Egyéb kategória

Ezért szeretünk 2016-ban élni: 7 hétköznapi dolog, amit a nők ötven éve nem tehettek meg

Ha most belepattannátok egy időgépbe, és visszautaznátok 50-60 évvel korábbra, meglepő dolgokat tapasztalnátok. Hiszen nemcsak a divat és a technológia fejlődött sokat azóta, hanem az emberek hétköznapi élete is. Például azt gondoltátok volna, hogy az alábbi, számunkra természetes dolgokat a nők akkoriban még nem tehették meg?

vous - 2016.10.12.
Ezért szeretünk 2016-ban élni: 7 hétköznapi dolog, amit a nők ötven éve nem tehettek meg

1. Nem nyithattak bankszámlát

Legalábbis anélkül, hogy a férjüktől vagy egy férfi rokonuktól engedélyt kaptak volna erre. Ez az állapot pedig egészen 1974-ig fennállt, és csak ezt követően nyithatták meg a nők saját bankszámlájukat.

2. Nem dolgozhattak a jog világában

Persze az nem volt megtiltva, hogy jogi iskolában tanuljanak a nők, de 1971-ig még akkor is megtagadhattak tőlük bizonyos ügyeket, ha minden teszten és vizsgán bravúroztak.

3. Nem mehettek szülési szabadságra

Ha 1978 előtt egy nő egyszerre dolgozott és várt babát, szinte biztos, hogy előbb-utóbb búcsút kellett intenie az állásának. A dolog pedig csak a '70-es évek második felében változott meg.

kislány gyerek

Mennyibe is kerül egy szülés? – Magyar anyukák vallottak a piszkos anyagiakról

Egy gyereknek már a megszületése is horribilis összegekbe kerülhet. Megkérdeztünk pár VOUS-olvasó anyukát, ők kinek, mikor és mennyit fizettek terhességük és gyermekeik születése során. Van, aki 25 ezerből megúszta, és van olyan is, aki pont a tízszeresét, 250 ezret perkált ki.

A cikk folytatását itt olvashatjátok.

4. Nem futhatták le a Boston Marathont

Még a sportolásban sem volt teljes szabadságuk a nőknek! A Boston Marathonon például 1972-ig csak férfiak indulhattak.

5. Nem lehettek katonák

Legalábbis 1976-ig biztosan nem, ez volt ugyanis az az év, amikor a West Point Akadémia először vett fel nőt a katonadiákok közé.

katona-katonasag-honved

Egyre többen vannak világszerte, ideje beszélnünk a női katonákról!

Női katonák? Nos, egyre többen vannak világszerte, Magyarországon pillanatnyilag a hivatásosak körülbelül 20 százaléka nő. Számok és sztorik a katonanők világából, a világ minden részéről.

A folytatásért kattintsatok ide!

6. Nem szedhettek fogamzásgátlót

A fogamzásgátló 1960-ig tiltólistán szerepelt, de sok helyen még az ezt követő években sem engedélyezték, hogy a nők gyógyszert szedjenek a teherbe esés megelőzése miatt.

7. Nem lehettek űrhajósok

Az űrhajózás még manapság is inkább pasis melónak számít, noha egyre több női asztronauta hódítja meg az univerzumot. Viszont 1978-ig erre lehetőségük sem volt; Sally Ride volt az első, aki a NASA-nál dolgozhatott.

Ajánlott cikkek