Egyéb kategória

Senki sem tudja, mi történt a Marsra küldött szondával

A tervek szerint csütörtökön kellett volna megérkeznie a bolygóra annak a műholdnak, amit az ExoMars orosz–európai űrexpedíció küldött fel az űrbe. Csakhogy a landolás óta semmi hír a szondáról!

vous - 2016.10.20.
Senki sem tudja, mi történt a Marsra küldött szondával

Az ExoMars expedíció műholdja hét hónappal ezelőtt indult el több millió kilométeres utazásra, és ahogy azt előre ki is számították a kutatók, ma végre pályára is állt a Mars körül. A tervek azonban mégsem jöttek be teljesen, az erre csatlakoztatott szonda ugyanis épp landolni készült a bolygó felszínére, 21 ezer km/h-ás sebességgel belépett a légkörbe, és amikor már épp leszállt volna, hirtelen se kép, se hang… a kapcsolat megszakadt.

„A leszállóegység földet ért, ez biztos – állítja az Európai Űrügynökség vezetője. – Hogy végül becsapódott, kráterbe zuhant, vagy egyszerűen csak nem kommunikál, azt nem tudjuk.”

Szerencsére ez nem jelenti a küldetés végét, a szondát szállító műhold ugyanis sikeresen pályára állt, és a következő évtől kezdve a bolygó atmoszféráját fogja vizsgálni – írja a Nasaspaceflight. A lezuhant szondával kapcsolatban még nem osztottak meg részleteket, de remélhetőleg nemsokára többet tudunk meg róla.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.