Egyéb kategória

Az alkoholtilalomtól a féktelen partikig – avagy így buliztak a ’20-as évek fiataljai

Charleston, jazz- és illegális szeszklubok, cigaretta, rövid haj, és annál is rövidebb szoknyák, káromkodás, és alkohol, alkohol, alkohol. Annak ellenére, hogy a '20-as évek elején megkezdődött a szesztilalom, akkor köszöntött be a féktelen bulizások kora!

vous - 2016.09.24.
Az alkoholtilalomtól a féktelen partikig – avagy így buliztak a ’20-as évek fiataljai

1920 januárjában, Amerikában 26 tagállamban tiltották be az alkohol forgalmazását, előállítását, behozatalát, illetve fogyasztását. Főként gazdasági okokból kifolyólag, hiszen azok a munkások, akik alkoholt fogyasztottak, kevésbé voltak hatékonyak, illetve munkaképesek, így nem termeltek annyi hasznot, amennyi az elvárt lett volna.

Csapból folyó szeszes italok

A szeszes italok fogyasztása azonban még így sem szünetelt. Pikk-pakk kiépült a feketekereskedelem – amiből a híres-hírhedt Al Capone is jócskán bezsebelte a sok „zöldhasút”. Vagyonát főként ennek köszönhette. De nem csak Capone, számtalan további gengszterbanda is learatta a babérokat. Hiába tettek lépéseket a hatóságok, se a rendőrség, sem pedig az ügyészség nem tudta megakadályozni az illegális szeszkereskedelmet. Akkoriban többezer zugfőzde létezett, ami volt, hogy egy kézben volt, de többnyire az előbb említett bandák irányítása alatt működtek.

szesztilalom

Magyarország

  • 1919 márciusától augusztusig itthon is szesztilalom volt – amelyet törvény írt elő
  • A rendeletben a szeszes italok értékesítését korlátozták a vendéglátóhelyeken
  • Munkanapokon reggeli szesztilalom volt, vagyis reggel 9 óra előtt nem értékesíthettek, hogy a munkába igyekvők ne tudjanak hozzájutni az alkoholhoz
  • Itthon egyes városokban, illetve Budapest egyes kerületeiben ma is vannak hasonló korlátozások az italfogyasztásra vonatkozóan

Hogy miért volt mégis ekkora kereslet az alkoholra?

A világháború után az embereknek szüksége volt a változásra, és arra, hogy kiadják magukból a feszültséget, hogy a fiatalok a katonaság után – már akik túlélték a háborút – szabadon kiereszthessék a fáradt gőzt. Persze mint már említettem, ez nem volt mindenkinek ínyére abban az időben. De nem csak az alkohol és a féktelen bulizások miatt, az akkori divattal is meggyűlt a bajuk a konzervatívoknak, amivel a fiatalokat csak még inkább feltüzelték arra, hogy ellenszegüljenek.

A lányok rövid ruhácskákban, sokszor már kissé hanyagul, de őrülten divatosan, és mesés cipőben járták a charlestont. Rövidre vágatták a hajukat, erős sminkeket és lenyűgöző ékszereket öltöttek magukra – ez persze annak is köszönhető, hogy akkoriban tárták fel Tutanhamon sírját, így az egyiptomi stílus begyűrűzött Amerikába.

A férfiak mellett a lányok is káromkodni kezdtek, és mindent eszközt megragadtak, hogy bosszantsák a bigott társadalmat.

Most mondjátok, hogy ti ezek után nem kaptatok kedvet egy kis csínytevésre? Őrült bulizásra, vagy csak ̶ le̶d̶ö̶n̶t̶e̶n̶i̶ elkortyolni, egy elképesztően jó kis koktélt egy füstös lebujban? Titkos jazzklubbal ugyan nem tudunk szolgálni, főként mert – hál' istennek – 1933 decemberében végül feloldották a szesztilalmat, köszönhetően annak, hogy az alkohol jó hatásaira szükség volt például a betegségek csökkentésében, illetve a gyógyászatban –, de ha hétvégén nektek is kedvetek támadna egy kis legális iszogatáshoz, ne fogjátok vissza magatokat, és kóstoljátok meg a híres Gatsby egyik kedvenc koktélját!

Forrás:
Molnár Anikó

Mint julep (mentolos hideg puncs)

  • 60 ml bourbon whisky
  • 3–4 jégkocka
  • cukor vagy méz
  • 1 db lime
  • körülbelül 1,5 dl szóda
  • 5–10 friss mentalevél

Forrás:
Molnár Anikó

Elkészítése:

  1. Tegyetek egy pohárba egy kanál cukrot vagy mézet, majd nyomkodjátok bele fél lime levét és a mentát.
  2. Adjátok hozzá a jeget meg a bourbont és öntsétek fel szódával.
  3. Végül a megmaradt fél lime-mal dörzsöljétek be a pohár peremét!

Forrás:
Molnár Anikó

Forrás:
Molnár Anikó
koktél horoszkóp

Csillagjegyetek elárulja, milyen koktél illik hozzátok!

„Fantasztikus dologra bukkantunk! Imádjuk a horoszkópot, na meg a finom csajos koktélokat is. Ez a kettő most párosul. Illetve csillagjegyeink párosulnak a koktélokhoz.”

Ha kíváncsiak vagytok, mi illik a ti csillagjegyetekhez, kattintsatok Emcsi cikkére!

Ajánlott cikkek