Egyéb kategória

Kihagyhatatlan magyarországi erdők, ahol még idén ősszel érdemes kirándulnotok

Ha egyszer könyvet írok, valószínűleg nem a mérsékelt égövi erdőket vagy az almát választom témának, pedig mindkettőt rajongással szeretem. Ráadásul mindkettőnek ősszel van igazán szezonja.

vous - 2016.10.17.
Kihagyhatatlan magyarországi erdők, ahol még idén ősszel érdemes kirándulnotok

Almából ilyenkor lehet felsorakoztatni a legváltozatosabb zamatú és színű példányokat, az erdő pedig ilyenkor mutatja a legszebb arcát. Az ezerszínű fák között az őszi erdő jellegzetesen édeskés illatát is érezni fogjátok, mielőtt a tisztásra léptek, talán belétek kapaszkodik egy-egy vadrózsabokor. Az avart betakarja a lehulló levelek aranya. Olyan képek ezek, amelyek nemcsak engem babonáznak meg, hanem a VOUS-lányokat is. Most öt olyan hazai erdőt ajánlunk, ahova érdemes elmenni ősszel, hogy egy jót kiránduljatok, mozogjatok. Miért? A következő videóból kiderül:

Objektum doboz

Emcsi szerint irány a Szalajka-völgy!

Emcsi igazi nagyvárosi csaj, maga sem hitte el, hogy ő volt az első, aki a felhívásomra kommentelt, hogy kirándulóhelyet ajánljon nektek. „Irány a Szalajka-völgy és Szilvásvárad! Útközben egy csomó érdekes hely lesz: állatkert, millió-millió apró vízesés és iszonyatosan friss és jó levegő. Na meg a kisvasút. Miután odaértetek, Szilvásvárad remek éttermei várnak benneteket egy finom ebédre. Gyönyörű táj, el sem hiszem, hogy ezt pont én írom.”

A Szalajka-völgyről egyébként tényleg úgy tartják, hogy nemcsak a Bükk, hanem egész Magyarország legszebb kirándulóhelye. Éppen ezért az egyik legnépszerűbb is, jó időben hétvégén valószínűleg sokaknak jut eszébe, hogy errefele induljanak el. Kisvasúttal pedig eljuthattok egészen a Fátyol-vízesésig. Onnan érdemes inkább gyalog menni visszafele a völgy bejáratáig, útközben pedig ne hagyjátok ki a helyben sütött pisztrángot, amely a hekk tökéletes magyarországi alternatívája. Ha szeretitek az aktív kikapcsolódást, akkor az itt található kalandpark a ti helyetek, és ha már ott vagytok, akkor bobozzatok is egyet.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

FSC logo

Mit jelez az FSC védjegy az italos kartondobozok csomagolásán?

Azt jelzi, hogy a csomagolás papír alapanyaga felelős erdőgazdálkodásból és egyéb, ellenőrzött forrásból származó fából, farostokból készül. Miért fontos ez? A WWF adatai szerint 35 óránként egy egész budapestnyi erdőterület tűnik el a Föld színéről.

A legegyszerűbb mód, hogy unokáink számára is megőrizzük az erdőket, ha támogatjuk a felelős erdőgazdálkodást – akár közvetett módon is. A felelős erdőgazdaságok arra hivatottak, hogy védjék az erdőket. A tanúsított erdőkben folyó fakitermelés minimálisra csökkenti az erdő növényeire, állataira és egyéb élőlényeire gyakorolt hatást, a helyi közösségek részesednek a gazdálkodás hosszú távú előnyeiből, az erdőgazdaságot pedig úgy tervezik és irányítják, hogy nyereséges legyen, de a megtermelt profit ne veszélyeztesse a jövőbeni faállományt, vagyis az erdő regenerációját, fenntarthatóságát.

Grafikusunk, Olgi szíve Nógrád megye erdőibe húz

„Az Ipoly Erdő Zrt. kezelésébe tartozó erdőkben rengeteg programot, vendégházat és kirándulóösvényt, ökoturizmust kínál. Pihentem egyszer az egyik frissen épült faházukban egy hétvégén. Nagyon szépen felszerelt, rendezett és tiszta volt. 5-6 évvel ezelőtt rengeteget fordítottak a fejlesztésekre. Ráadásul közel a határ, ha át akarnánk ugrani egy kis vendégszeretetért vagy knédliért.”

Az erdők, amikről Olgi mesél, Nógrád megye teljes és Pest megye északi részén találhatók. Itt is közlekednek kisvasutak: a Márianosztra és Nagyirtás közötti vadregényes hegyvidéki erdei vasútra október 31-ig még felülhettek hétvégente. A Királyréti Erdei Vasút vonala pedig a Morgó-patak völgyében halad, aminek már a neve is nagyon bájos, hát még ha felültök a vonatra.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Lilla kisgyerekekkel is ajánlja a Gödöllői-dombságot

„Szadán lakunk. Innen 3-4 kilométerre van a Gödöllői-dombság legmagasabb pontja, ahova több turistaút visz fel, lejönni is több úton lehet. Kisgyerekkel is simán teljesíthető: a négyéves Bálinttal tavasszal kirándultunk erre, a minap pedig Borát a hátamon cipelve tettünk meg oda-vissza 8 kilométert. Pestről is ki lehet jönni a szadai busszal, onnan meg gyalog irány Margita.”

A Margita a Gödöllői-dombság legmagasabb pontja – 345 méterrel fekszik a tenger szintje felett. Sajnos a Margita tetején az ég felé meredő betonkolosszus kilátó lehangoló állapota miatt nem látogatható (bármennyire is vonzóak a vaslépcsők, ne másszatok fel rá).

Objektum doboz

Objektum doboz

Fotósunk, Ancsa teatúrákat szervez a Pest melletti erdőkben

„Rendszeresen túrázunk a Galyatetőn, a Hármashatár-hegyen vagy Pilisborosjenő környékén. Mindig viszünk termoszban vagy 6 liter vizet is, hogy letáborozhassunk valami szép kilátónál teázni” – mondja Ancsa, akiről korábban az egész szerkesztőség tudta, hogy a férjével együtt teabolondok. A #teawanderers kezdeményezésüket viszont mi is csak most ismertük meg. Nem igazán tudunk betelni a gyönyörű fotókkal (és én személy szerint a csodálatos kerámiákkal sem, de ez nem véletlen).

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Zemplén

Arany helyett kincsek: 5 kihagyhatatlan élmény a Zemplénben

A vadnyugaton először csak indiánok éltek, de az arany csábítása népvándorlási hullámot indított be, az évek során több százezer ember nyomult be Kaliforniába. Az aranymosás itthon kevésbé volt jellemző, de az aranybányászat nem ismeretlen Magyarországon. Aranygombos Telkibányának is emlegetnek egy települést a Zempléni-hegységben – nem véletlenül. Az egykori bányavidéken aranyat és ezüstöt is bányásztak. Ugyan ma már nem ezért érdemes elutazni arra, de biztosíthatlak benneteket, hogy kincsekre bukkanhattok. Ide kattintva tartsatok velem!

Szerkesztőnk, Mojzi nem akarja látni a fáktól az erdőt

„Ez nem pont erdő, de fák azért vannak, ez a kedvenc helyem” – mondja Mojzi, amikor szóba kerülnek a szerkesztőségben az erdők. A Váci Ártéri Tanösvényről beszél, amely tulajdonképpen egy 510 méteres fapalló három megállóhellyel, ahonnan szabadon – és utcai ruhában – merülhetünk el ebben a zsebkendőnyi érintetlen, zegzugos vadonban. „Azért szeretem, mert minden évszakban más. De talán nyár elején a legcsodálatosabb, amikor sárga nőszirom borítja a vizet, és ezek fölött lehet átsétálni a 'stégen'. Állítólag nyári éjszakákon lidércfény is van a vízen, de azt még nem láttam, mert sajnos soha nem mertem bemerészkedni éjjel az erdőbe.

Az egész olyan, mint egy mese, gyakorlatilag végig azt várod – amikor ott sétálsz –, hogy mikor jelenik meg egy apró tündér vagy kobold…

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Felkiáltójel

Az erdőjárás hatparancsolata

  1. Tiszteljétek az erdőt és élővilágát, ne hangoskodjatok, zajongjatok, szemeteljetek.
  2. Ne térjetek le a kijelölt turistaútról, kiépített sétaútról.
  3. Ne gyűjtsetek növényeket, ne vigyetek haza elhagyatottnak tűnő (kis)állatokat.
  4. Mindig legyen nálatok elég ivóvíz és élelem.
  5. A szemetet hulladékgyűjtőt látva se dobjátok ki, mert ezek kiürítése nem mindig jól szervezett. Vigyétek inkább magatokkal, lakott területen dobjátok a szemétgyűjtőbe.
  6. Tüzet csak kijelölt helyen rakjatok, akkor, ha nem lépett életbe tűzgyújtási tilalom.

A címlapon látható képeket a következő nyilvános Instagram-oldalakon találtuk: 4thvismentmrtn_glk, travelhungary, s_riella, medvesifotosmaraton és balatonireka. Köszönjük!

A cikk és videó megjelenését a Tetra Pak támogatta.

Ajánlott cikkek