Egyéb kategória

Senki sem tudja, mi történt a Marsra küldött szondával

A tervek szerint csütörtökön kellett volna megérkeznie a bolygóra annak a műholdnak, amit az ExoMars orosz–európai űrexpedíció küldött fel az űrbe. Csakhogy a landolás óta semmi hír a szondáról!

vous - 2016.10.20.
Senki sem tudja, mi történt a Marsra küldött szondával

Az ExoMars expedíció műholdja hét hónappal ezelőtt indult el több millió kilométeres utazásra, és ahogy azt előre ki is számították a kutatók, ma végre pályára is állt a Mars körül. A tervek azonban mégsem jöttek be teljesen, az erre csatlakoztatott szonda ugyanis épp landolni készült a bolygó felszínére, 21 ezer km/h-ás sebességgel belépett a légkörbe, és amikor már épp leszállt volna, hirtelen se kép, se hang… a kapcsolat megszakadt.

„A leszállóegység földet ért, ez biztos – állítja az Európai Űrügynökség vezetője. – Hogy végül becsapódott, kráterbe zuhant, vagy egyszerűen csak nem kommunikál, azt nem tudjuk.”

Szerencsére ez nem jelenti a küldetés végét, a szondát szállító műhold ugyanis sikeresen pályára állt, és a következő évtől kezdve a bolygó atmoszféráját fogja vizsgálni – írja a Nasaspaceflight. A lezuhant szondával kapcsolatban még nem osztottak meg részleteket, de remélhetőleg nemsokára többet tudunk meg róla.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
Otthon
Így csökkentsük a nyári meleget a lakásban – a privátszféra megvédésével!
vous - 2024.06.29.
Itt a nyár, a hőség, mégsem szeretnénk egész nap a klímát használni. Jó ötletnek tűnik kinyitni az ablakot és szinte tárva-nyitva hagyni a lakást, házat, de ez sem mindig megoldás. A privátszféra sem utolsó szempont ugyanis. Szerencsére csökkenthetjük úgy is a lakás hőmérsékletét, hogy nem kell folyamatosan klímázni, és a magánéletünket is megvédhetjük a kíváncsi szemektől.