Egyéb kategória

Sarka Kata posztja sosem volt ennyire fontos: mit tudtok a pikkelysömörről?

Sarka Kata egy érdekes Facebook-poszttal indította be péntek délután a sajtót. Nem, ezúttal nem a magánéletéről, nem az új edzőruhájáról, hanem valami igazán fontosról posztolt. Pikkelysömöre van...

vous - 2016.10.21.
Sarka Kata posztja sosem volt ennyire fontos: mit tudtok a pikkelysömörről?

… gondolhatták ezt sokan. Sarka Kata egy képet tett közzé a kezéről, amin láthatólag valamilyen bőrbetegség jött ki.

Sokan észrevettétek, hogy a héten különös bőrtünetek jelentek meg a kezemen. Erre szeretnék most nektek magyarázatot adni.

– kezdi Kata a mondandóját. A szemfülesek észrevehették Sarka Kata fotóin, hogy valami nincs rendben a csinos anyuka kezével.

Nézzétek Kata kezét ezen…

Objektum doboz

… ezen…

Objektum doboz

… és ezen a fotón!

Objektum doboz

Rengetegen kérdezték tőle kommentben, hogy mi történt a kezével. Egyesek azt gondolták, megégett, mások szerint csak árnyék, de volt, aki ekcémára gyanakodott. Kata végül péntek délután megmagyarázta a kezén lévő foltokat.

Kiderült, hogy Kata több napon át egy maszkmester segítségével magára festetette a pikkelysömör bőrtüneteit. Tette mindezt azért, hogy megtapasztalja, milyen pikkelysömörrel élni, és hogy felhívja a figyelmet a betegségre.

Objektum doboz

Ha már Kata „szóba hozta”, akkor folytassuk! 

Mi az a pikkelysömör?

A pikkelysömör/pszoriázis egy nem fertőző bőrbetegség. Legfőbb jellemzője a bőrön megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú folt. Gyakori, előfordulása hazánkban 2% -ra tehető. Nőket és férfiakat egyaránt érint a betegség. Megjelenhet minden életkorban, akár születés után közvetlenül, de akár 40–50 éves korban is. Igen gyakori, hogy tinédzserkorban jelenik meg először, akkor leginkább a fejbőrön. 

A pikkelysömör az életet nem veszélyezteti, így nem tartozik a súlyos betegségek közé, ugyanakkor az életminőséget nagy mértékben rontó bőrbetegség. A pszoriázis ma még teljesen  nem gyógyítható, de tünetmentesíthető.

Forrás:
hazipatika.hu

Pikkelysömör közelebbről

Egy közeli családtagomnak pikkelysömöre van. Kisebb koromban csak azt tűnt fel, hogy nem igazán szeret strandra járni velünk. Később azt is észrevettem, hogy hetekkel a nyaralások előtt vastagon bekeni a lábát és a könyökét valamilyen krémmel. Mikor közelebbről megnéztem a bőrét, csak akkor vettem észre a pirosas, hámló, pikkelyszerű foltokat. Akkor tudtam meg, hogy pikkelysömöre van.

Az az érdekes, hogy nem fiatalon, hanem 40 éves korában jelentek meg rajta először a foltok. Több kezelést is kipróbált, neki a kenőcs segít igazán. Hol jobban előjön, de olyan is van, hogy nem keni a bőrét, és nincs semmilyen tünete. 

adrienn

„Büszke vagyok rád, Bocikám!”

Amikor először láttam Adrienn fotóit, az első gondolatom az volt: gyönyörű! Aztán elkezdtem töprengeni és millió kérdés pergett le hirtelen az agyamban. Vajon ő is szépnek látja magát? Hogyan nőhetett fel a fürkésző tekintetek kereszttüzében? Vajon megbarátkozott már a foltjaival? Egyáltalán el tudja fogadni teljes mértékben a testi hibáit?

Korábbi cikkünk folytatását ITT találjátok!

Mint említettem, egy közeli családtagomról írtam nektek, így van rá esély, hogy öröklöm a betegséget. Még semmilyen tünetem nincs, de ez nem azt jelenti, hogy később nem alakulhat ki nálam is. A hazipatika.hu szerint:

„Mindkét szülő betegségénél a gyermek 60–75%-os eséllyel lesz pikkelysömörös. Minél gyakoribb egy családban a megjelenése, annál fiatalabb korban szokott kezdődni. Mindezek ellenére nem maga a betegség, hanem csak az arra való hajlam (diszpozíció) öröklődik.”

Nektek van bármilyen tapasztalatotok a pikkelysömörről? Írjátok meg nekünk, segítsetek egymásnak!

Források: Magyar Pszoriázis Alapítvány, Házipatika 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.