Tá-dá-dá-dámm... Dobpergés... ITT A MENTSÉG A KÁVÉFÜGGŐSÉGRE! Az ok bombabiztos, ugyanis két kutatással is alátámasztották. A kétkedőkhöz fordulnánk: van még valamilyen kérdésük ezek után?!
A kávéfüggőség a VOUS szerkesztőségét illetően megkérdőjelezhetetlen, és biztosan köztetek is sokan vannak, akik majd' megvesznek a fekete italért. Iszunk egyet reggel, aztán dél felé, és a biztonság kedvéért még egyet délután is. Ismerős? Mindeközben pedig folyamatosan halljuk a riasztó mondatokat arról, hogy ez lesz a vesztünk, ha nem állunk le villámgyorsan.
„Egy évig nemet mondtam a Starbucksra”
A VOUS főszerkesztője, Eszter 2015-ben döntött úgy, hogy nem iszik kávét a Starbucksban, és a tervét sikeresen véghez vitte.
„Egyetlenegyszer éreztem azt – igaz, egy teljes hétig –, hogy ez az egész végtelenül rossz döntés volt és #valakivágjonhozzámegykaramelláslattétdeazonnal, de jelentem: kihívás teljesítve!”
A teljes cikket itt találjátok!
A Hello Giggles és egy tudomány azonban most a kávéfüggők mentségére siet, és egy genetikai okkal magyarázzák ezt a jelenséget. A tanulmányból kiderül, egy bizonyos gén, a PDSS2 nevezetű a felelős a koffein lebontásáért, és akinek ebből sok van, annak lassabban bontja le, tehát kevesebb kávéra van szükségük. A helyzet pedig pont fordítva van azoknál, akiknek kevés az említett génvariáns a szervezetében.
A kutatást többször is elvégezték. Először Olaszországban vizsgáltak 1200 embert, majd megismételték az egészet Hollandiában. Mindkét eredmény egyértelműen alátámasztotta a feltételezést.
Na, csajok, ti melyik kategóriába tartoztok?