaz: felgyorsult világban élünk. Egyetlen pillanat alatt hozzájuthatunk bármilyen információhoz, nonstop összeköttetésben vagyunk egymással online, és az utcán sétálva több inger ér minket, mint valaha. Nem csoda, hogy az agyunk szelektál és eldönti, mi az, amire kíváncsi, és mi az, amire nem – mindezt pedig a másodperc töredéke alatt teszi.

A Kaliforniai Egyetem kutatásai szerint már 20 másodperc elegendő ahhoz, hogy eldöntsük, mit gondolunk a másikról. Egy brit klinikai pszichológus, Linda Blair viszont arra a megdöbbentő eredményre jutott, hogy már 7 másodperc alatt kialakul a véleményünk a másikról.

Ezek az eredmények a személyes találkozás esetére vonatkoznak – de mi a helyzet a Tinderrel? Ott mivel tehetnek a felhasználók jó benyomást egymásra? Vagy épp mivel vágják el magukat végleg a másiknál?

És mielőtt bárki azt hinné, a Tindert csak egy szűk réteg használja, és persze kizárólag „arra”, hadd áruljam el: tévedtek.

Bár korábban szexpartnerkeresőként aposztrofálták az alkalmazást, mostanra egy teljesen általános és elfogadott randiapplikációvá nőtte ki magát. A legtöbb konfliktus épp ebből a változásból adódik: jelenleg nagyon vegyes a felhasználók összetétele aszerint, hogy ki mire használja az appot – ebből pedig elég sok félreértés adódhat, ha ezt a felek nem tisztázzák előre. De a lényeg:

ezen a felületen a szexen túl párkapcsolatok alakultak már ki, szerelmek szövődtek, házasságok köttettek. És valamikor ezek mindegyike azon a pár másodpercen múlt, amit első benyomásnak nevezünk.

sellei lilla szerzofoto

„Nesze neked, Tinder!” – Sorsszerű találkozások még a társkereső appok világában is léteznek!

Ma már a sors is modern eszközöket használ, és például az interneten hozza össze azokat, akik eleve összetartoztak. S hogy elhiggyétek mindezt, a saját történetemet mesélem most el!” Szerzőnk, Lilla a Tinder leöltése után pár órával már a leendő férjével beszélgetett. A történet folytatását itt olvashatjátok el.

A dolog buktatója, hogy az első benyomást nem lehet megismételni – épp ezért eláruljuk, mit tehettek annak érdekében, hogy a dolgok a lehető legjobban alakuljanak. Megkérdeztük az érintetteket, azaz a fiúkat, akik név nélkül ugyan, de elárulták, mi az, ami elnyeri a tetszésüket – és mi az, ami azonnali kizáró tényező.

A srácok balra húzzák a lányt, ha…

– az összes képe szelfi („Miért szelfizik annyit? Ez olyan visszatetszést keltő.”)

– túl sok smink van rajta („Ez a képeken is átüt, és még ha jól is áll neki, sokkal inkább vagyunk arra kíváncsiak, hogy VALÓJÁBAN hogy néz ki.”)

– a Photoshop a legjobb barátja („Legyen szó profi stúdiófotókról vagy túlhasznált Instagram-filterekről – teljesen mindegy. Ugyanaz a probléma, mint az előbb: az érdekel, hogy néz ki valójában?”)

– az összes képén napszemüvegben van („Megintcsak az a baj, hogy nem derül ki, hogy néz ki az illető… Ahhoz pedig még hülyének is kell lenni, hogy ez ne essen le annak, aki ezeket a fotókat feltölti magáról.”)

– kizárólag egy pózban vagy ugyanabból a szögből látszik minden képen („Para. Erre ennyit tudok mondani.”)

– csak saját magáról van fotója („Így nem derül ki róla semmi. Nem tudhatom, mit szeret csinálni a szabadidejében, mi érdekli, milyen helyekre jár szívesen… Ha jár egyáltalán bárhova. Hiszek a Tinder-profilja alapján úgy tűnik, csak egy szobában ül egész nap és önmagát fényképezi.")

– egyetlenegy képe van kint („Ha lehetővé teszi az app, hogy feltöltsön 6 fotót, miért nem veszi a fáradtságot, hogy valamit elmeséljen magáról a képekkel?”)

– csak az arca látszik („A való életben is az összkép alapján döntök – ha csak az arcát látom, inkább balra húzom, mert a teljes valóját homály fedi.”)

– ódivatú („Vállalom, sokak szerint talán felszínes leszek, de ha valaki az 5-10-15 évvel ezelőtti divat szerint öltözik, azt nem tudom komolyan venni.”)

– rossz a helyesírása („Aki 20 éves koráig nem tanul meg helyesen írni, az később sem fog.")

– bármilyen idézet vagy közhelyes gondolat szerepel a bemutatkozó szövegében („Ezek bármelyike vállalhatatlan.")

– a bemutatkozó szövegét arra használja, hogy közölje, kik NE írjanak neki. („Arrogánsnak hat, ráadásul butaságra vall: ő is ugyanúgy jobbra vagy balra húzhat engem, ahogy én őt. Fókuszáljon inkább arra, hogy kik tetszenek neki, és húzza őket jobbra.")

„ nem árul el magáról semmit („Sok lány hiszi, hogy rejtélyes lesz tőle, de ez inkább ijesztő. Amikor valaki semmit nem árul el magáról, önkéntelenül is arra gondolok: mégis mi a fenét rejteget?!")

Forrás:
iStock

A srácok jobbra húzzák a lányt, ha…

– a fotói természetes, jól elkapott pillanatok („Ilyen képet nehéz csinálni, de az nagyon nagy plusz, ha egy lány felismeri, mikor mutatja nem beállítva a lehető legjobb oldalát.”)

– a munkáját vagy a hobbiját is megmutatja („Jó tudni, hogy van élete. Óriási pluszpont.”)

– van legalább egy közös fotója a barátokkal, a családdal vagy egy állattal („Ez arra utal, hogy vannak, akiket szeret és akik viszontszeretik – tehát valószínűleg nem személyiségtorzult pszichopata. Viszont fontos, hogy ez a fotó ne a legelső legyen a repertoárjában – akkor nem derül ki azonnal, kinek a profiljáról van szó.”)

– a lánynak van humorérzéke, és ezt meg tudja mutatni („Egy humortalan lánnyal sosem járnék, de talán fél órát is nehezen töltenék el vele. Az viszont tény, hogy a Tinderen nehéz megmutatni, ha van humorérzéked. A humorosnak szánt dolgok nehezen jönnek át – erre inkább már csak a chatelés alkalmával derülhet fény.”)

Kőbe vésett szabályok persze nincsenek és kivételek mindig akadnak, de ha egyetlen matchetek sem volt egy ideje, vagy úgy érzitek, valami nem stimmel, talán érdemes a fentiek szerint átnéznetek a Tinder-profilotokat. Ki tudja, még az is lehet, hogy az apró odafigyelés radikális változáshoz vezet. Például egy jó randihoz!

Ajánlott cikkek